Gazete Vatan Logo

Avrupa’nın ağzına ‘sakız’ oluyoruz

Falım, First, Olips, Jelibon, Milka ve Oreo gibi birçok atıştırmalık markanın sahibi Mondelez International, Fransa’daki sakız üretim fabrikası St. Genest’i, Türkiye Gebze’deki 110 bin ton kapasiteli tesisine taşıyacak. Böylece Türkiye, özellikle sakızda Avrupa’nın ihracat üssü olacak.

Avrupa’nın ağzına ‘sakız’ oluyoruz

Kent markası ile birlikte Falım, First, Olips, Jelibon, Milka, Oreo, Toblerone gibi yerli ve uluslararası birçok markayı bünyesinde barındıran Mondelez International’ın Türkiye Genel Müdürü İhsan Karagöz, Fransa’daki tesislerinin Gebze’ye taşınmasıyla Türkiye’nin sakızda Avrupa’nın üssü olacağını söyledi.

2018 yılı içerisinde Fransa’nın St. Genest’deki üretim hattının Gebze’ye taşınacağının haberini paylaşan Karagöz, “Dünyanın 1 numaralı sakız üretimine sahip Fransa gibi bir ülkeden Türkiye’ye böyle büyük bir üretimin taşınması oldukça önemli. Hollywood ve Trident sakızlarının üretimi ve ihracatı Türkiye’den gerçekleştirilecek. Böylece sakız üretimimizde ek 1.200 tonluk bir üretim ve 22 milyon TL’lik bir ihracat artışı bekliyoruz. Sakız üretiminde de yüzde 9 oranında artış öngörüyoruz. 20 yeni ürünümüzü pazara sunacağız” ifadelerini kullandı. Gebze’de bulunan 110 bin ton üretim kapasitesine sahip üretim tesisinde üretilen ürünler, 50’den fazla ülkeye ihraç ediliyor.

2018 Türkiye yatırım planları ile ilgili de bilgi veren Karagöz, “Türkiye’de 85 bin metrekare alanı olan fabrikamız, Mondelez’in en gelişmiş ve en büyük fabrikalarından biri. Son 6 yılda 200 milyon TL’lik yatırım yaptık. Bu yıl 42 milyon TL’lik daha yatırım yapmayı hedefliyoruz” diye konuştu.

Haberin Devamı

Yüzde 19 büyüme 720 milyon lira ciro
İhsan Karagöz, 2017 yılını değerlendirerek 2018 hedeflerini açıkladı. Mondelez Türkiye olarak 2017’de 720 milyon TL ciro yaptıklarını belirten Karagöz, sakız kategorisinde yüzde 51, şekerde yüzde 25’lik pazar payıyla sakız ve toplam şeker kategorisinde pazar lideri olduklarını söyledi.
Karagöz, şunlarıkaydetti: “Sakız, şeker, çikolata ve bisküvi kategorilerinin büyüklüğü 8 milyar TL. Yüzde 9 büyüme gösteren 770 milyon TL’lik sakız pazarı var. 513 milyon TL’lik şeker pazarı da yüzde 12 oranında büyüme gösterdi. 3.2 milyar TL’lik çikolata pazarında yüzde 14 ve 3.5 milyar TL’lik bisküvi pazarında yüzde 15’lik bir büyüme söz konusu. Tüm bu kategorilerde yüzde 19 büyüdük. Kategori bazında da pazar lideri olduğumuz sakız ve şekerde yüzde 6, bisküvide yüzde 20 büyüme gösterdik. Toplam 30 bin tonluk bir satış gerçekleştirdik.” Karagöz, bu başarılarında Mondelez dünyası içindeki en büyük üretim tesisine sahip olmalarının da büyük etkisi olduğunun altını çizdi.
İhracat üssü olacak
İhracatın büyümelerinde önemli yer tuttuğunu belirten İhsan Karagöz, 2017’de önceki yıla göre yüzde 56 oranında büyüme gösterdiklerini belirterek ihracat rakamını da 220 milyon TL olarak açıkladı. En büyük ihracatın 9 bin 200 ton ile Amerika’ya ihraç edilen Sour Patch Kids olduğunu, onu Halls markası ile İngiltere ve Love Is (Şıpsevdi) markasıyla Rusya ve Kafkaslar’ın izlediği söyledi. Karagöz, sözlerine şöyle devam etti: “Eskiden bu ülkelere yapılan ihracat Orta Doğu’dan yönetiliyordu. 2018 itibarıyla bu operasyonu üzerimize alıyoruz. Böylelikle yüzde 10’luk bir satış üzerimize geçiyor. Büyüklük olarak 17 milyon dolar gibi bir rakam söz konusu.”

Haberin Devamı