Gazete Vatan Logo

Ay Yıldız ve Atatürk resmiyle büyüdük

Hasar gören DNA hücrelerinin onarımıyla ilgili mekanizmaları ortaya çıkaran çalışmasıyla kimya dalında Nobel Ödülü kazanan Aziz Sancar, öğrencilerinin de gurur kaynağı oldu.

Ay Yıldız ve Atatürk resmiyle büyüdük

ABD’nin Kuzey Carolina eyaleti Chapel Hill kasabasındaki Kuzey Carolina Üniversitesi Tıp Fakültesi Biyokimya ve Biyofizik Bölümü’nde çalışmalarını sürdüren Aziz Sancar, Kuzey Carolina’da öğrenim gören Türk öğrenciler ve bilimsel çalışmada bulunan akademisyenlerin yararlanabilmeleri için, satın aldığı ve Türk Evi’ne dönüştürdüğü yerde, öğrencileri ile bir araya geldi.

Türk Bayrağı, nazar boncuğu, Atatürk ve Fatih Sultan Mehmet’in portrelerinin asılı olduğu Türk Evi’ni kişisel çabasıyla kurduğunu anlatan Sancar, “Türk araştırmacılar ve öğrenciler için, yurt sağlamak, ayrıca Türk kültür etkinliklerine ev sahipliği yapmak için bu girişimde bulunduk. Hem ihtiyacı olanlar ücretsiz yararlanıyor, hem de milli ve dini bayramlarda hepimizin bir araya gelebileceği bir yer oluyor” dedi.

Gönülde Türkiye var ama

Kırk yıldır ABD’de yaşamasına karşın, Türkiye’yi “vatanım, memleketim, başka ne diyeyim. Türkiye sevgisi üstüne başka bir şey yoktur benim için” diye anlatan Aziz Sancar, “Amerika’da yaşamak imkanlar sağlıyor, fakat gönülde Türkiye var. Onu burada yaşatmak da önemli. Özellikle Amerikalılara tanıtmak önemli, çünkü Amerikalıların çoğu hiç Türk tanımamıştır. Siz tanıdığım ilk Türk’sünüz’ diyen çok Amerikalılara rastlamışımdır” dedi.

Haberin Devamı

Türk Evi’nde Atatürk, Fatih Sultan Mehmet portreleri, Türk Bayrağı ve nazar boncuğu bulunmasını, “Bunlar bizim simgelerimizdir” diye değerlendiren Sancar, bilimsel çalışmalarında da Türk öğrencilere yol göstermekten ve onlarla birlikte çalışmaktan mutluluk duyduğunu belirtti.

Türkiye’de aldığı ilk, orta ve lise eğitiminin kendisine bilimsel anlamda temel yol açıcı unsurlar olduğunu anlatan Sancar, “Öğretmenlerimiz bize bir benlik verdiler. Cumhuriyet’in çocuklarıyız biz. Bize Cumhuriyet’in çocukları benliğini verdiler. Onla büyüdük, Atatürk resmiyle büyüdük, ay yıldızla büyüdük. Biz buyuz, ondan başkasını ben düşünemiyorum” diye konuştu.

Gururumuz Prof. Sancar’ın kurduğu vakfın girişinde bir nazar boncuğu ve Türk bayrağı asılı. İçeride de Atatürk ve Fatih Sultan Mehmet’in posterleri duvarları süslüyor.

Haberin Devamı