Gazete Vatan Logo

Ay’a gitmek için kişi başı 35 milyon $ ödediler!

Amerikan SpaceX şirketi Ay’a ilk turistik gezinin gelecek yıl gerçekleşeceğini açıkladı. İlk iki uzay turistinin seyahat için kişi başı 35’er milyon dolar ödediği öğrenildi

Ay’a gitmek için kişi başı 35 milyon $ ödediler!

İnsanoğlu 45 yıl aradan sonra Ay’a yeni misyon gerçekleştirecek. Amerikan SpaceX şirketi, 2018 yılında iki kişiyi Ay’ın etrafında dolaştırmak üzere uzaya göndereceğini duyurdu. Bir hafta sürecek uçuş kapsamında uzay aracı Ay’a inmeden etrafında tur atacak. Ay’a gidecek kişilerin kimlikleri açıklanmazken, söz konusu iki uzay yolcusunun kişi başı 35 milyon dolar ödediği öğrenildi. Şirketin sahibi ABD’li girişimci Elon Musk, bahsi geçen iki kişinin Uluslararası Uzay İstasyonu’na (ISS) kargo taşıyan Dragon 2 uzay kapsülüyle Ay’a gönderileceğini kaydetti. Ay’a gidecek iki kişiye sağlık ve form testlerinin uygulanacağını söyleyen Musk, “Bu durum 45 yıl sonra ilk defa insanlara uzayın derinliklerini keşfetmek için bir fırsat sunuyor” dedi. ISS’e astronot göndermek için Rusların Soyuz kapsülünü kullanan NASA, kapsüldeki tek bir koltuk için Roscosmos şirketine 81.7 milyon dolar ödüyor.

Ay’a yönelik en son misyon, 12 Aralık 1972’de emekli astronot Gene Cernan’ın, NASA’nın Apollo 17 projesi kapsamında Ay’a ayak basmasıyla gerçekleştirilmişti.

Haberin Devamı

‘Kimsenin gitmediği bir şekilde hızlı olacak’

Musk, Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi NASA ile işbirliği sayesinde bu projenin gerçekleşebildiğini söylerken iki kişinin kendilerinden önce kimsenin gitmediği bir şekilde hızlı ve uzağa Güneş sisteminin içinde yolculuk edeceğini vurguladı.

SpaceX’in başında bulunan Elon Musk, Ay ile ilgili yeni projelerini Twitter’dan Frank Sinatra’nın ‘Fly Me To The Moon’ şarkısına gönderme yaparak duyurdu. “Kendilerinden önceki Apollo astronotları gibi uzaya insanlığın umutlarını ve hayallerini taşıyacaklar” diyen Musk, bu kişilerin kimliğini açıklamazken birbirlerini tanıdıklarını ve Hollywood’dan olmadıklarını söylemekle yetindi.

Uzay turizmi yarışı kızışıyor

Musk özel ilgi alanı olan uzay turizminin daha önce pahalı ve tehlikeli olacağını belirtmişti. Bu alana yatırım yapan tek isim ise Musk değil. İngiliz iş adamı Richard Branson Virgin Galactic adlı şirketiyle, Amazon’un başında bulunan Jeff Bezos ise Blue Origin adlı girişimiyle Musk’ın rakipleri arasında yer alıyor. Branson’ın 250 bin dolar fiyat biçtiği uzay yolculuğu için Leonardo DiCaprio ve Ashton Kutcher gibi oyuncular isimlerini yazdırmıştı.

Haberin Devamı