Karamehmet'e ikinci TMSF operasyonu

Haberin Devamı

TMSF'nin tespitine göre Karamehmet, Interbank'ı Cavit Çağlar'a satmadan önce Çağlar'ın çaycısına, odacısına, şoförüne kurdurduğu paravan şirketlere 250 milyon dolar kredi kullandırdı. Sonra da bu para el altından Çukurova Grubu'na aktarıldı. TMSF, bu yüzden 12 yıllık faiz de işleterek Karamehmet'e 500 milyon dolarlık fatura çıkardı

TMSF, Karamehmet'e ikinci darbeyi ise Show TV'de vurdu. Erol Aksoy'un Show TV'de yüzde 13'lük hissesinin bulunduğunu, ancak bu payın zaman içinde Karamehmet tarafından sistematik olarak eritildiğini düşünen TMSF, Show TV'nin yüzde 13'üne, Erol Aksoy'dan alacağına mahsuben el koydu. TMSF, Show TV yönetimine 1 kişi soktu

4.3 milyar dolarlık servetiyle Türkiye'nin en zengin insanı olarak gösterilen Çukurova Grubu'nun patronu Mehmet Emin Karamehmet'e TMSF'den ikinci büyük darbe geliyor. TMSF'nin Pamukbank'a el koymasıyla, bu büyük bankadan kaynaklanan borcunu ödemek için Yapı Kredi Bankası'nı Koç-Unicredito ortaklığına satmak zorunda kalan, Turkcell'de de çoğunluğu kaybeden Karamehmet'in başı bu kez Interbank'la belada. TMSF, Karamehmet'in sahipliği döneminde Interbank'tan Cavit Çağlar'a verilen usulsüz krediler nedeniyle Çukurova'nın patronuna faiziyle birlikte 500 milyon dolarlık ödeme emri çıkarmaya hazırlanıyor.


Mehmet Emin Karamehmet, 1996 yılında Yapı Kredi ve Pamukbank'la birlikte orta ölçekli bir banka olan Interbank'ın da sahibiydi. 1994 krizinde özkaynaklarının büyük bölümünü kaybeden Interbank, banka arayışı içinde olan Nergis Grubu'nun sahibi Cavit Çağlar'a Mart 1996'da satıldı.

Kasap Sokak operasyonu

TMSF'nin tespitlerine göre, Interbank Çukurova'dan Karamehmet'e geçmeden hemen önce yüksek miktarlı seri bir kredi operasyonu gerçekleştirildi. Buna göre Interbank, Cavit Çağlar'ın kurdurduğu çok sayıda şirkete toplam 250 milyon dolar kredi verdi. Çağlar'ın çaycı, odacı, şoför gibi mal varlığı bulunmayan kişilere kurdurduğu bu şirketler Interbank Genel Müdürlüğü'nün Zincirlikuyu Büyükdere Caddesi üzerindeki Genel Müdürlük binasının hemen arkasındaki Kasap Sokak'ta bulunuyordu.


