Gazete Vatan Logo

Ayağının tozuyla Meclis'e gitti

Yaptığı yurtdışı gezisi ve ziyaretlerinden sonra Ankara Esenboğa Halimanı'na gelen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 4+4+4 kanunu teklifinin görüşülmekte olduğu TBMM'ye gelerek, milletvekilleri ile bir süre sohbet etti.

Annan Planı’na rağmen ölümlerin sürdüğünü belirten Erdoğan, şunları söyledi: “Altı maddelik Annan Planı’nda, bakın ‘kabul edildi’ dendi, dendiği andan itibaren şu ana kadar Suriye’de ölümler durmadı. Yine devam ediyor. Burada kalkıp ben bunu ümit ediyorum, bekliyorum, beklentisi içindeyim dememize zaten gerek yok. Buna gerek kalmıyor. Çünkü öldürmeye devam ediyor. Şu anda bu tabloyu gördüğümüz için benim henüz böyle bir ümidim yok. 1 Nisan tarihindeki Suriye’nin dostları toplantısına Annan’ı da davet ettik. Şu ana kadar da geleceğini bildiren ülke sayısı 71 oldu. Bu sürekli artıyor. Pazar günü de toplantıyı gerçekleştireceğiz.”

Nükleer İran’ın da hakkı

Tahran’da Ahmedinecad ve Dini lider Ali Hamaney ile bir araya gelen Erdoğan, şunları söyledi: “Başta Suriye olmak üzere bölgesel konularda görüş alışverişinde bulunduk. Her türlü istikrarsızlık unsuru bölge ülkelerinin tümünü birden etkileyecek. İran’da bunu dile getirdik. İran’ın nükleer programıyla ilgili tavrımızı Tahran antlaşmasıyla ortaya koymuştuk. Brezilya ile bu adımı attık ve bu kararlılığımızla sürdürdük. Haklılığımız bugün ortaya çıktı. Hamaney, ‘Bizim fıkhımızda, şeriatımızda kitle imha silahı kullanılmaz’ diyor. Bunu söyleyen bir insanın bu ifadelerinden sonra ben ‘İran nükleer silah yapıyor’ iddiasında bulunamam. Aynı şeyi Cumhurbaşkanı da teyit ediyor. Barışçıl amaçla nükleer programı uygulama hakları yok mu?”

‘Kuran zorla değil’



Başbakan, “Kuran-ı Kerim ve Hz. Muhammed’in hayatıyla ilgili ders konusundaki soruya ise şu yanıtı verdi: “Bizim seçmeli ders olarak halkımızdan aldığımız bir talebi gündeme getirmekten daha doğal ne olabilir? Kimse buna mecbur edilmiyor. İsteyen girecek. Niye bundan rahatsız oluyorlar? KESK’in mensubunu tekme tokat derse mi sokacaklar? Ama dert başka. Hemen ayrımcı damgası vuruyorlar. İyot gibi ortaya çıkıyorlar. Kim, kimdir, cevabını burada bulabilirsiniz. Başka talepler varmış. Siz de teklifinizi getirirsiniz. Ama niçin demokrasinin gereği olarak parlamento içinde buna başvurmuyorsun da, sokaklarda arıyorsun? Burada totaliter bir rejim yok, otoriter bir rejim yok. MHP teklifini koydu, az da olsa farklılıklarla bu Meclis’ten geçmiş oldu. Ben MHP’ye de teşekkür ediyorum. Başka partilerden destek verenler olduysa onlara da teşekkür ediyorum.”

ERDOĞAN VE ÖNDER'DEN KARŞILIKLI ESPİRİ

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, İran ziyareti dönüşü Meclis’e geldi.

Erdoğan, Esenboğa Hava Limanı’ndaki basın açıklamasından sonra TBMM’ye gelerek, milletvekilleri ile bir süre sohbet etti.

