Gazete Vatan Logo

Ayakkabıları bırakıp kaçtılar

Suriye’den gelip İzmir’de ayakkabı sektörünün kalifiye eleman ihtiyacını karşılayan 4 bin Suriyeli mülteciden yarısı Avrupa’ya kaçınca sektör sıkıntıya girdi

Ayakkabıları bırakıp kaçtılar

Ülkelerindeki savaştan kaçarak sığındıkları İzmir’de ayakkabı sanayisinin kalifiye eleman ihtiyacını karşılayan Suriyeliler, son aylarda Avrupa’ya gitmeyi tercih edince sektörde yeniden eleman sıkıntısı yaşanmaya başladı. Türkiye ayakkabı üretiminin yüzde 38’inin karşılandığı İzmir’in Ayakkabıcılar Odası Başkanı Yalçın Ata, Işıkkent semtindeki Ayakkabıcılar Sitesi’nde bu yıl başında 4 bine yakın Suriyelinin çalıştığını ancak geçen yaz bunların yarıya yakın bölümünün deniz yoluyla Yunanistan’a geçtiğini kaydetti. Suriyeli ustaların gidişinin sektörde sıkıntı yaşanmasına neden olduğunu dile getiren Ata, şöyle devam etti.

“Sitede üretici arkadaşlarımız eleman ihtiyaçlarını genelde site içerisindeki panolara, duvarlara ve uygun yerlere ilan asarak karşılamaya çalışır. Suriyeliler geldiğinden bu yana yani 3 yıldır bu ilanlarla karşılaşmıyorduk. Çünkü eleman açığı Suriyeli arkadaşlardan temin ediliyordu. Şimdi Avrupa’ya kaçışlardan dolayı ilan panoları tekrar ‘eleman aranıyor’ ilanlarıyla dolmaya başladı. Bu da Suriyeli arkadaşların yavaş yavaş siteyi terk ettiğini gösteriyor.”

Haberin Devamı

İzmir’deki kadar kazanamazlar

İzmir Ayakkabıcılar Sitesi’nde firmalardan aldığı siparişlerle ayakkabı sayası diken Suriyeli usta Hasan Mustafa, “Arkadaşların çoğu Avrupa’ya açıldı. İzmir’de ayakkabıcılıkla uğraşan Suriyeli sayısı azaldı. Avrupa’ya gittiler ama ben onların Türkiye’dekinden daha fazla para kazanabileceklerini sanmıyorum” diye konuştu. Suriyeli ayakkabı ustası Emre Bozan da, “Gidenlerin sayısı fazla ama biz gitmeyi düşünmüyoruz” dedi.