Gazete Vatan Logo

Avrupa'nın en hızlı büyüyen havayolu THY

THY, Avrupalı 30 rakibi arasında yolcu sayısını yüzde 20.9 ile en çok artırarak birinci oldu

İç hatlardaki rekabet THY'ye yaradı, Avrupa'da yolcu sayısını en çok artıran havayolu THY oldu. Avrupa Havayolları Birliği'nin (AHB) verilerine göre THY, yılın 10 ayında (Ocak-Ekim döneminde), geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 20.9 artışla 11 milyon 610 bin yolcu taşıdı. Böylece birliğe üye 30 havayolu arasında, yolcu sayısındaki artış sıralamasında birinciliğe yerleşen THY'yi, yolcu sayısı yüzde 17.2 artan Spanair (ispanyol Havayolları) ve yüzde 14.6 artan Icelandair (izlanda Havayolları) izledi.

Sefer sayısı arttı
THY, yılın 10 ayında taşıdığı toplam yolcu sayışı bakımından da ön şıralarda yer aldı. Alman Lufthansa'nın 41 milyon 523 bin yolcuyla ilk şırada yer aldığı listede THY'nin önünde yer alan diğer havayolu şirketleri, 39 milyon 530 bin yolcuyla Fransız Air France, 30 milyon 42 bin yolcuyla İngiliz British Airways, 22 milyon 978 bin yolcuyla İspanyol Iberia, 21 milyon 34 bin yolcuyla SAS İskandinav, 20 milyon 321 bin yolcuyla İtalyan Alitalia ve 18 milyon 154 bin yolcuyla Hollandalı KLM oldu. Türk Hava Yolları, yüzde 18.6 olan sefer sayısındaki artiş oranıyla da, yüzde 19.1 artiş yakalayan Icelandair'in ardından AHB üyeleri arasında ikinci oldu.

Rekabet başlayınca 'havanın rengi' değişti
2003 yılında iç hatların rekabete açılması, sadece bilet fiyatlarında değil, taşınan yolcu sayısında da etkisini gösterdi. Fly Air, Onur Air, Atlasjet ve son olarak Pegasus'un uçuşa geçmesi, havadaki rekabeti körükledi. Sektördeki oyuncu sayısının artmasıyla bilet fiyatları ise hızla 'irtifa' kaybetti. Uçak bileti fiyatları otobüs fiyatına geriledi. Örneğin İstanbul-İzmir hattında, erken rezervasyon şartıyla 49 YTL'ye uçmak mümkün hale gelirken, otobüs fiyatları ise 50-60 YTL seviyesinde kaldı.

Yolcu sayısı arttı
Havadaki rekabet, uçak ile seyahat eden yolcu sayısına da yaradı, iki yıl önce havayolunu tercih eden yolcu sayısı 32 milyon iken, bugün bu rakam 55 milyona ulaştı. Bu artiş, gelirlere de yansıdı. Ulaştırma Bakam Binalı Yıldırım'ın verdiği bilgiye göre, 550 trilyon liralık özel hava ulaşımı pazarı ve 180 milyon YTL'lik yeni vergi geliri yaratıldı.

THY'ye İpekçi imajı
İç hatlardaki rekabetle, THY de kabuk değişimine gitti. Uçaklardan, kabin ekibine kadar 'makyaj'ını yenileyen THY, bunun için Cemil İpekçi'yle anlaştı. Toplam 7 bin THY personelinin kıyafeti, yeniden tasarlandı. Bu değişimin maliyeti 2 trilyonu buldu. THY, check-in şırasında çikolata ikramından, iç hatlarda alternatifli mönülere ve daha güleryüzlü personelle rekabet avantajını korumaya çalışıyor.

Haberin Devamı