Gazete Vatan Logo

Avusturya’dan cami kapatma kararı

Avusturya Başbakanı Kurz, aralarında Türk İslam Birliği’ne (ATİB) bağlı bir caminin olduğu yedi caminin kapatılacağını, onlarca imamın da sınır dışı edilebileceğini söyledi. Karara Ankara’dan sert tepki geldi.

Avusturya’dan cami kapatma kararı

Avusturya Başbakanı Sebastian Kurz, ‘siyasal ve radikal İslam’a karşı alınan önlemler kapsamında ülke içerisinde faaliyet gösteren yedi caminin kapatılacağını açıkladı. Kurz ayrıca yabancı kaynaklar tarafından finanse edilen çok sayıda imamın da araştırıldığını ve bunların ülkeden ihraç edilebileceklerini söyledi. Kurz’un kapatılacağını söylediği camilerden bir tanesi Avusturya Türk İslam Kültür ve Sosyal Yardımlaşma Birliği (ATİB) tarafından yönetiliyor. Diğer altı cami ise bir Arap Müslüman birliğine ait. Bu birliğin vaazlarında Selefilik mezhebini övdüğü iddia ediliyor.

Anma tepkisi

Avusturya’daki Müslüman derneklerin çatı kuruluşu olan ve Türkiye’deki Diyanet İşleri Başkanlığı ile bağlantısı bulunan ATİB, 2016 yılında Viyana’nın en büyük camilerinden birisinde Çanakkale Savaşı’nı anmak için düzenlenen etkinliğin fotoğraflarının geçen Nisan ayında basına yansıması sonrasında Avusturya’da tepki uyandırmıştı. Falter gazetesinde yayımlanan fotoğraflarda, asker üniforması giydirilmiş çocukların Birinci Dünya Savaşı sırasında Çanakkale’de savaşan askerleri canlandırdığı, ‘şehit rolündeki’ çocukların yerde yattıkları ve üzerlerinin Türk bayraklarıyla örtüldüğü görülüyordu.

Haberin Devamı

Fotoğraflara tepki verenlerin başında Başbakan Kurz gelmişti. Kurz o dönemde yaptığı açıklamada böyle bir olaya müsamaha gösterilmeyeceğini ve etkinliğin gerçekleştiği ATİB’e bağlı caminin kapatılabileceğini belirtmişti. Bunun üzerine Avusturya hükümeti ülkedeki camiler ile ilgili araştırma başlattıklarını açıklamıştı. Avusturya İçişleri Bakanı Herbert Kickl ise ülkede bulunan 260 imamın 60’ının ilgili merciler tarafından araştırıldığını, bunlardan 40’ının ülke haricindeki kaynaklardan para alıp almadıkları konusunda soruşturulduğunu duyurdu. Kickl ayrıca iki imamın sınır dışı edilmesinin kesin olduğunu sözlerine ekledi.

Yıldırım: İslam düşmanlığı

Başbakan Binali Yıldırım, NTV’de Avusturya’nın 7 camiyi kapatmasına sert tepki gösterdi: Doğrusu Avusturya bir süredir izlediği ırkçı politikalarla zaten Avrupa Birliği’nin genelinden ayrışmış durumda. Avrupa’nın değerleri fikir özgürlüğüdür, inanç özgürlüğüdür, hoşgörüdür. Alınan bu kararda bunların hiç birisi yok. Tamamen bir İslam ve din düşmanlığı var. O bakımdan fevkalade yanlış bir karar.

Haberin Devamı

Türkiye’den tepki

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın da, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, “Avusturya’nın sudan bahanelerle yedi camiyi kapatması ve imamları sınır dışı etmesi, bu ülkedeki İslam karşıtı ırkçı ve ayrımcı popülist dalganın sonuçlarından biridir. Amaç, Müslüman toplulukları ötekileştirerek siyasi kazanım elde etmektir” diye yazdı.