Gazete Vatan Logo

Avukatlar salonu terk etti

Balyoz hakimi avukatların protesto için salonu terketmeleri üzerine sanıklara "Bu durumda ne yapacağız?" diye sordu

Balyoz Davası’nda delillerin değerlendirilmeden, Cumhuriyet Savcılarının mütalaayı mahkemeye sunmasını protesto eden sanık avukatları cübbelerini masalara bırakarak, izleyici sıralarından duruşmayı izledi. Mahkeme, Genelkurmay eski Başkanı Hilmi Özkök ve eski Kara Kuvvetleri eski Komutanı Aytaç Yalman’ın da aralarında bulunduğu bazı kişilerin tanık olarak dinlenmesi ve dijital verilerle ilgili bilirkişi incelemesi yapılması yönündeki talepleri oy birliğiyle reddetti. CHP milletvekilleri İlhan Cihaner, Tolga Çandar, Ali Özgündüz ve Nur Serter de basın mensuplarına ayrılan bölümde duruşmayı izliyor.

"Balyoz Planı" iddialarına ilişkin 250’si tutuklu 365 sanıklı davanın 89. duruşması başladı. İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi’nce Silivri Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesi’nin yanında bulunan büyük salonda yapılan duruşmaya eski Hava Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Halil İbrahim Fırtına, eski Deniz Kuvvetleri Komutanı emekli Oramiral Özden Örnek, Orgeneral Bilgin Balanlı, eski 1. Ordu Komutanı emekli Orgeneral Çetin Doğan, emekli Orgeneral Ergin Saygun, MHP İstanbul milletvekili Emekli Korgeneral Engin Alan ve emekli Albay Dursun Çiçek’in aralarında bulunduğu 200 tutuklu sanık katıldı. Hakim Albay Ahmet Zeki Üçok’un da aralarında bulunduğu 50 tutuklu sanığın katılmadığı duruşmada 4 tutuksuz sanık da hazır bulundu. İkinci Ergenekon davası kapsamında tutuklu yargılanan bu davanın tutuksuz sanığı emekli Tuğgeneral Levent Ersöz ise duruşmaya katılmadı. Bu arada CHP milletvekilleri İlhan Cihaner, Tolga Çandar, Ali Özgündüz ve Nur Serter de basın mensuplarına ayrılan bölümde duruşmayı izliyor.

AVUKATLARDAN PROTESTO

Dosyada bulunan delillerin değerlendirilmeden, cumhuriyet savcıları Savaş Kırbaş ve Hüseyin Kaplan’ın 920 sayfalık mütalaayı mahkemeye sunmasını protesto eden sanık avukatları cübbelerini avukat sıralarına bıraktılar. Avukatlar izleyici sıralarında duruşmayı izliyor. Mahkeme Başkanı Ömer Diken, Adli Tıp Kurumu’nda mahkemeye gönderilen raporda, beynindeki kist nedeniyle ameliyat olan tutuklu sanık Levent Kerim Uça’nın hastane şartlarında infazına devam edilmesinin uygun olduğunun bildirildiğini açıkladı.

ÖZKÖK VE YALMAN’IN TANIK OLARAK DİNLENMESİ TALEPLERİ REDDEDİLDİ

Tutuklu sanıklardan emekli Orgeneral Ergin Saygun’un üst mahkeme olan 11. Ağır Ceza Mahkemesi’ne tutukluluğana yaptığı itirazın reddedildiğini belirten Başkan Diken, Genelkurmay eski Başkanı Hilmi Özkök ve eski Kara Kuvvetleri eski Komutanı Aytaç Yalman’ın da aralarında bulunduğu bazı kişilerin tanık olarak dinlenmesi ve dijital verilerle ilgili bilirkişi yapılması için mahkemeye dilekçeler sunulduğunu söyledi. Taleplere ilişkin savcılığın, dinlenen tanıkların yeterli olması ve dosyadaki bilirkişi raporlarının aydınlatacak mahiyette olduğundan bu yöndeki taleplerin kabul edilmemesi yönünde mütalaa verdiğini belirten Başkan Diken, daha sonra mahkemenin bu yönde alınan kararını açıkladı. Buna göre Başkan Diken, CMK’ya göre bu yöndeki taleplerin mahkemeye 5 gün önceden verilmesi gerektiğini belirterek, aynı yönde daha önceden yapılan taleplerin kabul edilmediğini söyledi. Diken, bu gerekçelerle CMK’da bu şekilde bir düzenleme olmadığından, sanık ve avukatların tanık dinletilmesi ve dosyadaki dijital veriler üzerinde bilirkişi incelemesi yapılması yönündeki taleplerin oybirliğiyle reddedildiğini belirtti. Bunun üzerine sanıkların bulunduğu bölümden ’Bravo’ ve ’Helal olsun’ şeklinde sesler yükseldi. Bazı sanıklarda, savcı bize gülerek bakmasın, gülmesin dediği duyuldu.

