Gazete Vatan Logo

Avrupa için büyük seferberlik

Üniversitelilerden işadamlarına, Sezer'den Erdoğan'a kadar dört koldan atağa kalktık. Sezer Almanya'da, Erdoğan İsveç'te, işadamları da Brüksel'de müzakere tarihi için destek aradı.

Berlin'de Sezer, Alman Cumhurbaşkanı Rau ve Başbakan Schröder'le görüştü. Türkiye'nin üyeliğine soğuk bakan Alman liderler, görüşmeden sonra yumuşama sinyali verdi.

Erdoğan ise İsveç Başbakanı Persson'la görüştü. Persson çıkarılan yasaların uygulanmasını beklediklerini söyledi. İkiyüzü aşkın işadamımız da Brüksel'e çıkarma yaptı.


Burası Almanya
Ümidimizi boşa çıkarmayın
Dün Almanya'daki ilk resmi görüşmesini Cumhurbaşkanı Johannes Rau ile yapan Cumhurbaşkanı Sezer Almanya'dan AB üyeliği için destek istedi. Dışişleri Bakanı Yaşar Yakış'ın da hazır bulunduğu görüşme 1 saat sürdü. Kopenhag zirvesinden farklı bir karar çıkması halinde Türk halkının hayal kırıklığına uğrayacağını söyleyen Sezer, Berlin Eyaleti Başbakanı Claus Wowereit'a ise konuya Almanya'nın çıkarları yönünden yaklaşılmasının daha yararlı olacağını belirtti.

Sezer'in sonraki temasları Başbakan Gerhard Schröder'leydi. Sezer, temaslarını tamamladıktan sonra Türkiye'nin Berlin Büyükelçiliği'nde düzenlediği basın toplatısında, "Kriterleri yerine getirdiğimizi ifade ettim. Schröder de takdirle karşıladıklarını, ancak uygulama konusunda tereddütü olduğunu söyledi" dedi.

Sezer Kıbrıs konusunda da şöyle konuştu: Kıbrıs konusunu ben gündeme getirdim. (NATO zirvesi sırasında) Kıbrıs sorununun çözümü yönünde bir adım atıldığı takdirde, bu tarihi vermenin daha kolay olacağı gibi bir kanaat dile getirdiler. Kıbrıs'ın tam üyeliği konusunda bu sorun çözülmeden bu üyeğilin kabul edilmemesi daha doğru olurdu. Kıbrıs Rum Kesimi'ne bu yönde bir mesaj gelirse belki sorunun çözümünün daha kolay olurdu. Yoksa Türkiye'ye müzakere tarihi için Kıbrıs'la bir bağlantı kurulmasını doğru bulmuyorum."

Burası İsveç
Türkiye kenar mahalle değil
AK Parti Genel Başkanı Tayyip Erdoğan, AB turunun ikinci bölümünde Danimarka ve Finlandiya'dan sonra dün temaslarını îsveç ve Fransa'da sürdürdü. Stockholm'de îsveç Başbakanı Goran Persson'la görüştü ve "Bütün arzumuz, AB ülkeleri arasında Türkiye artık bir kenar mahalle durumunda kalmamalı" mesajını verdi. Persson ise "Bugün, Erdoğan tarafından bize garantiler verilmiştir. Ancak Türkiye'nin ekonomik problemleri de var. Bu da durumunu olumsuz etkilemektedir" dedi.

Persson, Erdoğan'ı "seçimleri kazanmış ve reformları hayata geçirecek bir politikacı" olarak tanıtttı. "Türkiye politikasına askerin karışması konusunda düşünceleriniz nelerdir?" soru üzerine "Türk politikasına ordumuz karışmamaktadır" yanıtını verirken "Anayasa çerçevesi içerisinde ordumuzun yetki alam bellidir" dedi.

