Gazete Vatan Logo

Avrupa’ya en açık mesaj: Sınır kapılarını açarız!

AP’nin Türkiye ile üyelik müzakerelerinin durdurulması yönündeki tavsiyesi üzerine Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bana bak daha ileri giderseniz bu sınır kapıları açılır bunu da bilesiniz. Öyle kuru sıkı tehditlerden ne ben anlarım ne bu millet anlar” dedi.

Avrupa’ya en açık mesaj: Sınır kapılarını açarız!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Avrupa Parlamentosu’nun Türkiye ile üyelik müzakerelerinin durdurulmasını öneren tasarıyı kabul etmesi üzerine, Avrupa’ya gitmek isteyen mültecilere kapıların açılabileceğini söyledi. Erdoğan dün Kadın ve Demokrasi Derneği (KADEM) ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı işbirliğiyle düzenlenen 2. Uluslararası Kadın ve Adalet Zirvesi’nin açılışında özetle şöyle dedi:

Milyonlarca Aylan...

Günümüz dünyasında insanlığı tehdit eden pek çok kriz var. Kapaklarda yer aldı, Aylan Bebek, ardından Ümran bebek yer aldı, peki acaba sadece Türkiye’de 3 milyonu aşkın mültecinin olduğu dünyanın değişik yerlerinde bu tür mültecilerin olduğu dünyamızda sorun sadece Aylan bebek midir, sadece Ümran yavrumuzdur? Değil. Çünkü şu anda dünyada milyonlarca Aylan bebek cevap bekliyor, şefkat bekliyor, onlara yönelik atılan bir adım var mı? Yok.

‘Topunuz dese ne yazar!’

Atılan adımı söyleyeyim, ‘Türkiye Avrupa Birliğine girsin mi, girmesin mi?’ Atılan adım bu, niye? Erdoğan doğru açıklamalar yapıyor. Toplanmışlar gelmişler bir araya 30-40 kişi verilen o bildiriye ‘Hayır’ diyor, 400-500 kişi ‘Evet’ diyor. Topunuz dese ne yazar? Hiçbir zaman siz insanlığa dürüst davranmadınız, insanlara doğru bakmadınız, Aylan bebekleri Akdeniz kıyılarında sahile vurduğu zaman oradan gelip siz almadınız. Ümran bebekleri siz almadınız, 3 milyon, 3,5 milyon mülteciyi bu ülkede besleyen biziz, verdiğiniz sözleri yerine getirmediniz. Kapıkule’ye 50 bin mülteci dayandığı zaman feryat ettiniz ‘Acaba Türkiye sınır kapılarını açarsa ne yaparız’ demeye başladınız. Bana bak eğer daha ileri giderseniz bu sınır kapıları da açılır bunu da bilesiniz. Öyle kurusıkı tehditlerden ne ben anlarım ne de bu millet anlar, bunu da bilesiniz.

Haberin Devamı

Putin’le saldırıyı görüştüler

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin telefonda görüştü. Cumhurbaşkanlığı kaynakları, Fırat Kalkanı Harekatı kapsamında El Bab bölgesinde yürütülen operasyonda Türk askerlerini hedef alan saldırıya ilişkin görüş ve bilgi teatisinde bulunan Erdoğan ve Putin’in, Halep’teki insani krize çözüm bulma çabalarını hızlandırma konusunda mutabık kaldıklarnı kaydetti. Fırat Kalkanı Operasyonu’nun, Türkiye’nin terörle mücadele konusundaki kararlılığının göstergesi olduğunu vurgulayan Erdoğan, Suriye’nin toprak bütünlüğünü desteklediklerini de belirtti. Görüşmede iki lider, Türkiye-Rusya ilişkilerinin normalleştirilmesi sürecini destekleme kararlılıklarını teyit etti.

Haberin Devamı

Almanya: İki tarafın çıkarına

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Avrupa Birliği’ne yaptığı uyarıya Almanya’dan yanıt geldi. Almanya Başbakanı Angela Merkel’in sözcüsü Ulrike Demmer, “AB-Türkiye anlaşmasını her iki taraf için de bir başarı olarak görüyoruz ve bu anlaşmanın sürdürülmesi tüm tarafların çıkarınadır. AB, anlaşma çerçevesindeki taahhütlerine sadık kalmaktadır ve bu taahhütlerini yerine getirmektedir. Şu an tarafların yönelteceği tehditler fayda getirmeyecektir. Zorluklar var. Ama bunların üstesinden gelmemiz gerek” dedi. Almanya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Sawsan Chebli de, “Gerçeklere bakıldığında her iki taraf da anlaşmaya sadık kalıyor ve bu her iki tarafın da çıkarına olduğu için devam edeceğini umuyoruz” dedi.

Haberin Devamı

Kılıçdaroğlu’na: Zavallıya bak

“Biz birilerine hoş görünmek adına zulmü alkışlayamayız. Ana muhalefetin lideri, ‘Bu bir yaptırımdır. Devamı gelecektir’ diyor. Tehdit ediyor ya. Zavallıya bak. 53 yıldır bu ülkeye AB’nin kapısın açmayanlar yaptırım mı uyguluyor? Uyguluyorlarsa ne oldu, battık mı, bittik mi, çöktük mü? Bizi bu yaptırımlar çökertmez. Unutmayın, Batının Türkiye’ye ihtiyacı var.”

Hırvatistan AB’ye tepkili

Avrupa Parlamentosu’nun Türkiye ile üyelik müzakerelerinin durdurulması kararına Hırvatistan’dan tepki geldi. Hırvatistan Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı, Türkiye ile müzakerelerin durdurulmasına karşı çıktı. Slovenya’yı ziyareti sırasında konuşan Hırvat Bakan, “Türkiye ile müzakereleri dondurmak Avrupa Birliği’nin, Hırvatistan’ın ya da Slovenya’nın yararına olmayacaktır” şeklinde konuştu.

Berlusconi: Kapıları açarlar

Haberin Devamı

İtalya’da merkez sağdaki Forza Italia partisinin lideri ve eski Başbakan Berlusconi, “Tabii ki, biz Türkiye’nin bu sığınmacıları tutması için birtakım bedel ödedik. Eğer ilişkiler bozulursa, Türkiye kapıları açmaya karar verebilir” ifadeleriyle AB’yi uyardı. Berlusconi, bugün hiçbir Ortadoğu ülkesinin demokrasi için hazır olmadığını, bir diktatör, kral ya da güçlü bir lider tarafından yönetilme ihtiyacı olduğunu savundu.