Gazete Vatan Logo

Avrupa’nın vizesiz adresi Belgrad

Osmanlı döneminin en önemli şehirlerden biri olan Belgrad, Türk basketbol dünyası için de bir dönüm noktası olacaktı. Kupayı alamadık ama Belgrad sokaklarını 16 bin Türk’le başka bir sosyalliğe çevirdik.

Avrupa’nın vizesiz adresi Belgrad

Avrupa basketbolunun zirvesi Euroleague’in kalbi geçen hafta şampiyonun belirlendiği Belgrad’ta attı. Geçtiğimiz yılın şampiyonu Fenerbahçe Doğuş, büyük koçu Zeljko Obradovic’in ülkesinde unvanını korumak için şehirdeydi. Çok mücadele ettik, kupayı kulpundan son ana kadar tuttuk ama bu kez başaramadık. Zafer Real Madrid’in olsa da Belgrad sokakları sarı-lacivert renklere teslim olmuştu.

Şehir neden cazip?

Sırbistan’la son dönem gelişen ilişkiler, vizesiz olması, kültürlerin benzemesi Belgrad’ı yakın yer gezilerinde ilk tercih yapmaya yeter bile. Sokaklarda Türk markalar en az yerel markalar kadar ilgi görüyor.

Osmanlı etkisi sürüyor

Osmanlı döneminin etkilerinin en fazla hissedildiği yerlerin başında Kalamegdan ve Belgrad Fortress geliyor. Kalemegdan, yani Kale Meydan’ın giriş kapısı ‘İstanbul Kapısı’ olarak anılıyor. Osmanlı döneminde yapılmış bu kapıdan içeri girdiğinizde kalenin içerisinde birçok eser görebiliyorsunuz. Bu eserlerin restorasyonu Türkiye’den gelen bağış ve dernek yardımlarıyla yapılmış. Sava ve Danuba nehirlerinin arasında kalan bu bölgedeki Belgrad Kalesi şehrin en panaromik manzarasını size veriyor.

Haberin Devamı

Belgradlı gibi sosyalleşin
O duyduğunuz ‘Belgrad’ın gece hayatı harika’ söylemlerinin döndüğü yer Tuna’nın kollarından Sava nehrinin kenarındaki büyük sallar üzerinde, bizim eski Reina ve Sortie kurgusundaki mekanlarda sabahlara kadar süren bir hayat var. Plej, Splav Hot Mess, Kopernikus gibi popüler kulüpler yan yana sallar üzerine diziliyor.
‘Dur’ diyene kadar gelen yemekler
Belgrad’ta önerilecek yerlerin başında ‘Amber’ geliyor. Michelin Guide’a da giren Amber, Balkan mutfağını basit ama harika kurgulamış. Kusursuz servisi, düzgün personeli, yer yer yükselen iyi müziğinin yanında harika atıştırmalıkları var. Buradaki en meşhur konsept siz dur demeden sürekli masanıza bir şeylerin servis edilmesi. Doysanız bile ‘acaba ne gelecek’ merakı size dur dedirtmiyor.
Turist kafası isteyenlere
Eğer tam anlamıyla turist sosyalliği istiyorsanız şehrin merkezindeki Stundeski Trg üzerindeki sağlı sollu kafeler size göre. Burada bulunan Belgrad’ın en ikonik otellerinden biri gösterilen Hotel Moskva’nın altındaki mekanlar daha fazla tercih ediliyor. Burası eski olmasıyla birlikte hala bazı gelenekler için de buluşma noktasu. Pazar günleri otelin önünde bir kalabalık toplanıyor.
Basketbol aileleri de olumlu etkiliyor
Euroleague markası her geçen gün daha da büyüyor. Dünyanın en büyük basketbol markası NBA’den sonra en fazla ilgi çeken organizasyon. Avrupa’da 89 milyon izleyicisi var. Bunların neredeyse dörtte biri 21 milyonla Türkiye’den. Ana sponsor Türk Hava Yolları’nın yanı sıra “İçsek büyüsek” kampanyasıyla SEK de işin içinde. Maçları da birlikte izlediğimiz Koç grubuna ait Tat Gıda’nın genel müdürü Arzu Aslan Kesimer, sütün boy uzatma etkisinin yanı sıra basketbolun ebeveynler üzerindeki olumlu etkisi nedeniyle uzun soluklu bir sponsorluk faaliyetine giriştiklerini anlattı.

Haberin Devamı