Gazete Vatan Logo

Ay yüzeyine çarpan göktaşı 70 kilogram TNT'ye eşit patlama yarattı

Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) araştırmacıları, Ay yüzeyine göktaşı çarpmasından kaynaklanan ve çok ender rastlanan bir patlama tespit ettiklerini bildirdi

Dünya'nın uydusu Ay'ın yüzeyindeki Yağmur Denizi (Mare Imbrum) bölgesi civarında gerçekleşen patlamanın 70 kilogramlık TNT'ye eşit güçte bir enerji açığa çıkardığı belirtildi. 7 Kasım'da gerçekleştiği ifade edilen çarpmanın etkisiyle Ay yüzeyinde 3 metre genişliğinde ve 40 santimetre derinliğinde bir krater açıldığı kaydedildi.

Huntsville'deki NASA Marshall Uzay Uçuşları Merkezi'nin mühendislik bölümü yöneticisi Rob Suggs, Ay yüzeyini gözlemlemek için bir araya getirdikleri yeni bir teleskop ve video kamerayı ilk kez denedikleri 7 Kasım gecesinde olaya tanık olduğunu açıkladı. Suggs olay sırasında çok parlak bir ışık patlaması belirlediklerini ve bunun çok kısa bir süre içinde azalarak yok olduğunu söyledi.

Tıpkı Dünya'da olduğu gibi, ekim sonu ve kasım başlarında Ay'da da göktaşı yağmurları görülebiliyor. Ancak bu göktaşları Dünya'ya girerken atmosfer nedeniyle yanıp toza dönüşürken, Ay'da atmosfer olmadığı için doğrudan çarpma gerçekleşiyor.