Gazete Vatan Logo

Avuç içindeki kuşu sıkıp öldürme dönemi geldi

ING Bank Genel Müdürü Pınar Abay, “Önlemler sektörü zorluyor. Bankalar avuçtaki kuşa benzetiliyordu. Şu an kuşun sıkılıp öldürüldüğü bir döneme giriyor olabiliriz” dedi.

ING Bank Genel Müdürü Pınar Abay, hanehalkı borçluluk oranları ve cari açığı düşürmek amacıyla kredilere getirilecek önlemlerin doğru bulduklarını ancak tüm tüketicileri kapsamasının yanlış olduğunu söyledi. Bankanın Kahramanmaraş’taki operasyon ve çağrı merkezinin açılışında gazetecilerle bir araya gelen Pınar Abay, sektördeki gelişmelere ilişkin çarpıcı açıklamalarda bulundu.

Geliri düşük kesimin yüksek miktarda kredi kullanmasının önlenmesi gerektiğinin altını çizen Abay, “Alınan önlemler tüketiciler arasında farklılık göstermeli. Geliri yüksek ve borcunu düzenli ödeyen bir tüketici getirilmesi planlanan düzenlemeyle cezalandırılıyor. Örneğin riski düşük olanlar neden daha uzun vadeli borçlanamasın? Alınan önlemlerde istikamet doğru ama herkesi adresliyor. Vur deyince öldürme durumuna geldik” dedi. ING olarak getirilen önlemlerden oldukça memnun olduklarının altını çizen Abay, hanehalkının borçluluk oranlarına göre tüketici kredilerine kısıtlama getirilmesi gerektiğinin altını çizdi.

Tekrar gözden geçmeli

Türkiye’de tüketim büyümesinin biraz dar gelirli ve finansal okuryazarlığı düşük hanehalkının çok yüksek kredilendirmesiyle tetiklendiğini belirten Abay şöyle devam etti: “Kar topu gibi yuvarlanan ve bir bankadan tüketici kredisi al öbür bankadan kredi kartı diğerinden nakit avans şeklinde devam eden borçluluk döngüsü var. Bu müşterilerin çoğunun Kredi Kayıt Bürosu’nda gecikme kaydı yok. Gecikmesine gerek yok, 20 tane banka var. Birinden gidip çok rahat para bulabiliyor. O segment çok tehlikeli olduğu için bir yerde dur denmesi çok doğru karar ama dur denme çabası içerisinde elmaları herkese bıraktırıyoruz. Halbuki bazılarının elmaları daha çok alması gerekiyor. Önlemler doğru ama biraz alt detayının çalışılması lazım. Bankalar için avuç içindeki kuş benzetmesi yapılırdı; ‘Bir kuşu çok serbest bırakırsan uçar gider, çok sıkarsan ölür’ diye. Şu an o döneme giriyor olabiliriz.”

Şarampole gidiyoruz

Abay, hanehalkının borcunun özellikle düşük gelirli segmentlerde yüksek olmasınin ülke için riskli olduğunu vurgulayan Abay, “Bunun durdurulması lazım. Fakat regülasyon bunu adreslemeye çalışırken buradaki herkesi adreslemeye çalışıyor. İhtiyaç kredilerine 36 ay sınırı getirerek bunu ödeyebilecek olanları da kısıtlıyor. Tüketici kredilerinde müşteri borçluluğunu ve gelirini dikkate alan bir ince elek gelmesi lazım. Biz bir anda frene basınca ülkedeki perakende sektörü bundan etkilenecek. Ekonomik büyüme etkilenecek. Bir geçiş dönemi tanınabilir. Hani gittiğimiz istikamet yanlıştı arabayı biraz çevirmek gerekiyordu ama şimdi araba şarampolden aşağı iniyor gibi durumdayız. Gelen tedbirlerle bankaların sağlığını riske atıyoruz” diye konuştu.

20 milyon TL yatırımla mutfağı Maraş’a taşıdı

Kahramanmaraş’ta hizmete başlayan ING’nin yeni Operasyon ve Çağrı Merkezi ile ilgili de bilgiler veren Pınar Abay “Türkiye’nin teşviksiz en büyük özel sektör yatırımlarından birisini gerçekleştirdik ve bankacılık mutfağımızı Kahramanmaraş’a taşıdık. 20 milyon liralık yatırım yapıldı” dedi. Hali hazırda 147 olan çalışan sayısının 2015 sonrasında 47’ye katlanarak 766’ya çıkarılması hedefleniyor.

Sesini yükseltip sektörde oyunu bozacak

PINAR Abay, sektörde artık daha güçlü bir rakip haline geldiklerinin altını çizerek, “2013’te hedeflerimizi tutturduk, güçlü bir rakip haline geldik. Önümüzdeki 5 yıl güçlü olduğumuz alanlarda rakipsiz olacağız” dedi. Abay, “Artık sesimizi yükseltme zamanındayız. Aslında eski köye yeni adet getiren banka olma imajını kalıplaşmış dinamikleri sorguluyoruz. Sloganımız gibi ‘eski köye yeni adetler’ getireceğiz” dedi.

Numara gibi limit taşınabilmeli

Kredi kartında geliriyle orantılı limit sınırlamasının büyük bankaların lehine, küçüklerin aleyhine olduğunu belirten Pınar Abay, şunları söyledi: “Kredi kartı bizim için çok büyük bir oyun değil ama rekabet için yanlış bir karar. Limitleri önceden aşmış olan bankalar avantajlı duruma geçti. Limiti sonradan aşacak olan ve üstelik de tüketiciye ücretsiz kredi kartı verecek olan bankalar örneğin biz onayladığımız kredi kartlarını veremiyoruz.Numara gibi limit taşınabilmeli. Çünkü belki başka bankada kartları var kartını iptal ettirip limitleri taşımak o kadar zor bir süreçki o yüzden belki de müşteri mağdur oluyor. Nasıl GSM operatörlerinde numara taşıma oldu sektörde limit taşımanın önü açılmalı.”

Şube başına kredi büyümesinde ilk sırada

ING Bank’ın vergi öncesi karının Eylül ayı itibarıyla 188 milyon TL olduğunu belirten Pınar Abay, “Toplam mevduat hacmimiz 15.6 milyar TL olup, kredi hacmimiz ise 22.5 milyar TL’ye yükseldi. Şube başına verimlilikte anahtar ürünlerde en hızlı büyüyen bankalardan biriyiz. 2013 yılı 3’üncü çeyrek sonuçları itibarıyla baktığımızda; şube başına hacim büyümesinde ihtiyaç kredisinde yüzde 33.7 ile ilk sırada yer alırken, kredi kartında yüzde 33.9 ve kurumsal kredilerde yüzde 17.7 ile ilk üçte yer alıyoruz. Bireysel mevduatta ise yüzde 7,7 büyüme elde ederek beşinci sıradayız. Bundan sonra, ilk etapta yüzde 5 pazar payı elde etmeyi hedefliyoruz. İddialı olduğumuz ürünlerde her çeyrekte hızla büyüyoruz. Dolayısıyla bu hedefe organik olarak ulaşmamız mümkün” dedi.

Haberin Devamı