Gazete Vatan Logo

Avrupa’nın en büyük camiinde ‘İsa’ krizi

Almanya’da inşa edilen Köln Camii’nde şifre krizi çıktı

Diyanet İşleri Türk İslam Birliği’nin (DİTİB) Almanya’da inşa ettiği Köln Camii’nde şifre krizi çıktı. DİTİB, camiye Hz. İsa’yı simgeleyen gizli Hıristiyan semboller yerleştirdiğini iddia ettiği Alman mimar Paul Böhm’ün görevine son verdi. Böhm, DİTİB’i dava etmekle tehdit edince Köln Belediyesi iki tarafa uzlaşma için 2 ay süre tanıdı

AŞIRI sağcı grupların tüm itirazlarına rağmen Almanya’nın Köln kentinde inşasına başlanan ve 2009 yılındaki temel atma törenine dönemin Diyanet İşleri Başkanı Bardakoğlu’nun da katıldığı Köln Camii projesi tam bir yılan hikayesine döndü. Caminin 30 milyon euro’yu aşan inşaat bedelini karşılayan Diyanet İşleri Türk İslam Birliği (DİTİB), projesi 3 yıl önce çizdirdiği ve inşaat için tam yetki verdiği Alman mimar Paul Böhm’ün görevine caminin açılmasına aylar kala son verince kriz, gazete manşetlerine çıktı. DİTİB tarafından cami inşaatıyla ilgili olarak hazırlanan raporda Alman mimarın inşaat projesine uygun olarak çalışma yapmadığı, 2300’e yakın hata tespit edildiği belirtildi. Ayrıca Böhm’ün 32 milyon euro’ya mal olacağı hesaplanan caminin masraflarını şişirerek daha şimdiden 38.7 milyon euro rakamına ulaştırdığı belirtildi ve Alman mimarla yolların ayrılmasına karar verildiği açıklandı. DİTİB sözcüsü Ayşe Aydın, “Bir sanatçı olarak sayın Böhm harika biri. Ancak mimar olarak maalesef başarısız oldu” ifadesini kullandı.

XP sembollü komplo

Bu sözler Alman mimarı çok öfkelendirdi. Böhm, projeyi hayatının en önemli inşaatlarından biri olarak gördüğünü belirterek kendisine yöneltilen suçlamaları bir basın toplantısı ile yanıtladı. Alman mimar, 2300 ‘hatanın’ yer aldığı listede 209 adet yerinden çıkarılmamış çivi, 193 köşe bendi çatlağı gibi basit kusurlar bulunduğunu, görevden alınmasının arkasında başka sebepler yattığını belirtti ve DİTİB’den kendisine gönderilen bir mektubu açıkladı. Mektupta kendisinin cami projesine “gizli Hıristiyan semboller yerleştirmekle” suçlandığını iddia etti. Böhm, 3 minareli projesinin “Camiye Hıristiyanlığın Teslis-Üçleme (Tanrı, Hz. İsa ve Kutsal Ruh) inancı getirmek istediği” gerekçesiyle reddedildiğini, 4’lü mimare önerisinin ise tepeden bakıldığında “haç” sembolünü andıracağı gerekçesiyle istenmediğini belirtti. Almanya’nın en saygın gazetelerinden Süddeutsche Zeitung ise gerçek gerekçenin projenin fark edilmeyen kısımlarına yerleştirilmiş X ve P sembolleri olduğunu yazdı.

Hz. İsa’yı simgeliyor

XP Hıristiyanlıkta Hz. İsa’yı simgeleyen bir sembol. İstanbul’un fethinden önce Bizans’ın hükümdarı olan İmparator Konstantin’in orduları da üzerinde XP sembolünün yer aldığı bir bayrağın altında savaşıyorlardı. Bunun sebebi ise Yunan alfabesi kullanarak Hz. İsa’nın ismi yazıldığında ilk iki harfin Chi (x) ve rho (p) olması. Yani XP sembolü doğrudan İsa Peygamber için kullanılıyor. Süddeustche Zeitung’un iddiasına göre DİTİB yetkilileri Alman mimarın projenin ancak dikkatle incelendiğinde fark edilebilen bölgelerine “Christogram” adı verilen bu sembolleri yerleştirdiğini tespit edince Alman mimarla yolları ayırdı. Ancak Böhm projenin çok şeffaf bir şekilde yapıldığını ve iddiaların anlamsız olduğunu belirterek, “Bence bunun asıl sebebi DİTİB’de iş başına gelen yeni yönetim” iddiasını ortaya attı.

2012 Haziran’a yetişmez

Köln Belediyesi, eski belediye başkanı Fritz Schramma’yı iki taraf arasında arabulucu olarak atadı. Belediye, taraflara 2 ay süre verdi. Aksi halde caminin planlandığı gibi Haziran 2012’de açılmasının mümkün olmayacağını duyurdu.

Haberin Devamı