Başbakan Erdoğan, iktidar kulisine geldiğinde AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Salih Kapusuz, ayağa kalkarak, ”hoş geldiniz, biz de arkadaşlarla müzakere ediyorduk” diyerek BDP İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder ve BDP Muş Milletvekili Sırrı Sakık’ı gösterdi. Önder ve Sakık, Başbakan Erdoğan’a ”hoşgeldiniz” diyerek elini sıktı. Bu sırada Kapusuz, ”Arkadaşların tam önüne çıktınız” diye espri yaptı. Erdoğan’da, ”Oturun lütfen biz ön kesmeye gelmedik” diye espriye karşılık verdi. BDP’li Sırrı Süreyya Önder, ”AK Parti milletvekili arkadaşlar geleceğinizi duyunca çok telaşlandılar, ben de ’telaşa mahal yok’ dedim” şeklinde espri yaptı. Önder’in esprisine Başbakan Erdoğan ve etrafındakilerin güldüğü görüldü.

Başbakan Erdoğan daha sonra Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, BDP milletvekilleri Sırrı Süreyya Önder, Sırrı Sakık, Adil Kurt, CHP Kahramanmaraş Milletvekili Durdu Özpolat, AK Parti Genel Başkan Yardımcıları Salih Kapusuz ve
Abdülkadir Aksu ile bir süre sohbet etti, çay içip simit yedi.

‘Komplolara karşı uyanık olmalıyız’

İRAN’DA temaslarda bulunan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinecad’la bir araya geldi.

Görüşmeye Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ve İran Dışişleri Bakanı Ali Ekber Salihi de katıldı. Erdoğan ile Ahmedinecad arasında planlanan görüşme önceki akşam yapılacaktı. Ancak Ahmedinejad’ın sağlık sorunları gerekçe gösterilerek düne ertelendi. Ertelenme nedeni ile ilgi olarak İran’dan herhangi bir resmi açıklama yapılmazken, Ahmedinecad’ın önceki akşam saatlerinde Türkmenistan’dan gelen bir yetkiliyi kabul ettiği İran basınında yer aldı. Başbakan Erdoğan önceki akşam akşam saatlerinde de İran Meclis Başkanı Ali Laricani ile görüştü. Basına kapalı yapılan görüşmede, Kürecik’teki füze kalkanı sistemi, Suriye ve Irak meseleleri üzerinde duruldu.

Erdoğan ile Ahmedinecad’ın görüşmesi 1.5 saat sürdü. Görüşme öncesi basın mensuplarının görüntü almasına izin verildi. Görüşme ile ilgili İran Cumhurbaşkanlığı resmi internet sitesinden yapılan açıklamada, ikilinin siyasi-ekonomik birçok konu hakkında görüştükleri aktarıldı. Görüşmede, Ahmedinecad, İran ve Türkiye’nin bağımsız ülkeler olarak ortak düşmanları bulunduğunu söyleyerek, “Emperyalizm, Türkiye ve İran gibi ülkelerin gelişmesini ve güçlenmesini asla istememektedir bu sebepten komplolara karşı uyanık ve akıllı olmalıyız” dedi. Ahmedinecad, İran’ın yürüttüğü nükleer çalışmalarına karşı Türkiye’nin açık ve şeffaf tutum sergilediğini belirterek Türkiye’ye teşekkürlerini bildirdi. İran’ın resmi haber ajansı İRNA tarafından da yayınlanan haberde, görüşmede Erdoğan, “Türkiye devleti ve milletinin İran’ın nükleer çalışmalarını desteklediğini ve gelecekte de bu politikayı devam edeceklerini” söyledi.

‘Bakalım çalışıyoruz’

Erdoğan, Ahmedinecad ile görüşmek için ayrılırken basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Erdoğan, bir gazetecinin, ”5 1 olarak adlandırılan, BM Güvenlik Konseyi’nin daimi üyeleri ABD, İngiltere, Fransa, Rusya ve Çin’in yanı sıra Almanya’nın oluşturduğu batılı ülkelerle İran arasında yapılacak görüşmenin İstanbul’da yapılacağı açıklanmıştı. Netleşen bir şey var mı?” şeklindeki soruya, ”Henüz biten bir şey yok” yanıtını verdi. Başbakan Erdoğan, ”İran’la Suriye konusunda farklı yaklaşımlar olduğu biliniyor. Bir yakınlaşma sağlandı mı?” sorusu üzerine de ”Bakalım çalışıyoruz. Görüşmeleri yapmadan bir şey söylersek afaki olur” dedi.

Haberin Devamı