Görüşmede siyasi yasaklar da gündeme geldi. Erdoğan kendisinin de örnek olduğunu belirterek Erbakan, eski HADEP Başkanı Murat Bozlak ve Eski İHD Genel Başkam Akın Birdal'ın da önünü açacak yasal düzenlemeleri yapacaklarını belirtti. Kürtler konusunda ise "Tayyip Erdoğan'ın hakkı ne ise, Kürt vatandaşlarımızın hakkı aynıdır" dedi. Persson, Erdoğan'ı ülkesine güneşin görüldğu yaz aylarında davet etti. Erdoğan ise görüşme sırasında Persson'a eşlik eden ve Türkiye'nin AB üyeliğine sıcak bakmayan Dışişleri Bakanı Anna Lindht'i Türkiye'ye, Diyarbakır'a davet etti.


Burası Brüksel
Gerçeği görün adını koyun artık
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği organizasyonuyla sivil toplum örgütlerinin oluşturduğu 320 kişilik Türkiye Platformu, dün AB üyeliği için Brüksel'deydi. Türk-İş, Hak-İş gibi örgütlerin yanı sıra, Türkiye Meme Vakfı, istanbul Fahri Trafik Müfettişleri Derneği, Salça İhracatçıları ve İmalatçıları Derneği gibi çok sayıda örgüt birer ikişer temsilciyle heyette yer aldı.

AB Komisyonu Sosyal İşlerden sorumlu üyesi Anna Diamantopoulou 'Avrupa Birliği Kopenhag'la Türkiye'ye güçlü mesaj verecektir. Biz de Türkiye'yi istiyoruz diyecektir" dedi. TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, medeniyetler çatışması tehlikesinin bertaraf edilmesinde AB-Türkiye ilişkilerinin merkezi bir rol oynayacağını söyledi.

Dıamantopoulou ise üyelik kriterlerinin tarih ve dinle ilgili olmadığının altını çizdi. Hisarcıklıoğlu, AB'nin Kopenhag zirvesinde Türkiye'yi dışarıda bırakacak bir yaklaşım içinde olmayacağına inandıklarını söyledi. Çok büyük bir medeniyet kuşağının Türkiye-AB ilişkilerinin ne yönde seyredeceğini dikkatle izlediğini belirten Hisarcıklıoğlu, "Bu gerçeği AB'nin de gördüğünden kuşkumuz yoktur" dedi.

İKV Başkanı Meral Gezgin Eriş de "Türkiye Platformu, bugün AB'nin kalbinde toplanıyor" diyerek Türkiye'nin yerinin AB'nin yanı olduğunu belirtti.

AB Ekonomik ve Sosyal Konsey Başkanı Roger Briesch ise Türkiye'ye laik, demokrat, saydam bir hukuk devleti olarak görmeyi istediklerini söyledi. Susurluk skandalına karşı geliştirilen toplumsal tepkileri örnek göstererek "Bu sesleri Kayseri'den, Edirne'den ve AKP'den de duymak istiyoruz" dedi.

Burası İstanbul
Kartlar postada
300 üniversiteli gencin başlattığı "AB'ye 1 milyon kartpostal" kampanyasına destek çığ gibi büyüyor. Dün Buluşma Grubu'nun Sabancı Üniversitesi'nde düzenlediği "AB İçin Bir Gün Şenliği" yüzlerce genci bir araya getirdi. Sakıp Sabancı, Mustafa Koç gibi işadamları, Erdal inönü, Belediye Başkanı Gürtuna, sanatçılar, sivil toplum örgütleri de vardı. Şenlik çerçevesinde binlerce kartpostal yazıldı, Avrupalı liderlere gönderilmek üzere. Serbest Kürsü'de söz alındı, Avrupa Birliği hakkındaki görüşler dile getirildi. Sakıp Sabancı 'AK Parti ve yetkililerinin AB konusunda dinamik. Artık kararlı, iradeli bir idare var" derken umutlu olduğunu söyledi.

Şenliğe Diyarbakır'dan gelen 50 kişilik bir öğrenci grubu da katıldı. Şenlik kapsamında, isteyenler telefonla arayıp, dileklerini kartlara yazdırdılar. Canlı bağlantıyla Brüksel'deki gençlerden destek alındı, istanbul'da 25 bini, Ankara'da 5 bini, izmir'de 4 bini bulan kartlar 45 ayrı noktadan Fedex firması tarafından ücretsiz olarak Avrupa'ya gönderilecek.

Haberin Devamı