BAŞKAN DİKEN: ANLAŞILAN MAHKEMEYİ PROTESTO EDİYORLAR

Mahkeme Başkanı Ömer Diken, sanık avukatlarının cübbelerini masalarının üzerine bırakarak duruşmaya katılmadıklarını belirterek, "Anlaşılan mahkemeyi protesto ediyorlar. Mahkemeyi sizin, bizim beğenmemiz gerekmiyor. Mahkeme CMK’ya göre uygun bir yargılama yapıyor. Duruşmaları uzatıldığı ya da çabuk bitirilmediği yönünde tepkileriniz oldu. Bunlar bize de yansıdı. Mahkeme 26 Aralık 2010’dan itibaren sadece bu davalara bakarak, yeterli aralar vererek, savunmaları tamamlayıp mütalaa aşamasına geldi. CMK’ya göre müdafiler davanın zorunlu sujeleridirler. Onlar olmadığı sürece deliller hakkında değerlendirmeler, esas hakkındaki savunmalar alınamaz. Sizin beyanlarınızı almamız mümkün değil. Bu durumda ne yapacağız" dedi. Mahkeme Başkanı Diken avukatların duruşmaya girmediğini belirterek, müdaffilerinizin gelmemesi savunmanız için verilen zamanın yetersizliğinden mi yoksa protesto amacıyla mı?" diye sordu. Sanıkların konuşmak istemesi üzerine davanın bir numaralı sanığı emekli Orgeneral Çetin Doğan’a söz verdi. Duruşma Çetin Doğan’ın konuşması ile devam ediyor.

BALYOZ DAVASI’NDA ’BİLİRKİŞİ DİNLENSİN’ TALEBİ

Balyoz Davası’nda sanık avukatı Ali Sezenoğlu, dosyada bulunan 11-16-17 No’lu CD ve 5 No’lu hardi diskle ilgili daha önce rapor hazırlayan bilirkişi Tevfik Koray Peksayar’ın dinlenilmesini talep etti.

İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi’nce Balyoz Davası’nın 89. duruşması gergin başladı. Delillerin değerlendirilmeden, cumhuriyet savcılarının mütalaayı mahkemeye sunmasını protesto eden sanık avukatları cübbelerini masalara bırakarak, izleyici sıralarından duruşmayı izledi. Bu sırada bazı sanıkların konuşmak istemesi üzerine Mahkeme Başkanı Ömer Diken sanıklara söz verdi. Söz alan davanın bir numaralı sanığı emekli Orgeneral Çetin Doğan, mahkemenin keyfi bir uygulama yaptığını savunarak, "Bu durum kabul edilemez. Hayret ve dehşetle olanları izlemekteyiz" dedi. Doğan, mahkemenin usul hatalarını okumak istediğini belirterek, "Delillerin ortaya konulması, tartışılması bütün ısrarlarımıza rağmen yapılmadı. Delil olarak konulan belgelerin okunması gerekir. Belgelerin başlıkları okunmuştur. Delillere ilişkin yeterli açıklamalar olmamıştır" diye konuştu. Çetin Doğan’ın bilirkişi ’1. Ordu Komutanlığı’nın gönderdiği Hakan Erdoğan’ın bilirkişi raporu mahkemede okunmadı’ şeklindeki sözleri üzerine Mahkeme Başkanı Ömer Diken, "Eksik hukuki bilginizle okunmuyor diyorsunuz. Yasa delillerin mahkeme önünde bir kez okunmasını yeterli görüyor. Sanıklar savunmalarını yaparken belgeleri ekranda yansıttılar, açıklamalar yaptılar. İddia makamının delil olarak sunduğu hiç bir delil burada okunmadan geçilmedi. Tüm deliller okundu. Okunmaması mümkün değil. Hakan Erdoğan’ın raporu da okundu" diyerek açıklama yaptı.

