Gazete Vatan Logo

Avrupalı çekildi, yeni pazar Balkanlar oldu

Garanti Koza, Balkanlar’a odaklandı. 2008 krizi sonrası Avrupalı şirketlerin Balkanlar’dan çekilmesiyle pazara odaklanan Garanti Koza, 650 milyon euro yatırımla 2 proje geliştirecek.

Avrupalı çekildi, yeni pazar Balkanlar oldu

Akbatı AVM, Koza Plaza, Akkoza gibi projeleriyle tanınan Garanti Koza, yeni pazar olarak Balkanlar’a odaklandı. 2008’de Lehman Brothers’ın batmasının ardından başlayan küresel kriz sonrası Avrupalı şirketler Balkanlar’dan çekilince pazardaki boşluğu gören Garanti Koza, önce Bulgaristan’ı ardından da tüm Doğu Avrupa’yı hedefe koydu. Bu kapsamda Bulgaristan’da 650 milyon euro yatırım, 2 milyar euro cirolu Grand Kanyon Sofya&Swissotel Residences Sofia ve Sofia Square projelerini hayata geçirecek. Şirket, Bulgaristan’daki iki projesini ve İstanbul Esenyurt’taki Swissotel Kozapark projesini Dubai’de düzenlenen Cityscape Global’de tanıttı. Garanti Koza böylece Körfez yatırımcısına Avrupa’nın da kapısını açtı. Çünkü, Bulgaristan’da 500 bin euroya ev alanlara oturum izni veriliyor, yatırımı 1 milyon euroya çıkarsa AB pasaportuna sahip oluyor.

Avrupalı konutu unuttu

Garanti Koza Yönetim Kurulu Başkanı M. Şükrü İlkel, şirket olarak bundan sonra Doğu Avrupa’ya açılmak istediklerini belirterek Bulgaristan’ın bunun için bir kapı olduğunu söyledi. Garanti Koza Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Murat Binark da geçmişte Irak’ta Ortadoğu coğrafyasında da projeler geliştirdiklerini belirterek bundan sonra öngörülebilir coğrafyalarda projeler geliştireceklerini söyledi. Lehman Brothers kriziyle birçok Avrupalı yatırımcının Bulgaristan ve Balkan coğrafyasından çekildiğini anlatan Binark, şunları söyledi: “Baktık ki Balkanlar’da kimse yok. Bu da bize Bulgaristan’a yatırım yapma fırsatı verdi. Zaten bölgede çok fazla yeni konuta ihtiyaç vardı. Avrupalı konut yapmayı unuttu. Biz de beğenilen projeleri geliştirerek bu pazara girmek istedik.” Binark, Bulgaristan’dan sonra Sırbistan, Hırvatistan ve Yunanistan’da yatırım yapmayı düşündüklerini açıkladı.

Haberin Devamı

Ülkemiz için buradayız

Türk gayrimenkul sektörünün her yıl merakla beklediği Dubai Cityscape Global Fuarı’na SeaPearl Ataköy ile katılan Kuzu Grup’un Yönetim Kurulu Üyesi Özen Kuzu, projede yer alan 202 odalı otel ve 62 özel rezidansı işletecek olan Jumeirah Group’un CEO’su Stefan Leser’la SeaPearlAtaköy standında bir araya geldi. Cityscape 2016’ya katılma nedenlerini “Ülkemiz için buradayız” diyerek açıklayan Özen Kuzu, şunları söyledi: “Türkiye algısını değiştirmek istiyoruz. Yurt dışında televizyonlar Türkiye’yi savaşta gibi gösteriyor ve algıyı kötüye yöneltmeye çalışıyor. Fuarda projelerimizi Körfez yatırımcılarıyla buluşturuyoruz. Bunun ötesinde Türkiye’nin yatırım yapılabilir güvenli bir liman algısını, güçlü demokrasisini ve yükselen ekonomisini de Körfez yatırımcılara sunma şansı buluyoruz. Bu yıl ülkemiz için buradayız, satış ikinci planda” dedi.

