Gazete Vatan Logo

Avrupalı'nın aksine yumuşak tuvalet kağıdı seviyoruz

Bülent Eczacıbaşı, Türklerin tuvalet kağıdıyla gecikmeli tanışmasının kullanım oranını AB düzeyinin 12 kat altında bıraktığını söyledi. Eczacıbaşı, "Avrupalı dayanıklı, biz ise yumuşak tuvalet kağıdı istiyoruz" dedi

Eczacıbaşı Holdingin Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı, Türkiye'de temizlik kağıdı pazarının Avrupa'nın çok gerisinde olduğunu söyledi. AB ülkelerinin Türkiye'den 12 kat daha fazla temizlik kağıdı kullandığını belirten Eczacıbaşı, "Bunun en büyük nedeni ekonomik durumun yanı sıra Türk toplumunun temizlik kağıdı ürünlerini Avrupa'dan 20 yıl sonra tanımış olmasından kaynaklanıyor" dedi. Bülent Eczacıbaşı ile temizlik kağıdı pazarında lider olan îpek Kağıt'ı ve Vitra'yı konuştuk.

Geç tanışma etkili
* Türkiye'de temizlik kağıdı pazarında lidersiniz. Türkiye'deki tüketim hakkında bilgi verir misiniz? Avrupa Birliği ülkeleriyle karşılaştırıldığında ne kadar?

- Gerçekten, Türkiye'de temizlik kağıdı tüketimi henüz çok yetersiz düzeyde. 2005 yılı verilerine göre, kişi başına temizlik kağıdı tüketimi yılda 1.3 kg dolayında Batı Avrupa ortalaması ise, bunun 12 kati. Temel ürün grubu olan tuvalet kağıdı tüketimi ise Türkiye'de kişi başına yılda 580 gr ile, yaklaşık 6 rulo iken, Avrupa ortalaması 6.9 kg ile Türkiye'nin 12 katına ulaşıyor. Temizlik kağıdı tüketimi kişi başına milli gelirle karşılaştırılınca, sorunun yalnızca ekonomik olmadığı görülüyor. Örneğin Yunanistan'da kişi başına düşen milli gelir Türkiye'dekinin üç kati iken, kişi başına temizlik kağıdı tüketimi Türkiye'dekinin 12 kati. Ekonomik sebeplerin yanı sıra, toplumumuzun temizlik kağıdı ürünlerini Avrupa'dan 20 yıl sonra tanımış olması, yüzyıllardır yerleşmiş bulunan ve sağlıklı olmayan temizlik yöntemleri, temizlik kağıdı kullanımının yaygınlaşmasını önlüyor.

* Türkiye'de üretilen tuvalet kağıtlarının dayanıklılığı Avrupa'ya göre farklı. Nasıl bir üretim süreci izleniyor, farklılıklar neler?
- Tuvalet kağıdında dayanıklılık, özellikle Kuzey Avrupa ülkelerinde tercih edilen bir özellik. Bu nedenle orada, kat adedi üç ve üzerinde olan ürünler pazara hakim. Buna karşılık Türkiye'de tüketicilerin bir tuvalet kağıdında ilk sırada önem verdikleri özellik, yumuşak olması. Dayanıklılık, ikinci sırada geliyor. Ancak, ürünün suya dayanıklı olması isteniyor. Bunlar, Türkiye'deki kullanım şeklinin gerektirdiği özellikler. İpek Kağıt da, pazarın bu isteklerine uygun olarak, patentli bir teknoloji ile, Selpak Ultra Comfort tuvalet kağıdını üretiyor. Bu ürün, bilinen tuvalet kağıtlarına göre daha fazla dayanıyor, ancak suda eriyerek tıkanmaya yol açmıyor.

İhracat serüveni
* Vitra'da üretimin yüzde 80'i 75 ülkeye ihraç ediliyor. Vitra ilk kez nasıl, ne zaman yurtdışına açıldı? Üretim kapasitesi ne kadar?