"SAVCI HÜKÜM MAKAMI DEĞİLDİR"

Mahkeme Başkanı Ömer Diken dosyada bulunan delillerin tartışılması aşamasına gelindiğini söyleyen Diken, "Buyrun tartışın ne oldu şimdi. Savcı hüküm makamı değildir. Onun da dosyayı temyiz etme hakkı var. Biz size ’Son sözlerinizi söyleyin mahkeme karar verecek’ demişiz gibi tepki gösteriyorsunuz. Bu konudaki direnç nedir" diye konuştu. Başkan Diken’in bu sözleri üzerine sanıklar delilerin okunduğunu ancak duruşmada gösterilmediğini belirtti. Sanıkların ayrı ayrı tepkileri üzerine Başkan Diken de bu şekilde konuşmalar devam etmesi durumunda yargılama yapılmayacağı ve duruşmayı bitireceğini belirtti. Bu sözler üzerine sanıklar "Bitirin, bitirin" diyerek bağırdı. Duruşmada tutuklu sanık Aydın Sezenoğlu "Burada beyanlarımızı dile getirdik. Ama mütalaada bu beyanlara yer verilmedi. Balyoz 1 ve 2 davalarının ardından Balyoz 3’ün sanığıyım. 1. ve 2. davanın sanıklarının ifadelerini dinlemedim. Kendimi nasıl savunacağım" diye sordu.

ERGİN SAYGUN: MÜTALAA İDDİANAMENİN AYNISIDIR

Tutuklu sanık eski Deniz Kuvvetleri Komutanı emekli Oramiral Özden Örnek de, "Sabah tıraş olmak için aynanın karşısına geçtim. Alnımda akıllı yazmıyordu. Ancak aptal da yazmıyordu. 30 CD’yi vereceğiz dediniz. Ancak bizim bilgisayarlarımız yok. Bu CD’ler ışığa ya da cama tutunarak okunamaz. İddia makamı 4 DVD’den bahsetti. Ben 3 demiştim. 4’üncü gelinceye kadar ben savunma yapmayacağım" dedi. Emekli Orgeneral Ergin Sayun, "Mütaalaa iddianamenin aynısıdır. Bunlar iğrenç iftiralardır. Bunu 43 yıl orduya hizmet etmiş biri olarak söylüyorum. Şenkal Atasagun’un tanık olarak dinlenmesini istiyorum" diye konuştu.

"BİLİRKİŞİ GETİRDİK DURUŞMADA DİNLENSİN"

Duruşma sırasında davaya katılan tutuklu sanık Aydın Sezenoğlu’nun kardeşi aynı zamanda avukatı Ali Sezenoğlu, duruşmaya dinlenmesi amacıyla bilirkişi Tevfik Koray Peksayar’ı getirdiklerini söyledi. Mahkemenin tanık olarak Peksayar’ı dinlemesini isteyen avukat Sezenoğlu, dosyada bulunan TÜBİTAK raporlarında çelişkiler olduğunu, emniyet raporunun esas alındığını söyledi. Avukatların bilirkişi getirerek duruşmada dinletebileceğinin altını çizen Mahkeme Başkanı Ömer Diken, ancak her avukatın tek tek bilirkişi dinletmesinin mümkün olmayacağını, bunun usul ekonomisiyle bağdaşmayacağını belitti. Avukatların aralarında anlaşarak 3 kişilik bir bilirkişi heyeti oluşturup duruşmada dinletebileceğini belirten Diken, ya da bu bilirkişiyle yetinilip yetinilmeceğine karar verilmesini istedi. Söz alan tutuklu sanıklardan HAVELSAN eski Genel Müdürü Ömer Faruk Ağa Yarman , kendi avukatının da Türker Gülüm adlı bilirkişi getirdiğini ve bu kişinin dinlenmesini isteyerek "Böylece vicdanların aydınlanacağını düşünüyoruz. Bilirkişileri burada lütfedin dinleyin" şeklinde konuştu. Çetin Doğan da, bugünkü davaya gelen bilirkişilerin dinlenilmesini ve dosyanın mahkeme tarafından bilirkişiye gönderilmesi gerektiğini vurguladı. Mahkeme Başkanı Ömer Diken, "Yargıyı kitlemenin bir anlamı yok. Hergün bir bilirkişi getirilirse olmaz. Avukatlar kendi aranızda bir sınır belirleyin. Öğleden sonra ortak bir karar alın" dedi.

Haberin Devamı