Haberin Devamı

En büyük yatırımcı

Garanti Koza, 2004’te Koç Holding ve Balfour Beatty’den satın alındı. Şu anda 1 milyar lira cirosu olan şirketin hedefi bu yıl 1.5 milyar liraya ulaşmak. Şİrketin Bulgaristan’da Başbakanlıktan onaylı ‘en büyük yatırımcı’ belgesi de bulunuyor.

Sofya’da merkezi değiştirecek

Garanti Koza’nın bir diğer projesi de Sofia Square oldu. Sofya merkeze 500 metre mesafede 105 bin metrekarelik arsa üzerinde 3 konut bloku, 1 otel, 1 ofis bloğu ve 40 bin metrekare AVM’den oluşan Sofia Square’de 2.006 adet konut, 630 rezidans ve 300 odalı otel olacak. Projede göl de bulunacak. Murat Binark, “Bu proje ile Sofya’nın merkezinin yerini oynatacağız” dedi. Sofia Square projesinde ruhsat alana kadar metrekare satış fiyatları 1.200 euro olacak.

Haberin Devamı

Kanyon’u Sofya’ya taşıdı

Garanti Koza’nın Bulgaristan’daki projelerinden biri İstanbul Levent’teki Kanyon projesinin birebir eşi olan Grand Kanyon Sofia&Swissotel projesi oldu. Projenin mimarıyla çalışılarak tasarlanan Grand Kanyon, 1.450 adet konut, alışveriş merkezi ve Swissotel’den oluşuyor. Projeyi satışa çıktıklarında ruhsatı alana kadar Bulgar halkından para almadıklarını, yalnızca sözleşme yaptıklarını söyledi. Şu anda yüzde 70’i satılan projenin metrekare fiyatları 1.900 euro seviyesinde.

Yalova’yı Körfez ülkelerine tanıttı

Emay İnşaat, yerli ve yabancı yatırımcıların ilgi odağı olan ve Osmangazi Köprüsü’nün açılışıyla değerini katlayan Yalova’da, TOKİ iştiraki Emlak Planlama İnşaat Proje Yönetimi ve Ticaret A.Ş. güvencesiyle hayata geçirdiği ‘KentPlus Yalova Wellness SPA Resort’ projesini Dubai’de yabancı yatırımcının beğenisine sundu. Proje, Birleşik Arap Emirlikleri, Katar ve Kuveyt’in bireysel yatırımcılarından ilgi gördü. 163 blokta 1001 daire ve 60 farklı konut tipinin yer alacağı projede daireler; 1+1, 2+1, 3+1, 5+1 olarak planlandı. Projede; 4 ve 5 yıldızlı, 500 yatak kapasiteli, üç farklı temadaki KentPlus Yalova Wellness SPA Resort termal otelleri de yer alacak. Emay İnşaat Yönetim Kurulu Üyesi Hakan Çağlar, projenin yatırım maliyetinin 400 milyon dolar olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

Yeni adıyla fuara katıldı

Çalık Holding’in gayrimenkul şirketi GAP İnşaat tarafından Beyoğlu’nda hayata geçirilen Tarlabaşı360 projesi yeni adı Taksim360 markasıyla ve yeni rezidans bölümleriyle ilk kez Dubai’de yerini aldı. Körfez yatırımcısının beğenisine sunulan projeye, 120 farklı bireysel yatırımcıdan talep geldi. Taksim360 Ekim ayında Türkiye’de de tanıtılacak. Proje standını ziyaret eden Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan, Taksim360’ın Türkiye’nin en önemli kentsel dönüşüm projesi olduğunu belirterek, “Her şeyi içinde barındıran zor bir proje, Beyoğlu’nu değiştireceği gibi bütün dünyaya ilham olacak” dedi.