- Vitra, ihracata 1982 yılında Almanya'ya fason klozet üretimi ile başladı. Aradan geçen 24 yılın sonunda bugün Vitra, yüzde 90'ının üzerinde kendi markası ile toplam 75 ülkeye ihracat yapıyor. Örneğin Almanya'da yüzde 13, Avusturya ve Yeni Zelanda'da yüzde 10, İskandinav ülkeleri ve İsrail'de yüzde 8 , İngiltere'de yüzde 6, ABD, Fransa ve İtalya'da yüzde 3 pazar paylarımız var. Vitra banyo alanına yönelik birbirinden farklı özelliklerde 20 binin üzerinde çeşitlilikte ürün üretiyor. Bugün Vitra seramik ve akrilik sağlık gereçlerinde ve armatürlerde Türkiye'nin en fazla ihracat yapan kuruluşu haline geldi. Vitra, özellikle seramik sağlık gereçlerinde ülkemizin toplam ihracatının yüzde 50'den fazlasını tek başına gerçekleştiriyor. İhracatımız içinde en fazla payı bulunan ülkeler ise, aynı zamanda stratejik pazarlarımız da olan Almanya başta olmak üzere Orta Avrupa, İngiltere, ABD, Rusya ve Ortadoğu ülkeleri. Vitra'nın halen Türkiye dışında İrlanda ve Almanya'da üretim tesisleri bulunuyor. Rusya'daki tesisler ise 2007 yıl sonu açılacak.

Lovegrove'un tasarımlarına milyon dolarlık sipariş geldi
* Vitra için ünlü tasarımcı Ross Lovegrove'un yarattığı ürünler satışlara nasıl yansıdı? Bu girişiminizden beklediklerinizi bulabildiniz mi?

- Ross Lovegrove tasarımı ürünler uluslararası pazarlara Nisan başındaki Milano Saloni del Mobili Fuarı, yurtiçi pazara ise Nisan ortasındaki Unicera fuarları ile sunuldu. Yürütülen etkin iletişim faaliyetleri ve üstün tasarım özellikleri ile bu koleksiyon büyük bir merakla bekleniyordu. Dolayısı ile koleksiyon henüz üç aydır pazarda olmasına ve üst segmente yönelik bir koleksiyon olmasına rağmen, çok olumlu bir satış grafiği gösteriyor. Şu ana kadar yaklaşık l milyon doların üzerinde bir sipariş girişi elde edilmesi de bu koleksiyonun beğenildiğini ve yatırımın doğruluğunu gösteriyor.

Dünyanın en büyük fabrikasını kurdu
* Dünyanın tek çatı altında toplanmış en büyük seramik sağlık gereçleri fabrikalarından biri... Büyüklüğü, kapasitesi ne kadar? Seramik sağlık gereçleri denildiğinde aklımıza neler gelmeli?
- Vitra, seramik sağlık gereçleri alanında yıllık 6.2 milyon adet üretim kapasitesi ile dünyanın altıncı büyük üreticisi. Bozüyük'te kurulu 4.6 milyon adet kapasiteli fabrikamız ise bu alanda dünyada tek çatı altında üretim yapan en büyük tesis.

Çalışan sayısı 4 bin 400
Biz seramik sağlık gereçleri denilince, seramik lavabo, klozet, rezervuar, pisuar, duş tekneleri ve bunların tamamlayıcısı niteliğindeki tüm yıkama sistemleri ve klozet kapaklarını anlıyoruz. Vitra, seramik sağlık gereçleri dışında seramik kaplama ürünleri, akrilik sağlık gereçleri, banyo ve mutfak armatürleri, banyo mobilyaları ve aksesuarları, duş kabinleri, yapı kimyasalları olarak sekiz f arklı kategoride üretim yapıyor. Vitra'nın dünyanın önde gelen markaları arasında yerini giderek sağlamlaştıran en güçlü yönü ise, banyoyu bir bütün olarak tasarlayabilen, banyo alanında tasarım çözümleri sunan ve banyoda kullanılan en önemli ürünleri tamamıyla kendi üretebilen bir kuruluş olması. Toplam çalışan sayısı ise 4 bin 400 kişi düzeyinde bulunurken, çalışanlarımızın 308'i ise yabana uyruklu.

Haberin Devamı