Gazete Vatan Logo

Ay’a taşınıyoruz

Avrupa Uzay Ajansı’nın 2016 yılı ve sonrası için uzayda pek çok planı var. Bunlardan en dikkat çekici olanı ise iki yıl içinde Ay’da bir köy kurmak...

Ay’a taşınıyoruz

Avrupa Uzay Ajansı’nın (ESA) başkanı Jan Wörner, Mars ve Ay misyonlarından Uluslararası Uzay İstasyonu’na (ISS) yine bir Alman astronot gönderilmesine kadar ESA’nın pek çok yeni planını açıkladı. 2024 yılında ISS’nin görev süresinin sona ermesinin ardından yürütülecek yeni projelerin değerlendirildiğinden bahseden Wörner, tüm projelerin sadece yörüngede uçarak gerçekleştirilemeyeceğini kaydetti. Wörner, bu nedenle Ay’da bir köy kurmanın önemine atıfta bulundu. “Herkes Ay konusunda çok heyecanlı” diyen Wörner, “Ben Ay’ı gerçekten de çok mantıklı bir hedef olarak görüyorum” ifadelerini kullandı.

Ay köyü sıçrama tahtası

Ay’da bir köy kurulması konusunda gelecek iki yıl içinde karar alınabileceğini kaydeden Wörner, “Bir köy benim için farklı aktivite ve aktörlerin bir araya gelmesi anlamına geliyor. Ay köyü gelecek misyonlar için de bir sıçrama tahtası olacaktır. Ay’ın arka kısmına yerleştirilecek bir teleskopla uzayın derinliklerine bakma fırsatımız var“ şeklinde konuştu. ESA’nın planı önce Ay’a robotların gönderilip 3D yazıcılarla yüzeyi insanlara hazırlaması yönünde.

Haberin Devamı

Diğer hedef Mars

Bir diğer önemli proje ise Mars misyonu. Wörner, “İnsanlık bir gün Mars’a gidecek. Ancak bunun gelecek 35 yıl içinde gerçekleşeceğine inanmıyorum. İki yıllık bir misyon süresi ise büyük bir risk” ifadelerini kullandı. Amerikalıların da 10-15 yıl içinde Mars’a gideceklerini söylemediğini vurgulayan Wörner, “ESA için bir sonraki Mars adımı, mart ayında başlatılması planlanan ExoMars misyonu. Bir yörünge aracı ve keşif modülünden oluşuyor. Gezegene ekim ayında ulaşması bekleniyor. 2018 yılında ise Mars’a yeni bir araç göndermeyi planlıyoruz” dedi.