Gazete Vatan Logo

Avrupa’nın dev ağaç fabrikası

İtalyanlar, Akdeniz ikliminin kendilerine cömertçe sunduğu bitki örtüsünü ekonomik bir güce çevirmeyi başarmış...

Avrupa’nın dev ağaç fabrikası

Türkiye’nin ilk kez ev sahipliği yaptığı EXPO 2016 Antalya dün kapılarını ziyaretçilere açtı. Teması “Çiçek ve çocuk”, sloganı “Gelecek nesiller için yeşil bir dünya”. Alt temalarında ise “tarih”, “biyo-çeşitlilik”, “sürdürülebilirlik” ve “yeşil şehirler organizasyonu” bulunuyor. 52 ülkenin katıldığı fuarda, şehirlerinin yeşilliği, ihtişamlı bahçeleri ile yüzyıllardır insanoğluna ilham veren İtalya da 1100 metrekarelik pavyonuyla yer alıyor.

Bahçe fikri ilk olarak dini felsefe ve mitolojinin ışığında gelişmiş. Bahçe sanatı ise ilk çağlarda uygarlık düzeyinin bir ölçüsü kabul edildiğinden krallar ve aristokratların saraylarınında uygulanmış. Rönesans’ın doğuşu ile Ortaçağ boyunca dini telkinlerle yaratılan doğan korkma yerini doğaya yaklaşma ve sevme fikrine bırakmış. Ve böylece ünü günümüze ulaşan Rönesans bahçeleri kurulmuş. Bu bahçeler yine gücün gösterisine yardımcı olmuş. Mediciler gibi İtalya’da hüküm sürmüş ünlü ailelere ait villaların bahçeleri bugün tüm güzelliğiyle ziyaretçilerini ağırlıyor.

Haberin Devamı

İtalyanlar, Akdeniz ikliminin ve doğanın kendilerine cömertçe sunduğu bitki örtüsünü ekonomik bir güce çevirmeyi başarmış. İtalya bugün Avrupa ile Orta Doğu’nun ağaç ve dış mekan süs bitkileri üreticisi konumunda. Hatta Çin’e bile ağaç gönderiyorlar. İtalyanlar Rönesansa uzanan bahçecilik geleneğini üç dört kuşaktır aynı işi yapan Vannucci Piante, Asso Flora, Romiti Vivai gibi büyük firmalarla sürüyor. Özellikle Pistoia, Toskana, Lombardia’da yetişen ağaç ve süs bitkileri birçok ülkenin park ve bahçelerini süslüyor. Almanya ve Fransa’dan sonra Türkiye, İtalya’nın en iyi üçüncü müşterisi konumunda.

İstanbul’un ağaçları Pistoia’dan

İtalyan Dış Ticaret ve Tanıtım Ajansı‘nın (ITA) davetlisi olarak gittiğimiz Pistoia ve Lombardia’da bizi karşılayan ülkenin önde gelen fidan ve çicekcilik firmaları bu dostluğun daha da büyümesini istiyor. 6-7 Nisan’da iki ülkenin Tarım Bakanlıkları karşılıklı işbirliğini geliştirecek bir anlaşma da yapmış. Geçtiğimiz yıl Türkiye’ye 25 milyon dolarlık çicek ihracaatı gerçekleştirilmiş. Şu anda da Türkiye’ye kamyonlarla sevkiyat sürüyor. İstanbul’un caddelerini, meydanlarını yeşillendiren ve süsleyen birçok ağaç ve çicek İtalya’dan geliyor. Zorlu Center, İstinyePark’ın peyzajında kullanılan bitkilerden yine buradan getirilmiş. Boğaz’daki bazı villaların bahçelerini de yine Pistoia’dan gelen bitkileri yer alıyor. İstanbul ve Ankara Büyükşehir Belediyeleri’nin yanı sarı iklim özellikleri uygun olduğu için İç Anadolu bölgesindeki birçok şehre de İtalya’dan ağaç ve süs bitkisi ihracatı sürüyor.

Haberin Devamı

Pistoia’daki Vannucci Piante firmasının 1400 ağaç çeşidini sergilendiği Nursery Park’taki bitkiler türlerinin en büyükleri olma özelliğini taşıyor.

Çevreyi temizliyorlar

Sadece çevreyi güzelleştirecek değil, çevreyi filtre edecek, temizleyecek bitkiler ürettiklerini anlatıyorlar. Özellikle bu durumla belediyelerin yakından ilgilendiğinin de altını çiziyorlar. Ağaçların birer süs bitkisi gibi görünse de çevreyi temizleyen özelliği olduğunu belirtiyorlar. Dişbudak, Akçaağaç ve Alıç‘ın çevre kirliliğine karşı en iyi türler...

Haberin Devamı

İtalyan bahçelerini yakından görün

İtalyan Dış Ticaret ve Tanıtım Ajansı Müdürü ve İtalya Ülke Komiseri Aniello Musella, EXPO 2016 Antalya’daki İtalya pavyonu için şunları anlatıyor: “İtalyan bahçe geleneğini ve kültürel geleneğini tanıtmak için düzenlenen 1100 metrekarelik pavyonda, ziyaretçiler tipik İtalyan bitki ve çiçeklerini İtalyan ambiansı ile görebilecek. Çocuklar kendilerine özel olarak tahsis edilmiş alanlarda interaktif ve eğitici oyunlar oynarken İtalyan bahçe kültürü ile tanışacak.Bahçe içerisinde yer alan 130 metrekarelik bina içerisinde duvarlara yansıtılacak İtalyan meydan ve bahçe görüntüleri sayesinde ziyaretçilere gerçek İtalyan meydan ve bahçeleri içinde geziyor hissi yaşayacak. Ayrıca ziyaretçiler bahçe alanı içerisinde bulunan kiokslarda İtalyan kahve, pizza, makarnaları ve dondurmasını tadabilecekler. Çocuklar için düzenlenen özel bir yarışmada onlardan en sevdikleri ağacı çizmeleri istenecek. Birinci seçilen resmin sahibi ailesiyle birlikte İtalyan bahçeyenihi yerinde görecek.”

Haberin Devamı