Gazete Vatan Logo

Avustralya'daki ırkçı saldırılarda 31 kişi yaralandı

Başbakan John Howard: Olaylar kabul edilemez

Avustralya'nın Sydney kentinin kuzeyinde bulunan, plajlarıyla ünlü Cronulla semtinde dün patlak veren ve gece de devam eden ırkçı olaylarda 31 kişi yaralandı, 16 kişi de gözaltına alındı. Olaylar, geçen hafta 2 cankurtaranın Ortadoğu kökenli gençlerin saldırısına misilleme olarak, ırkçı sloganlar atan, çoğu alkollü Avustralyalı gençler tarafından başlatılmıştı.

Binlerce ırkçı gencin, 'Arap ve Akdenizli görünümlü' kişilere saldırdığı olayların ardından Avustralya Başbakanı John Howard bir açıklama yaparak, "Hiçbir şekilde kabul edilemeyecek bir olayla karşılaştık. Olaya katılanları şiddetle kınıyorum" diyerek, 'kişilerin ırk, görünüm ve etnik kimliğine bakılarak yapılan bu saldırıların kabul edilemez' olduğunu vurguladı.

ORTADOĞU KÖKENLİLER DE OTOMOBİLLERİ YAKTI

Kuzey Cronulla semtinde akşam saatlerinde toplanan ve 5 bin kişilik bir grup, ellerinde içki şişeleriyle ırkçı sloganlar atarak sokaklarda terör estirdi. Polisin müdahalesiyle karşı karşıya kalan ırkçı gençler, eylemlerini tren istasyonlarında devam ettirdi. Hafta sonu tatillerini yapan ve evlerine dönmek üzere trenleri tercih eden Ortadoğu kökenli Avustralya vatandaşlarına saldıran ırkçı gençler çocuk yaşlı ayırt etmedi. Görgü tanıklarının verdiği bilgilere göre saldırganlar, "Şimdi artık savaş zamanıdır", "Avusturalya, Avusturalya" sloganları attı.

Polisin biber gazı kullanarak olaylara müdahale etmesinin ardından Ortadoğu kökenli oldukları iddia edilen 100 kişilik bir grup da akşam saatlerinde Marubra semtinde yaklaşık 100 aracı ateşe verdi. Grubun molotof kokteyli kullandığı açıklandı.

Haberin Devamı