Gazete Vatan Logo

Ayakkabı alırken 'Seneye de giyer' mantığı yanlış!

Yrd.Doç. Dr. Yalçın Turhan, 'Seneye de giyer' mantığı ile alınan büyük ayakkabının da en az küçük ve ayağı sıkan bir ayakkabı kadar zararlı olduğu uyarısında bulundu.

Ayakkabı alırken 'Seneye de giyer' mantığı yanlış!

Büyüme çağındaki bir çocuk için okul ayakkabısı alırken süsünden çok rahatlığı ve kalitesine dikkat edilmesi gerektiğini ifade eden Düzce Üniversitesi Sağlık, Araştırma ve Uygulama Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Yalçın Turhan, "Çocuklarımız moda ve çizgi film kahramanlarının etkisinde kalarak özellikle spor ayakkabılara yöneliyor olsa bile unutmamalıyız ki tüm gün boyunca ayağın kalitesiz bir spor ayakkabı içinde olması, oldukça sağlıksız bir durum" dedi.

AYAKKABI ALMAYA NE ZAMAN GİDİLMELİ?

Ayakların uzunlukları arasında küçük farklar olabileceğine işaret eden Yrd.Doç. Dr. Turhan, bu yüzden ayakkabı alırken ayakkabının çocukların iki ayağına da giydirilerek denenmesi gerektiğinin altını çizdi.

Gün içerisinde ayakta kalmaktan veya oturmaktan ayakların şişebileceğine dikkat çeken Yrd. Doç. Dr. Turhan, bu yüzden ayakkabı almaya gün sonunda gidilmesinin yararlı olduğunu söyledi.

'İLERİDE AÇILIR DÜŞÜNCESİ DOĞRU DEĞİL'

Deneme sırasında çocuğa mağaza içinde kısa yürüyüşler yaptırılarak ayakkabının uygunluğundan emin olunması gerektiğini de sözlerine ekleyen Yrd. Doç. Dr. Turhan, "Ayakkabılar ilk giyildiğinde çocuğun ayaklarını sıkmamalı. İleride açılır düşüncesi doğru değil. Ayakkabıların uç kısmında bir parmak genişliği kadar boşluk kalmalı ve ayağın gelişimine engel olmayacak kadar geniş olmalı. Ayakkabılar, parmak kısmında olduğu kadar çocuğun topuklarına da uygun olmalı" şeklinde konuştu.

Haberin Devamı

Okul ayakkabısı alırken yapılan en büyük hatalardan birinin de 'Seneye de giyer' mantığı ile alınan büyük ayakkabılar olduğunu ifade eden Yrd. Doç. Dr. Turhan, büyük ayakkabının da en az küçük ve ayağı sıkan bir ayakkabı kadar zararlı olduğu uyarısında bulundu.