Gazete Vatan Logo

Avrupa ülkesinde şok karar!

Tüm okullar kapanıyor...

Danimarka, tarihinin en büyük lokavt kararına hazır. Belediyeler Birliği 50 bin öğretmen hakkında aldığı lokavt kararını 1 Nisan’dan itibaren uygulayacağını açıklarken, 500 binden fazla öğrenci de okula gidemeyecek.

Danimarka’da, hükümetin eğitim reformuna karşı çıkan öğretmenler ve iş veren durumundaki Belediyeler Birliği arasındaki son görüşmeler de sonuç vermedi. Paskalya tatili öncesinde son kez bir araya gelen Belediyeler Birliği müzakerecisi Taastrup Belediye Başkanı Mikel Zigler ve Öğretmenler Sendikası Başkanı Anders Bondo Christensen arasında anlaşma sağlanamadı. Zigler, anlaşmanın sağlanamaması nedeniyle 50 bin öğretmen hakkında alınan lokavt kararının 1 Nisan’da uygulanacağını söyledi.

Eğitim Bakanı Christina Antoroni, lokavt kararına rağmen okullarda sınavların yapılacağını ve hiçbir öğrencinin mağdur olmayacağını, her öğrencinin diploma alacağını belirtti.

VELİLERİN KENDİ SORUMLULUĞUNDA

Eğitim Bakanı Christina Antoroni, lokavt kararından dolayı okulların kapanması durumunda yaşanacak sıkıntının ailelerin kendi sorumluluğu altında olduğuna dikkat çekerek, “Biz öğrencilerin mağdur olmamaları için elimizden geleni yapacağız. Ancak okullar kapalı olduğu için çocuklarının bakım sorunuyla karşılaşacak veliler, kendi çocuklarının bakımından kendileri sorumlu olacaklar. Hükümet olarak lokavt kararına karşı gerekli tedbirleri aldık. Elimizde uygulayacağımız plan hazır” dedi.

FİNLANDİYA MODELİ İSTİYORLAR

Öğretmenler Sendikası Başkanı Anders Bondo Christensen ise Finlandiya’da öğretmenlerin Danimarkalı öğretmenlere göre yılda 55 saat daha az çalıştıklarına dikkat çekerek, Finlandiya modeline razı olacaklarını söyledi.

Christensen “Politikacılar, rakamları biraz iyi incelerlerse Danimarka’da öğretmenlerin üzerinde yeterince yük olduğunu görürler. Öğretmenler haftada 37 saatten fazla çalışmak istemiyorlar. Hükümetin, okullarda eğitim saatlerini artırma reformuna karşı çıkıyoruz. Sendika olarak üyelerimizin grev süresince maaşlarını alabilecekleri kadar bütçemiz var” dedi. Zigler ise öğretmenlerle anlaşmak için her türlü kolaylığı sağladıklarını ancak öğretmenlerin kabul edilebilecek bir öneri ile gelmediklerini öne sürdü.

Okulların Paskalya tatilinde olduğu Danimarka’da halk şimdi çocuklarını iş saatlerinde nereye bırakacakları konusunda endişeli. Birçok Danimarkalı çocuklarını iş yerlerine götürmek zorunda kalacaklarını söylerken, bazı politikacılar da meclise çocuklarıyla gideceklerini söyledi.

Haberin Devamı