Gazete Vatan Logo

Avustralya'nın sığınmacı politikasına BM'den eleştiri

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Özel Raportörü Francois Crepeau, Avustralyalı siyasetçileri ülkede yabancı düşmanlığı ve ırkçı grupların yükselişine karşı kayıtsız kalmakla suçladı.

Avustralya'nın sığınmacı politikasına BM'den eleştiri

İngiliz The Guardian gazetesinde yer alan habere göre, Avustralya'ya yaptığı 18 günlük resmi ziyareti tamamlayan Crepeau, zengin göçmenlik tarihine rağmen Avustralya'nın son dönemde sığınmacılara yönelik artan hak ihlalleri, nefret söylemi ve yabancı düşmanlığı nedeniyle kötü bir sınav verdiğini belirtti.

Crepeau, başkent Canberra'da düzenlediği basın toplantısında izlenimlerini kamuoyuna aktararak "Siyasilerin sığınmacılara yönelik negatif bir söylem benimsemesi, halkın yabancılara yönelik düşmanca tavırlarını teşvik ediyor, popülist milliyetçi grupların zemin kazanmasına yol açıyor." değerlendirmesinde bulundu.

Kanadalı raportör, "Avustralya, hem söylemde hem de eylemde sığınmacılara yönelik ayrımcılığa, şiddete ve istismara karşı mücadele etmeli." diye konuştu.

"Irksal Ayrımcılık Yasası, kapsayıcı bir Avustralya'nın tonunu belirliyor"

Crepeau, Avustralya hükümetine Irksal Ayrımcılık Yasası'nın tartışılan 18. maddesinin C bendinin korunması konusunda da çağrıda bulundu.

Ülkede son dönemde "Kişileri ırk, renk, ulusal veya etnik aidiyet bakımından tahkir ve tezyif edici, korkutucu veya aşağılayıcı olabilecek herhangi bir söylemde bulunmayı" yasaklayan maddeyle ilgili tartışmalar yapılıyor.

Haberin Devamı

Maddenin ifade özgürlüğünün alanını kısıtlayacak kadar geniş bir koruma getirdiğini savunan muhalifler, bunun ya tamamen kaldırılmasını ya da "tahkir ve tezyif edici" ifadesinin çıkarılmasını talep ediyor.

Maddenin takip eden "D" bendi, hiciv, yorum ve kamu yararının söz konusu olduğu durumları hariç tutuyor.

Crepeau, yaptığı açıklamada Irksal Ayrımcılık Yasası'nın 18C maddesini korumasından yana olduğunu ifade etti.

"Yasa kapsayıcı bir Avustralya'nın tonunu belirliyor." diyen Crepeau, ülkenin insan haklarına saygı temelinde çok kültürlü bir felsefeyi sürdürmesi gerektiğinin altını çizdi.

"Sığınmacılara karşı cezalandırıcı tavır yanlış"

Crepau, Avustralya'nın ülkeye deniz yoluyla kaçak olarak gelen sığınmacıları ülke içi ve deniz aşırı gözetim merkezlerinde alıkoyarak temel insan haklarını ihlal ettiğini, sığınmacıları yeterli sağlık hizmetleri ve yasal destekten yoksun olarak uzun ve belirsiz bir başvuru sürecine tabi tuttuğuna işaret etti.

Haberin Devamı

Bunun sığınmacılara yönelik cezalandırıcı bir tavır olduğunu ifade eden Crepau, "Deniz aşırı veya ülke içinde zorunlu gözetim merkezlerinde uzun süre başvurularının işleme konulmasını bekleyen veya geçici koruma vizeleriyle topluluk gözetimine tabi tutulan sığınmaların ruhsal sağlığı konusunda kaygılıyız." diye konuştu.

Raportör Crepau cezalandırıcı yaklaşımın sığınma hukukundaki "iade etmeme" ilkesine de aykırı olduğunun altını çizdi.