TMSF'ye göre bu, Interbank'tan Çağlar'ın bu şirketlerine açılan kredi operasyonun ilk ayağıydı. İkinci ayakta, 250 milyon dolarlık kredinin tamamı el altından Çukurova Grubu'na aktarıldı. Hemen ardından da Karamehmet, Interbank'ı Çağlar'a sattı. Böylece, para Karamehmet'e giderken 250 milyon dolarlık borç resmen Cavit Çağlar'da kaldı. Çağlar'a geçen Interbank, 1997-1999 arasındaki Asya ve Rusya krizleri sırasında yeni darbeler yedi. 1999 sonunda da Ecevit Hükümeti'nin kararıyla Interbank'la birlikte 5 bankaya el konuldu.
Ahmet Ertürk yönetimindeki TMSF yıllar sonra Cavit Çağlar'la Interbank'tan kaynaklanan borçların tasfiyesini öngören bir protokol yaptı. Ancak protokol şartlarına uymadığı gerekçesiyle Çağlar'a yönelik operasyon başlatıldı ve öncelikle Bursa'da kurulu bir enerji şirketindeki hisseleriyle Balmumcu'daki Plaza Otel'deki hissesi TMSF'ye geçti. Ardından diğer bazı varlıklarına da el konuldu.
Her ne kadar Çukurova'nın kasalarına gitse de Çağlar'ın Kasap Sokak'taki bu şirketlerine açılan krediler de Interbank protokolü kapsamındaydı. Protokol bozulunca TMSF, parayı alan Çukurova'yı da mercek altına aldı. TMSF yönetimi konuyu görüşmek için Çukurova yönetimini bu hafta başında TMSF'ye davet etti.
Çukurova Grubu'nun patronu Mehmet Emin Karamehmet ile en yakın çalışma arkadaşı Osman Berkmen TMSF yönetimiyle konuyu değerlendirdi. TMSF'nin "250 milyon dolar tutarında kredi paravan şirketlerden size gelmiş" tespitine karşılık Çukurova kurmayları şu savunmayı yaptı:
"Interbank'ı 1996'da Cavit Çağlar'a sattık. Sözü geçen krediler Cavit Çağlar'a ait şirketlere verilmişti. Çağlar döneminde bu borç ödenmiştir, daha sonra tekrar kredi açılmış veya ödeme fiktif yapılmışsa bizim sorumluluğumuz söz konusu olamaz. Aradan 12 yıl geçmiş, borç da Cavit Çağlar’a aittir."

Ancak TMSF, Çağlar'la protokolün bozulduğunu ve söz konusu krediyi ödemesi gereken tarafın, usulsüz yollarla 250 milyon doları alan Çukurova Grubu'nun olduğunu kaydetti. Ve ardından da fatura çıktı: 12 yıllık yasal faiziyle birlikte yaklaşık yarım milyar dolar.

TMSF yönetiminin hazırladığı müzekkereyi bugünkü Fon Kurulu’nun görüşerek karara bağlaması bekleniyor. Ancak, Fon Kurulu’nun 6183 sayılı kanuna göre hemen ödeme emri çıkarması önünde bir engel var. Çünkü Engin Akçakoca’nın Başkan olduğu 2003 yılında TMSF ile Çukurova Grubu arasında imzalanan protokolde ‘Bu protokol kapsamı dışında ilerde Çukurova Grubu’na ait bir borç çıkarsa TMSF tarafından gruba bildirilecek ve ödeme için 2 ay süre verilecek, Bu süre zarfında ödeme yapılmadığı takdirde TMSF tarafından her türlü yetki kullanılarak tahsili yoluna gidilecektir’ hükmü yer alıyor. Bu duruma göre, ödeme için Çukurova grubuna 2 aylık süre verilmesi bekleniyor.

Show TV’nin % 13 hissesi TMSF’ye geçti


1990'lI yıllarda Show TV'yi kuran Erol Aksoy bir süre sonra Karamehmet'i ortak almıştı. Zaman içinde Erol Aksoy, azınlığa düşmüş, hisseleri yüzde 13'e kadar gerilemişti. Çukurova, ilerleyen yıllarda yapılan sermaye artırımlarına Erol Aksoy'un katılmadığını, bu nedenle şirketteki hisselerinin yüzde 3'e kadar düştüğünü açıklamıştı. Aksoy ise sermaye artırımlarının kanuna uygun olarak yapılmadığını ileri sürüp, artırım kararlarının iptali yönünde dava açmış, bazı davaları kazanmıştı.
Bilindiği gibi Erol Aksoy da eski sahibi olduğu İktisat Bankası nedeniyle TMSF'ye borçlu.
Erol Aksoy'dan tahsilat yapmakta zorlandığı bilinen TMSF, dün aldığı kararla Aksoy'un Show TV'deki yüzde 13 hissesine el koydu.
TMSF Tahsilat Dairesi Başkanı Fethi Çalık tarafından yürütülen operasyon kapsamında yüzde 13'lük hisseyi temsilen Show TV yönetim kuruluna TMSF'den bir üye atandı.
TMSF borçlusu Çağlar'la alışverişi yüzünden yarım milyar dolarlık yük altına giren Karamehmet, bir diğer TMSF borçlusu Erol Aksoy'la alışverişi nedeniyle şimdi de Show TV'de sahibi olduğunu iddia ettiği hisseleri de TMSF'ye kaptırmış oldu.


DİĞER YENİ YAZILAR