Ankara geceleri ısınıyor

Haberin Devamı

08
Ankara’ya çok nadir gelirim. Her gelişimde inanılmaz kulisler alıyorum. Dün yine Ankara’daydım, nereye gitsem, kiminle konuşsam konu AKP’nin kapatma davası, olası sonuçlar ve siyasi yasaklardı. Yorumları aktaranlar bu yazın çok sıcak geçeceği mesajını veriyor.

Ankara kulislerinde AKP’nin Anayasa Mahkemesi’nde görülen kapatma davası ve Başbakan Erdoğan’ın siyasi yasaklı olması halinde alternatif senaryolar, özellikle siyaset ve bürokrasi yankı buluyor. AKP içinde olup da bu iş buraya kadar diyenlerin sayısı hiç de az değil. Hatta Erdoğan sonrası oluşum için farklı senaryoları seslendiriyorlar. Ancak ben bugün okurlarımla AKP cephesindeki arayışları değil, uzun süreden beri sessizliğe bürünen merkez sağın bir zamanların en güçlü, şu anda ise isminden dahi bahsedilmeyen partisi ANAVATAN cephesinde oluşan hareketliliği paylaşmak istiyorum.

***


Konu Anayasa Mahkemesi kararından sonraki gelişmeler olunca, AKP’de yer alan eski Anavatan’lıların da biraraya gelip değerlendirme yaptıkları Ankara kulislerinde dilden dile dolaşan tek konu. Ankaralı petrolcü bir iş adamının bundan bir ay önce Ankara Tenis Kulübü’nde verdiği yemekte TBMM Başkanvekili Cenap Gürpınar, Bayburt Milletvekili Ülkü Güney, Ağrı Milletvekili Yaşar Eryılmaz, Mardin Milletvekili Süleyman Çelebi ile AKP dışından Kamran İnan ve Edip Safter Gaydalı’nın biraraya geldiği konuşuluyor. Bunda elbette kötü bir niyet yok, çünkü AKP içinde benzer birçok grubun bu tür değerlendirme yemeklerinde buluştuğu biliniyor. Ancak görünen, bu tür yemekli toplantıların bundan böyle artarak devam edeceği. Hatta kulislerin en önemli kişisi, bu tür toplantıların bu yaz Bodrum’a taşınacağını da kulağıma üfledi.

Son günlerde Anavatan cephesinde de önemli gelişmeler oluyor. Bu ayın sonuna doğru yapılacak Anavatan kongresinde kimin Genel Başkan olacağı tartışılıyor. Erkan Mumcu dışında Turgut Özal’ın oğlu Ahmet Özal adaylık için karşı karşıya geliyor. Her ikisini de benimsemeyen ak saçlı Anavatanlıların gönlünde yatan isim, Hüsnü Doğan. Mehmet Keçeciler ve Oltan Sungurlu’nun başını çektiği ak saçlılar grubu ise partisini seçimlere dahi sokamayan Genel Başkan Erkan Mumcu ile bu işin yürüyemeyeceğinin düşünüyor ve Ahmet Özal’dan ziyade Hüsnü Doğan’ı adaylık için ikna etmeye çalışıyor. Doğan’ın adaylık için istekli olmadığı, fakat kesin bir dille hayır da demediği kulislerde yüksek sesle ifade ediliyor.

***


Öte yandan salı akşamı TED lokalinde gerçekleşen bir yemek de çok konuşuluyor. Selçuk Pehlivanoğlu’nın organize ettiği yemeğe eski ANAP Genel Başkanı Mesut Yılmaz, Eski grup başkanvekilleri Beyhan Aslan ve Nihat Gökbulut, eski bakan ve TBMM Başkanvekili Nejat Arseven, Abdulkadir Baş ve Salih Yıldırım’ın katıldığı ve konunun ister istemez AKP’nin kapatılması olasılığında kaybolan merkez sağın ve Anavatan Partisi’nin durumu olduğu söyleniyor.

Mesut Yılmaz’ın tekrar geri dönmeyi arzu etmediği, ancak merkezde bir partiye ihtiyaç duyulduğu, halkın bu talepleri karşısında toplumun destek vereceği bir lider etrafında organizasyon yapılabileceğinden söz ediliyor.

Bürokrasi cephesinde ise kulak kabartanlar çoğunlukta. Daha önce en büyük Erdoğan diyen tanıdığım bazı bürokratların beklemeye geçtiğini gördüm. Bürokrasi tıkanma noktasına doğru gidiyor. Çünkü ya AKP kapatılıp Erdoğan siyasi yasaklı olursa diyenlerin sayısı gün geçtikçe artıyor. Olası senaryolara göre hareket eden bazı bürokratlar şu anda nabız yoklama peşinde. Gördüğüm kadarı ile daha şimdiden dosyaları koltuk altına alan kimi bürokratlar CHP ve Baykal’ı ziyaret için sıraya girmiş durumda.

DİĞER YENİ YAZILAR