Gazete Vatan Logo

Avrupa Türk öğrencileri bekliyor!

Eskiden çok az kişinin okuyabildiği Avrupa üniversitelerinde bugün onbinlerce Türk öğrenci okuyor. Üniversite sınavlarına girmişseniz ve sınavlarda umduğunuzu bulamamışsanız veya istediğiniz bölüme puanınız yetmiyorsa birçok Avrupa Ülkesinde Türkiye’de herhangi bir devlet üniversitesinde okuma maliyetiyle Avrupa’nın en iyi Üniversitelerinde okuma fırsatınız var. Üstelik bu okulların tamamı YÖK tarafından tanınıyor.

Türkiye’deki devlet üniversiteleri fiyatına Almanya ve Avusturya’da okuma Fırsatı

Almanya ve Avusturya’nın eğitim sistemleri, üniversite ve yaşam masrafları birbiri ile benzerlik gösteriyor. Her iki ülkeye de LYS sonucuna göre öğrenci yerleştiriliyor. Bu 2 ülkede okumak için öğrencinin Türkiye'deki LYS sınavı sonunda 4 yıllık özel, vakıf veya devlet üniversitelerinden birine yerleşmiş olması gerekiyor. Türkiye'de herhangi bir özel, vakıf ya da devlet üniversitesinde 4 yıllık bir bölümde okumaya hak kazanmış öğrenciler kayıtlarını kolaylıkla Almanya’da veya Avusturya’da bir üniversiteye aldırabiliyor. Her iki ülkede de üniversite eğitim süresi 3 yıldır. Eğitim dili her 2 ülkede de Almanca’dır.
Almanya ve Avusturya’da eğitim ücretsizdir. Türkiye’deki devlet üniversitelerinde olduğu gibi orada da okulların yıllık harçları vardır. Almanya’da harç ücretleri 100-500 € arasında değişiyor. Avusturya’da ise yıllık harç ücreti 760 €’dur.

Almanya’da bir öğrencinin konaklama, ulaşım ve yeme-içme giderleri dahil aylık masrafı yalnızca 550 – 650 € arasında seyrediyor. Ayrıca Almanya’nın öğrencilere tanıdığı 180 gün yasal part-time çalışma izni ile eğitim ve yaşam giderlerinizi daha da azaltabiliyorsunuz.
Almanya'daki üniversitelerde öğrenciler için çeşitli konaklama imkânları bulunuyor. Öğrenciler, üniversite yurtlarında, özel yurtlarda veya öğrenci evlerinde konaklayabiliyorlar. Konaklama ücretleri ise 200 ila 300 Euro arasında değişiyor.

Avusturya'da aylık konaklama 250€ civarında ve aylık yeme-içme içinde 300€ tutuyor. Ulaşım içinde yaklaşık 50€ cebinizden çıkabilir. Diğer olası giderler 100€ civarında seyrediyor. Toplam bütün giderler hesaplandığında 700€ gibi bir yaşam maliyeti ortaya çıkıyor.

Bu yıl Avusturya Üniversitelerine son başvuru tarihi 04 Eylül 2012 olarak belirlendi.

Polonya ve Macaristan Üniversiteleri Türk Öğrencileri Bekliyor

Her 2 ülkenin eğitim sistemleri, üniversite ve yaşam masrafları birbiri ile benzerlik gösterir. Üniversite adayları Polonya ve Macaristan'da bir üniversiteye yerleşebilmek için sadece lise diploması ile istediği bölüme başvuru yapabiliyor. Her iki ulkeye de sınavsız öğrenci yerleştirilir (LYS sonucuna gerek yoktur.) Her iki ulkede de lisans eğitim süresi genel olarak 3 yıldır. Bu, hem eğitim ve yaşam giderlerinizin 1 yıl azalmasını, hem de iş hayatına 1 yıl erken başlamanızı sağlıyor. Eğitim dili her 2 ülkede de İngilizcedir. İngilizcesi yetersiz öğrenciler için hazırlık sınıfı vardır. Polonya'da 1 yıllık üniversite eğitim ücreti ORTALAMA 3,500€'dur. 3000-4000 Euro'ya da üniversite vardır ama ortalama ücret olarak 3,500 Euro diyebiliriz.

Macaristan’da da lisans eğitiminin yıllık ortalama bedeli 3,500 Euro’dur. Tıp, dişçilik, eczacılık gibi bölümlerde lisans eğitim ücreti ise yıllık ortalama 9,550 Euro olarak düşünülebilir.

Macaristan’da üniversite yurtlarında 70-100 Euro arasında ücret ödeyerek kalabiliyorsunuz. Ev kiraları şehre, bölgeye ve evin özelliklerine göre değişmekle birlikte genellikle 3 kişinin paylaşabileceği standart bir evin kirası ortalama 350 - 600 Euro arasında değiyor.
İngiliz Üniversitelerine son başvuru tarihi 20 Ağustos 2012
İngiliz Üniversitelerine güz dönemi için son başvuru tarihi 20 Ağustos 2012, bahar dönemi için son başvuru tarihi ise 30 Kasım 2012’dir. İngiltere üniversitelerinde de istediğiniz bölümde eğitime başlamak için sadece lise diploması yeterli. İngiltere’de üniversite eğitimi almak için, Türkiye’de üniversite sınavına girmeniz gerekmiyor.

İngiltere'de 1 yıllık üniversite eğitim ücreti ortalama 8000 GBP'dir. İngiltere’de aylık konaklama 350 GBP civarında ve aylık yeme-içme giderleri de 250 GBP tutuyor. Diğer olası giderler de hesaplandığında aylık 760 GBP civarında bir yaşam maliyeti ortaya çıkıyor.

Genel olarak, Avrupa Üniversitelerinden mezun olduğunuzda çok iyi derecede İngilizceniz olur ayrıca okuduğunuz ülkenin ana diline de hâkim olabilirsiniz. Mezuniyet sonrası Avrupa’nın ve okuduğunuz ülkenin lider şirketlerinde çalışabilirsiniz. Avrupa’da okuduğunuz zaman dilediğiniz Avrupa ülkenize sınırsız seyahat edebilirsiniz. Avrupa ülkeleri kendi üniversitelerden mezun olan yabancı öğrencilere verdiği çalışma izni sayesinde ülkenin lider şirketlerinde çalışma fırsatını yakalayarak kariyer yaşantınıza güzel bir başlangıç yapmış olursunuz.

Ayrıca birçok Avrupa ülkesi ülkesinde öğrenim gören üniversite öğrencilerine yasal part-time çalışma izni veriyor. Bu da yaşam maliyetlerinizin azalması anlamına geliyor.

Haberin Devamı