Gazete Vatan Logo

Avustralya kuş gribine karşı milyonlarca dolarlık önlem alıyor

Türkiye'de de patlak veren kuş gribi hastalığının en fazla etkilediği Güneydoğu Asya ülkelerine yakın bir coğrafyada bulunan Avustralya, ülkede tek bir vakaya rastlanmamış olsa da bu hastalığa karşı büyük bir titizlikle önlem alıyor

Avustralya hükümeti ülkede faaliyet gösteren ve kuş gribine karşı aşı üreten bir firmadan 5 milyon dolarlık aşı satın aldı. Bunun yanı sıra bir dizi başka önlem de alan Sağlık, Tarım ve Gümrük bakanlıkları, konuyla ilgili uzmanları kümes hayvanlarının yoğun olduğu bölgelerdeki üreticilere seminerler vermek üzere görevlendirdi.

Alınan diğer önlemler ise şunlar: Daha önce 2004 yılı bütçesine kuş gribinin önlenmesi için 23.2 milyon dolarlık para aktarıldı; kümes hayvanları üreticilerine dağıtılmak üzere yeterli miktarda virüse karşı koruyucu giysi; antiviral özelliğe sahip Tamiflu tabletleri ve virüsün nüfuz edemeyeceği şekilde üretilmiş 2 milyon adet maske tedarik edildi. Bu maskeler eyaletlere ve kümes hayvanları üreten çiftliklerin yoğun olduğu bölgelere sevk edildi.

Havaalanları ve limanlardaki karantina görevlilerinin virüsle ilgili eğitimlerinin ardından, Avustralya'ya yurtdışından gelen kümes hayvanlarının etlerinden üretilen yiyeceklerin 5 tona yakın bir bölümü, risk taşıdığı gerekçesiyle imha edildi.

Diğer yandan yine ithal edilecek 1.3 ton yumurta ve kümes hayvanlarına ait tüy de ülkeye sokulmadı. Virüse karşı koruyan 50 milyon dozluk aşı alımı da yapan federal hükümet, gelecek 4 yıl için de 'asrın vebası' olarak da adlandırılan kuş gribinin önlenmesi konusunda yapılacak araştırmalar için 10.1 milyon dolarlık bütçeyi onayladı.

Haberin Devamı