Gazete Vatan Logo

Avrupalı devler bastırdı 160 milyon euro yatırdı

Mercedes, MAN ve Ford gibi markalara yan sanayi ürünü tedarik eden Parsan, Dilovası’na yeni tesis kuruyor. Devlerin yatırıma ikna ettiği şirket, cirosu ve ihracatını 4’e katlayacak.

Otomotiv yan sanayinin önemli oyuncularından Parsan Makina Parçaları ve Sanayi, 160 milyon euro yatırımla Avrupa’nın üç büyük dövme tesisinden birini İzmit-Dilovası’na kuracak. Mercedes, MAN, Ford, Anadolu Isuzu gibi devlere motor ve aktarma organları parçası üreten şirket, 15 futbol sahası büyüklüğündeki alana kurulacak yeni tesisle cirosunu ve ihracatını dörde katlayacak. İstihdam ettiği çalışan sayısını iki katına çıkaracak. Parsan, 2020’de dünyanın sayılı yan sanayi şirketleri arasına girecek.

1.150 kişiyi işe alacak

Güriş Holding Sanayi Grubu CEO’su ve Parsan Yönetim Kurulu Başkan Vekili Adnan İğnebekçili, 160 milyon euroluk yatırımla Dilovası’nda modern tesis kuracaklarını belirterek, “Parsan aks ve mil üretiminde Avrupa’nın en büyüğü unvanını alacak. Diğer aktarma organları ve motor dövme aksamı üretiminde Avrupa’da üç büyükten biri haline gelecek. Yeni tesiste başta otomotiv olmak üzere tarım, iş makinaları, gemi, havacılık ve savunma sanayilerinin motor ile aktarma organlarında kullanılan ağır dövme parçaların tedariki gerçekleştirilecek” açıklamasını yaptı.

Tesislerin ilk etabının 2015 yılı, ikinci fazının 2020’de işletmeye almayı hedeflediklerini aktaran İğnebekçili, şu bilgileri verdi: “160 milyon euroluk yatırım Pendik tesisinin Dilovası’na nakliyle tamamlanacak. 100 bin metrekare alana kurulacak fabrikada üretim büyük ölçüde robotlarla yapılacak. Halen 650 olan istihdam sayımız, 1.800’e yükselecek. Pendik fabrikamızla yılda 40-45 milyon euro ciroya ulaşıyoruz. Yeni yatırımla bu rakam 160-170 milyon euroya çıkacak. Bu gelirin yüzde 85’ini ihracat oluşturacak.”

Adnan İğnebekçili, yan sanayinde en büyük yatırımlardan birine imza atacaklarını belirterek, “Yeni tesisin kurulmasını Avrupalı müşterilerimiz istedi. Avrupalı yan sanayi tedarik şirketleri Hindistan ve Çin karşısında rekabet avantajını kaybetti. Bu yüzden Türkiye’ye büyük önem veriliyor. Çin ve Hindistan’a mahkum olmamak için Parsan’ı yeni yatırım konusunda destekledikler” dedi.

Cirosu 1 milyar euroya çıkacak

Adnan İğnebekçili, Parsan’ın yanı sıra iştirakleri Omtaş ve Asil Çelik’te de yeni yatırımların olacağını söyledi. İğnebekçili, “Türkiye’nin en büyük vasıflı çelik üreticisi Asil Çelik’in üretim kapasitesi 1 milyon tona çıkararak, Avrupa’da ilk 5’e girmeyi hedefliyoruz. 2020’de Asil Çelik, Parsan ve Omtaş’ın toplam cirosu 1 milyar euroya ulaşacak” diye konuştu.

Haberin Devamı