Gazete Vatan Logo

Avrupa'ya 'Calais' utancı

Fransa'nın Manş Denizi kıyısında bulunan Calais'deki 'Jungle' mülteci kampının kapatma kararının ardından tahliyesi başladı.

Avrupa'ya 'Calais' utancı

Avrupa'nın mülteci politikasının çöktüğünün sembolü olan kamptan, yürek burkan fotoğraflar insanlığı utandırıyor.

Avrupa tarihinin utanç verici dönemlerinden birini yaşıyor. Mülteci krizinde sınavı geçemeyen Avrupa ülkeleri, krizi hafiftletmek yerine, körükleyen kararlara imza atmaya devam ediyor. Fransa'nın Manş kıyısındaki Calais'te yer alan kampı kapatması ve tahliyeye başlaması, utanç vesikası olarak yerini aldı.

Fransa'nın Manş Denizi kıyısında bulunan Calais'deki Jungle adıyla bilinen derme çatma sığınmacı kampı Fransız yetkililerin kapatma kararı sonrası tahliye edilmeye başlandı.

Avrupa Birliği'nin mülteci politikasının başarısızlığını bir kez daha gözler önüne seren kapatma kararı sonrası kamptan gelen fotoğraflar insanlığın vicdanını yakıyor.

Calais, Fransa'nın kuzeyinde bulunan bir mülteci kampı. Sudan, Eritre, Etiyopya, Afganistan ve Suriye'den gelen insanlar iç savaş ve dikta yönetiminden kaçtıkları Fransa'da yetkililer tarafından bu 'Jungle' ormanına yerleştirilmiş.

Birkaç hafta içinde dağıtılacaklar

Haberin Devamı

Kampta kalan binlerce mülteci, sabahın erken saatlerinde hükümetin belirlediği merkezlere giderek, kampı tahliye etmeye başladı. Mültecilerin tahliyesinin bir hafta sürmesi bekleniyor. Merkezde gruplara ayrılacak sığınmacılar birkaç hafta içerisinde ülkenin çeşitli bölgelerinde bulunan sığınmacı merkezlerine gönderilecek.

Konuya ilişkin açıklama yapan Pas-de-Calais Valisi Fabienne Buccio, sığınmacıların, kampı sabah saatlerinde terk ederek kamp yakınında kurulan karşılama merkezine geleceğini ifade eden Buccio, merkezin kamptakileri ağırlayacak donanımda olduğunu kaydetmişti.

Kampın kapatılma gerekçelerinden birisi; Fransa'dan İngiltere'ye geçmek isteyen mültecilere engel olmayı öngören Touquet Anlaşması.

Bir kısmı Şubat'ta tahliye edilmişti

Kampın bir kısmı şubat ayında tahliye edilmiş ancak polis çadırlarını terk etmek istemeyen sığınmacılara sert müdahale etmiş, tahliye bir hafta sürmüştü.

Tahliyenin daha kolay geçmesi için Jungle'daki 72 dükkan ve lokanta geçtiğimiz günlerde kapatılmıştı.

Haberin Devamı

Tahliyeyi takip etmek için 'basın ordusu' kuruldu

Fransa'nın Calais kentinde bulunan Jungle sığınmacı kampının yarın başlayacak tahliyesini, 400 kişilik bir basın ordusu takip edecek. Calais kentinin bağlı olduğu Pas-de-Calais Valiliği ve İçişleri Bakanlığı yetkilileri, tahliyenin güvenliği açısından kampta bir hafta devam edecek operasyon için gazeteciler için bir merkez oluşturdu.

Kampın kapatılma gerekçelerinden birisi; Fransa'dan İngiltere'ye geçmek isteyen mültecilere engel olmayı öngören Touquet Anlaşması. Anlaşmanın detayları şöyle:

İngiltere ile Fransa arasında 2003 yılında imzalanan Touquet Anlaşması, Fransa'nın Manş Denizi'ni geçmek isteyen sığınmacıları alıkoymasını öngörüyor. Bunun karşılığında İngiltere de sığınmacıları alıkoyması için Fransa'nın kuzeyine kurulan duvar ve çitleri finanse ediyor. Bunlar arasında yapımına geçen salı başlanan ve sığınmacıları limandan uzak tutması amaçlanan 2,7 milyon euro maliyetli duvar da bunuyor.

Hükümet verilerine göre, Fransa'nın İngiltere'ye en yakın mesafedeki liman kentinde kurulu "Calais'nin cangılı" olarak da adlandırılan kampta, yaklaşık 7 bin kişi yaşıyor. Ancak bölgede görevli yardım örgütleri kampta 10 binden fazla kişinin çadır ve barakalarda yaşadığını belirtiyor.

Haberin Devamı

Mültecilerin çoğu feribotlarla ya da Manş tünelinden araba veya kamyonlarda saklanarak İngiltere'ye geçmeye çalışıyor.