Gazete Vatan Logo

Avukatlık ücreti krizi YAŞ’ı etkileyecek mi!

Beraatle biten Askeri Casusluk davasında mahkemenin biçtiği ücreti beğenmeyen bazı avukatlar temyize gitmeye karar verince kavgalar yaşandı. Süreç uzayınca YAŞ’ta terfiler riske girecek İzmir Askeri Casusluk davasında beraat kararı sonrası, avukatlar ile sanık askerler arasında kriz çıktı

Avukatlık ücreti krizi YAŞ’ı etkileyecek mi!

Beraat kararından kısa bir süre sonra, soruşturmada görevli eski emniyet amiri Yusuf Usşen, polis memurları Ali Bekar, Suat Güreycan ve Ziattin Kurt temyize başvurmuştu. Bu kişiler, müdahillik taleplerinin mahkemece reddedilmesini gerekçe göstermişti. Temyiz başvurusu üzerine dosya Yargıtay’a gönderilince, yargılamanın tamamlanmasının uzayacağı ve bu nedenle de ağustos ayında yapılacak Yüksek Askeri Şura (YAŞ) toplantısında, sanık askerlerin terfilerinin yapılamayacağı endişesi doğmuştu. Ancak, Yargıtay’ın dosyaya sadece müdahillik talebi üzerinden usulden bakacağını belirten hukukçular, beraat kararının kesinleşmesindeki gecikmenin uzun süre almayacağını belirtmişti.

İkinci temyiz şoku

Hukukçuların bu açıklamasıyla derin bir nefes alan ve Ağustos’taki YAŞ kararlarında terfi için umutlanan askerler, ikinci bir şok yaşadı: Askerlerin avukatları, mahkeme tarafından kendilerine verilen savunma ücretini düşük gördükleri için temyize gideceklerini açıkladı. Temyiz için hazırlık yapan avukatların başvurularının kendilerinin terfilerini geciktireceğini belirten askerler ile bazı avukatlar arasında tartışmalar yaşandı. Temyize gitmemeleri için sanıklardan ekstra para istedikleri öne sürülen avukatlar ile müvekkilleri arasında yaşanan tartışmada yumruklaşmalar yaşandığı da iddia edildi.

Haberin Devamı

Dava süreci

10 Ağustos 2010 tarihinde başlatılan askeri bilgi ve belgeleri ele geçirme soruşturması için 10 Mayıs 2012 tarihinde düğmeye basıldı. Gözaltına alınıp tutuklananlar arasında askerlerle arkadaşlık yaptığı belirlenen Narin Korkmaz, işadamı Bilgin Özkaynak, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Kurmay Başkanı Koramiral Veysel Kösele ile 49’u muvazzaf 357 sanık yer aldı. Kösele daha sonra itiraz sonucu serbest bırakıldı. Özel yetkili İzmir 12. Ağır Ceza Mahkemesi’nde Nisan 2013’te başlayan duruşmaların dosyası ÖYM’lerin kapatılmasıyla, HSYK tarafından İzmir 5. Ağır Ceza Mahkemesi’ne verildi. İlk kez 7 Nisan 2014 tarihinde burada görülen davanın ilerleyen günlerinde, tutuklu yargılanan sanıkların tamamı tahliye edildi. 26 Şubat 2016’da sanıkların tamamı beraat etti.

Haberin Devamı

Bir tek o terfi aldı

Askeri Casusluk Soruşturması’na bakan mahkeme tarafından tutuklananlar arasında en dikkat çekeni, Deniz Kuvvetleri Kurmay Başkanı Koramiral Veysel Kösele idi. Kösele, ‘Gizli bilgi ve belge bulundurma’ suçlamasıyla tutuklandı. Avukatının itirazıyla 5 günlük tutukluluğun ardından tahliye edildi. Bu tutuklama nedeniyle o dönem “Koramiral” rütbesinde olan Kösele’nin de Deniz Kuvvetleri Komutanlığı yolunun kapandığı konuşulurken 2015 Ağustos’undaki YAŞ kararlarıyla Kösele terfi alarak “oramiral” rütbesine yükseltildi. Kösele beraat kararı almadan Yüksek Askeri Şura kararlarına göre, hakkındaki dava henüz neticelenmemiş olmasına rağmen, “oramiral” rütbesine terfi alan tek isim olma özelliği taşırken diğer 48 sanık terfi için beraat kararının kesinleşmesini bekliyor.