Gazete Vatan Logo

Avrupa İmar Bankası da konuta kayıtsız kalmadı

Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) Türk gayrimenkul sektörüne ilgisiz kalamadı ve son dönemin yükselişteki şirketi Nef ile ortaklığa gitti. Bir bölümü kredi şeklinde 60 milyon dolar sermaye koyan EBRD ile Nef, 5 bin ünite konut ve 6 bin yataklı öğrenci rezidansı yapıp satacak.

Avrupa İmar Bankası da konuta kayıtsız kalmadı

2010’da piyasaya girmesine rağmen yaptığı projeler ve satış hızı ile popüler olan Nef, Türkiye’de gayrimenkul geliştirmek için Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) ile ortaklığa imza attı.

120 milyon dolarlık ortak yatırımla Nef EBRD Gayrimenkul Geliştirme A.Ş.’yi kuran Nef ve EBRD, Türkiye’de modern, depreme dayanıklı ve enerji tasarruflu gayrimenkul projeleri geliştirme kararı aldı. İlk 5 yıllık planda 5 bin üniteli konut projeleri ve 6 bin yatak kapasiteli akademik rezidans projeleri geliştirmeyi planlayan ortaklık, ağırlıklı konut üretmeyi hedefliyor.

Yeşil projeler

2010’da kurulan ve son 5 yılda, 1 milyon metrekareden fazla alanı kapsayan ve değeri toplamda 2.4 milyar doları aşan 25’in üzerinde proje geliştiren Nef ile projelerin ‘yeşil’ olmasını oldukça önemseyen EBRD’nin imza töreni EBRD’nin Londra’daki merkezinde gerçekleştirildi. İş birliğinin amacı ‘gayrimenkul sektöründe kentsel dönüşümü ve daha yeşil standartları yaygınlaştırmak’ olarak açıklandı.

Ortaklık kapsamında iki taraf her biri 60 milyon dolarlık katkıyla, Nef’in Türkiye’de büyüyen orta sınıfa yönelik özgün konut konseptlerini hayata geçirecek. Bu sermayeye ek olarak, proje bazlı finansmanlar ile yatırım miktarı 600 milyon doları geçecek. Hayata geçirilecek konseptler arasında, sayısı 24’e kadar çıkan, konuk odaları, sinema, fitness merkezi, toplantı odaları, mutfak ve yemek odaları gibi ortak yaşam birimlerini içeren Foldhome konsepti ve ilk defa Eylül 2016’da İstanbul’da Merter’de lanse edilen bir öğrenci rezidansı konsepti olan NOVU bulunuyor.

Haberin Devamı

Nef-EBRD ortak girişimi, Nef’in iştiraki olan Intus Capital A.Ş. tarafından yönetilecek. Yatırımlar, depremden etkilenme riskinin yüksek olduğu yerlerdeki yapıların yeniden geliştirilmesi de dahil olmak üzere, kentsel dönüşüm üzerine odaklanacak.

EBRD ilk kez konut işine girmiş oldu

Türkiye’ye 7 milyar euronun üzerinde kredi veren, sadece 2016 yılında 1.9 milyar dolarlık kredi hacmine ulaşan EBRD, Türkiye’de gayrimenkul alanında ilk yatırımını yapmış oldu. Intus Capital Yönetici Ortağı Bülent Kozlu, “Avrupa’nın en saygın kurumsal yatırımcılarından olan, 55 milyar euro bilançoya sahip EBRD ile bu ortaklığı kurmaktan dolayı büyük heyecan duyuyoruz. Türkiye’nin konut ve öğrenci rezidansı pazarında cazip fırsatlar görüyoruz ve ortaklık için hazırladığımız yatırıma hazır projelerimiz var” diye konuştu.

Haberin Devamı

Intus Capital’i Erden Timur ile beraber 2015 yılında kurduklarını belirten Kozlu, sözlerine şunları ekledi: “Uluslararası kurumsal yatırımcıları Türkiye gayrimenkul sektörüne çekmek amacıyla Intus Capital’i kurduk. Intus Capital NEF-EBRD ortaklığının yönetimini üstlenecek. İleride başka ortaklık ve fonlar yönetecek.”

Doğru şirketi seçtiğimize inanıyoruz

Nef İcra Kurulu Başkanı Erden Timur, işbirliğiyle ilgili olarak “EBRD ile bu uzun soluklu ortaklığa başlamaktan ve Türkiye’nin geleceğine yatırım yapmayı sürdürmekten dolayı memnunuz. Bu ortaklık, ülkemizin ekonomisine ve uzun dönemdeki büyümesine önemli bir güven oyudur. Nef, gayrimenkul geliştirme sektöründe ve konut projelerinde Türkiye’nin lider markası olarak, uluslararası kurumsal yatırımcıları da çekme konusunda sektörün lideri olmanın gururunu yaşıyor. EBRD’nin geçmişteki başarılı ortaklıkları, bu ortak girişimimizde bize güven veriyor. Türkiye’nin farklı bölgelerinde birlikte örnek gösterilecek projeler geliştirmek için sabırsızlanıyoruz” diye konuştu.

Haberin Devamı

EBRD Endüstri, Ticaret ve Tarım Sektörlerinden Sorumlu Genel Müdürü Jean-Marc Peterschmitt de şunları söyledi: “EBRD Türkiye’de ilk kez konut projelerinde ve öğrenci konutlarında yer alacak. Doğru iş planını doğru markalarla ve ortaklarla yapmak gerektiğine inanıyoruz. Nef ile doğru şirketi seçtiğimize inanıyoruz. Türkiye, her yıl satılan 600 bin yeni konut ile Avrupa’nın en büyük konut pazarı. Ayrıca 3 milyonun üzerinde üniversite öğrencisi ile Avrupa’nın en büyük öğrenci konut pazarı. Bu ortak girişim, Türkiye’de konut projelerine ve öğrenci konutlarına dönük talebi karşılamada yardımcı olacak.”