Gazete Vatan Logo

Avrupa kilidini İngiliz şirketi ile kıracak!

Elvan Gıda, şekerlemede global top 100 listesine girdi

Elvan, İngiltere’de köklü bir şekerleme markasını alacak. Elvan’ın Başkanı Hidayet Kadiroğlu, “Avrupa’ya mal satmak çok zor. Kilidi İngiliz markayla açacağız” dedi

Şu anda 130 ülkeye ihracat yapan Elvan Gıda, bir yandan yeni pazar arayışlarını sürdürürken bir yandan da yurtdışında satın alma yaparak büyüme planları yapıyor. 1952 yılından bu yana faaliyette olan, Candy Industry tarafından hazırlanan ve dünyanın en iyi şekerleme firmalarını sıralayan “Global Top 100” listesine 93’üncü sıradan giren Elvan, İngiltere’de köklü bir markayla satın alma görüşmeleri yapıyor.

Avrupa’ya rahat mal satmak için bu satın almaya yöneldiklerini söyleyen Elvan Grubu’nun Başkanı Hidayet Kadiroğlu, “İngiliz şirket sektöründe çok köklü bir şirket ve görüşmelerimiz sonuçlandığında çok ses getireceğine inanıyoruz. Avrupa çok milliyetçi. Mal satmakta zorluk çekiyoruz. Kilidi İngiliz markayla açmak istiyoruz” dedi.

Hedef 1 milyar dolar

2023 yılı için yol haritalarını çizdiklerini ve 1 milyar dolar ihracat hedeflediklerini kaydeden Kadiroğlu, birçok fonun da kapılarını çaldığını ancak fonlama ihtiyacı duymadıkları için bu teklifleri geri çevirdiklerini anlattı.

Hidayet Kadiroğlu, “Uluslararası fonlar çok geliyor. ‘Gelin destek verelim, 1 milyar dolar ihracat hedefine daha çabuk ulaşın’ diyorlar. Ama biz onlara yüzde 100 özsermayeli bir grubuz ve fonlamaya ihtiyacımız yok diye cevap veriyoruz. İngiltere’deki şirkete daha büyük önem veriyoruz. Çünkü çok köklü bir şirket” diye konuştu.

2011 yılında satın aldıkları Eskişehir’deki Cici Çikolata’ya 45 milyon dolarlık teknoloji ve bina yatırımı yaptıklarına da değinen Kadiroğlu, Cici ile iç piyasada iddialı olacaklarını vurguladı. Kadiroğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: “Cici’ye çok ciddi yatırım yaptık. Bu yıl iç piyasaya ürün vermeye başlayacağız. Cici markamız yurtiçinde, Elvan markamız yurtdışında büyüyecek. Planlarımızı bu çerçevede yapıyoruz.”

Ar-Ge merkezi kurdu

2023 hedeflerine katma değerli ürünlerle ulaşabileceklerine inandıklarını belirten Kadiroğlu, bu çerçevede gıda sanayinde ilk Ar-Ge merkezini kurduklarını ifade etti. Kadiroğlu, 62 mühendisin çalıştığı merkezde tüm grup şirketlerine ait markaların rekabet gücünü artıracak yeni ürün, makine, ekipman, proses ve teknolojilerin araştırılıp hayata geçirildiğinikaydetti.

Kandıra’da 68 fabrika kurulacak

HİDAYET Kadiroğlu, Kandıra’da Gıda İhtisas Organize Sanayi Bölgesi (OSB) kuracaklarını söyledi. OSB’nin gıdada ilk olacağını kaydeden Kadiroğlu, şöyle devam etti: “Bölgenin başkanlığını ben yapıyorum. İlk etabı 2 bin dönüm olacak ve buraya çikolata, şekerleme, cips üretecek 68 fabrika yapılacak. Şu anda tüm alan doldu. Orada ortak satın alma yapmak istiyoruz. Fuar alanı yapıp alım heyetleri ağırlamayı hedefliyoruz. Gümrüklemede de ciddi avantajlarımız olacak. 2015 sonu gibi fabrikalar üretime geçer diye düşünüyoruz. Biz de 1-2 fabrikamızı buraya taşımayı planlıyoruz. Bölgede 7 bin kişi çalışacak ve tersine göç olacağına inanıyoruz.”

Cici ürünleri piyasaya çıkıyor

ELVAN, 2011 yılında Eskişehir’deki Cici markasını satın aldı. Cici, 1927’de Besler Ailesi tarafından kuruldu. 2000’lerde sıkıntı yaşayan markayı aldıktan sonra 40 milyon doları aşkın bir yatırımla baştan ayağa yenilediklerini dile getiren Hidayet Kadiroğlu, “Ürün gamını tamamladık. Cici ürünleri kısa bir süre sonra raflarda olacak. Elvan ihracatta hızlanırken Cici ile de yurtiçi piyasada varlığımızı devam ettireceğiz” diye konuştu.

Afrika ve Ortadoğu’ya gümrüksüz satış fırsatı

Elvan Gıda, Cici ve ve Cici Süt’ü artık Elvan Grubu çatısı altına aldıklarını anlatan Hidayet Kadiroğlu, yatırımları hakkında şu bilgileri verdi: “Grubumuzda 2 bin kişi istihdam ediliyor. Geçen yıl ciromuz 142 milyon dolar oldu. Türkiye’de 6 fabrikamız var. Azerbaycan’da 1 çikolata, 1 bisküvi fabrikamız var. Mısır’da yeni fabrika kurduk. Yıl sonunda üretime geçmeyi planlıyoruz. Unlu mamul, şekerleme ve çikolata üreteceğiz. Afrika ve Ortadoğu’ya gümrüksüz mal satacağız. Bu fabrikaya toplam 20 milyon euro yatırım yapacağız. Bu arada geçen yıl 125 milyon dolarlık ihracat yaptık. Bu yıl hedefimiz 165 milyon dolar.”

Haberin Devamı