Gazete Vatan Logo

Ayder Yaylası için Arama Konferansı

TOKİ, beton yığınına dönen Ayder Yaylası’nı yenilemek için 14-15 Ekim’de ‘Arama Konferansı’ düzenleyecek. Önerilere göre projelere yönelik kesin kararlar için çalıştay yapılacak

Ayder Yaylası için Arama Konferansı

TOKİ, Rize’nin ünlü yaylası Ayder’i yenilemek ve korumak için kamu, özel sektör, meslek odaları, üniversite, sivil toplum kuruluşları ve yöre insanlarının katılımı ile 14-15 Ekim’de ‘Arama Konferansı’ düzenleyecek.

TOKİ Başkanı Ergün Turan, Ayder Yaylası’nda turizmin başlamasından bu yana plansız bir yapılaşma olduğunu vurgulayan ve burayı yenilerken korumacı bir anlayışla hareket edeceklerini açıkladı.

Arama Konferansı’na üniversitelerin, Karadeniz’in tüm dernek ve vakıflarının, vatandaşların katılacağını ifade eden Turan, “Ayder Yaylası’nda öncelikle hak sahiplerini, onların ne istediğini belirleyeceğiz. Bunun dışında turizm için gerekli ihtiyaçları netleştireceğiz. Orada termal su da var, dolayısıyla günübirlik kullanımları da dikkate alarak çalışma yapacağız” diye konuştu. Konferansın sonuçlarına göre yapılacak ayrıntılı değerlendirmeler neticesinde çalıştay düzenleyeceklerini söyleyen Turan, “Çalıştay sonucunda projelere ilişkin kesin tespit ve kararlar verilecek” dedi.

158 kaçak yapı yıkılamadı

Haberin Devamı

Çamlıhemşin İlçesi’nde bulunan Ayder Yaylası, 1987’de ‘Turizm Merkezi’ ilan edildi. Aynı zamanda belediye mücavir alanı olan ve doğal güzelliği ile öne çıkan yaylada bu tarihten sonra gelişigüzel yapılaşma başladı. Çamlıhemşin Belediyesi Meclisi, Ayder’deki 290 yapıdan 158’i hakkında, kaçak ve ruhsata aykırı olduğu gerekçesiyle yıkım kararı aldı. Yapıların yıkılması için açık ihaleye çıkıldı. Ancak yıkım ihalesine katılan firma olmayınca kaçak yapılar yıkılamadı.

‘Rezil ettik’

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Rize ziyareti sırasında Ayder Yaylası’nın bozulan doğal güzelliğine dikkat çekmiş ve “Allah’ın bize verdiği Ayder bambaşka, ama biz Ayder’i kirlettik rezil ettik” diye konuşmuştu.