Gazete Vatan Logo

Avrupalı sadece fotoyu gördü, sipariş yağdırdı

Hyundai Assan’ın Ekim’de üretimine başlayacağı yeni i20 yola çıkmadan büyük ilgi gördü. Avrupalılar sadece fotoğrafını gördüğü i20 için ek sipariş verdi. Üretim planı 120 bine çıktı.

1.2 milyar liralık yatırımla İzmit tesisinin üretim kapasitesini 100 bin adetten 200 bine çıkaran ve halk arasında ‘Ayten’ ismiyle anılan yeni i10’u üretmeye başlayan Hyundai Assan’da bu kez yeni i20 heyecanı yaşanıyor. Baştan aşağıya yenilenen otomobil, Ekim ayında Hyundai Assan’ın bantlarından inmeye başlayacak. İlk kez Ekim’de kapılarını açacak Paris Otomobil Fuarı’nda sergilenecek yeni i20’ye şimdiden ilgi büyük. B sınıfında yer alan araç henüz yola çıkmadan Avrupa’dan büyük ilgi gördü. Yeni Hyundai i20’ye yurtdışından sipariş yağdı. Avrupa’daki Hyundai bayileri henüz fotoğrafı bile yeni ortaya çıkan araçla ilgili aylık siparişlerini daha da arttırdı.

İlk kez Paris’te sergilenecek

Yılda 120 bin adet i20 üreteceklerini belirten Hyundai Assan Genel Müdürü Önder Göker, “Fabrikamızın yıllık kapasitesi 200 bin adet. i10’dan da yılda 80 bin adet üreteceğiz. Bu yılki ihracat hedefimiz 182 bin adede çıktı. Yeni i20’den son çeyrekte 32 ülkeye 25 bin 500 adet göndereceğiz. 2013’te toplam ihracatımız 85 bin 500 adetti. İhracatta 25 bin 500 adetlik kısım yeni i20 olacak. Üretim ve ihracatta Hyundai Assan tarihinin rekoru kırılacak” dedi.

Haberin Devamı

2015 yılında özellikle Avrupa’daki talebe göre i20 ihracatında artış beklediklerini söyleyen Göker, şu bilgileri verdi:

“Yeni i10’a ve yeni i20’ye büyük ilgi var. Ayda 4 bin adet ek ihracat talebi alıyoruz. Yeni i20’nin dünya lansmanı Paris Motor Show’da yapılacak. Otomobilin satışına Kasım ayında başlanacak. Hedefimiz iç pazarda 2 ayda 5 bin 500 adetlik satışa ulaşmak. İhracat da hemen hemen aynı tarihlerde start alacak. Araçta yerlilik oranı yüzde 70 seviyelerinde. Bu oran daha da artacak. Yeni i20 Avrupa’ya sadece Türkiye’den gidecek. En büyük pazarlar Almanya ve İngiltere olarak öne çıkıyor.”

B SUV modeli için çalışıyoruz

Türkiye’de üretimi düşünülen B SUV için Hyundai’nin çalışmaları sürüyor. Hyundai Assan Satış ve Pazarlama Direktörü Bang Sun Jeong, Hyundai’nin Avrupa için B SUV tarzı bir araç üreteceği kararının henüz kesinleşmediğini ancak kendilerinin bu projeye talip olduğunu açıkladı. Jeong, “Çin’de benzeri bir aracı üretip satıyoruz. Ama bu SUV Avrupa normlarına uygun değil. Hyundai’nin çalışmaları devam ediyor” dedi.

Haberin Devamı

Avustralya radarında

Avrupa’da B segmentinin 2014 ve 2015 yıllarında yüzde 4 büyümesini beklediklerini kaydeden Önder Göker, “B segmentinde 5 yıllık büyüme tahmini yüzde 25’lerde. Bu da ürettiğimiz yeni i20’nin ihracat şansının ne kadar yüksek olacağını gösteriyor. 32 ülkeye ihraç edilecek olan i20 için üç yeni ülke daha araştırılıyor. 3 kapı ve sağdan direksiyonlu i20 üretimi de Türkiye’ye verildiğinden, Avustralya gibi yeni ihraç pazarları radarımızda” diye konuştu.

i20 Kasım’da satışta

Baştan aşağıya yenilenen Hyundai i20’ye ilk bakışta uzun ön kaput, koyu renkli C sütunu, altıgen ızgara ve farların arasında yer alan şeritler öne çıkıyor. Yeni platform geliştirilerek üretilen otomobil eski jenerasyona göre 45 mm uzadı. Yeni i20, Kasım ayında ülkemizde satışa çıkacak.