Gazete Vatan Logo

Avrupa’daki borç krizinin ilk kurbanı

Yunanistan ilk kurbanını aldı MF Global 41 milyar $’la battı

41 milyar dolarlık varlığa sahip ABD’li yatırım şirketi MF Global, portföyündeki yüklü Yunan tahvilleri nedeniyle iflas koruma başvurusunda bulundu. MF Global, ABD tarihinin en büyük 8’inci iflasına imza atarken borsalarda yüzde 2’yi aşan kayıplar yaşandı.

Başta Yunanistan olmak üzere Avrupa’da yaşanan borç krizi kurbanları almaya başladı. İlk iflas haberi dün ABD’den geldi. Ağırlıklı olarak türev piyasalardaki işlemlere aracılık eden ABD’li MF Global, Manhattan’da mahkemeye iflas koruma başvurusu yaptı. 41 milyar dolarlık varlığı ile iflas bayrağı çeken MF Global, ABD tarihinin en büyük 8’inci iflasına da imza atti. MF Global Holdings, varlık satışı satışı için görüşmekte olduğu Brokers Group of Greenwich’in anlaşmadan vazgeçmesi üzerine iflas koruma başvurusunı gerçekleştirdi. Wall Street Journal dün yayınladığı haberde, Interactive Brokers Group of Greenwich’in kurumun varlıkları için 1 milyar dolar tutarında teklif verdiğini yazmıştı. New York Borsası ve Singapur Borsası da dahil olmak üzere pek çok borsa kurumun hisse senedi işlemlerini durduruldu.

2010 yılının Mart ayından bu yana Goldman Sachs eski Eşbaşkanı Jon Corzine tarafından yönetilen MF Global Holdings’i içine bulunduğu zor duruma düşmesinin temel nedeninin elinde bulunan yüksek miktardaki Yunanistan devlet tahvilleri olduğu ifade edildi. Piyasa değeri 198 milyon dolar olan MF Global’in elinde Yunan tahvillerinin yanısıra, İspanya, İtalya, Belçika,Portekiz ve İrlanda hükümetlerine ait 6.3 milyar dolar değerine tahvil bulunuyor. MF Global Holdings gerçekleştirdiği iflas koruma başvurusu ile ABD’nin Euro Bölgesi borç krizi döneminde verdiği en büyük zayiat oldu ve 2008 küresel krizinin Lehman Brothers vakasının hafızalarda canlanmasına neden oldu.

Notçular sinyalini verdi

Son 12 çeyrekte yalnızca 3 kez kar eden MF Global, mali yılının ikinci çeyreğinde 186.6 milyon dolarla tarihinin en yüksek çeyrek dönem zararını açıklamıştı. MF Global’in 25 Ekim’de ise üçüncü çeyrek için 191.6 milyon dolar zarar açıklamasının ardından, kredi derecelendirme kuruluşları da kurumun elinde bulunan yüksek miktardaki Yunanistan devlet tahvillerini bahane ederek kredi derecesini “çöp” statüsüne indirmişti. MF Global hisseleri geçen hafta yüzde 66 oranında değer kaybetti.

Şirketin yönetim kurulu üyeleri arasında Dix Hills Parner LLC Yönetim Kurulu Üyesi Edward Goldberg, Walker Crips Group Yönetim Kurulu Başkanı David Gelber, S3 Parnets LLC Yönetim Kurulu Üyesi Robert Sloan, HSBC Bank USA eski CEO’su Martin Glynn, JC Flowers Yönetim Kurulu Üyesi David Schamis, Aon Corp eski Mali İşler Genel Müdürü David Bolger ve Pro Mujer International Başkan Yardımcısı Eileen Fusco bulunuyor.

Lehman sendromu hortladı, borsalar düştü

Geçen hafta Yunanistan’ın kurtarılmasına yönelik AB liderlerinin yaptığı anlaşmanın yarattığı olumlu hava MF Global’in iflası ile dağıldı. MF Global ile başlayan iflasların devam edeceği endişeleri borsalarda sert düşüşlere neden oldu. Avrupa borsalarında yüzde 2’nin üzerinde kayıplar yaşanırken Wall Street de güne yüzde 1.3’lük erimeyle başladı. Yurtdışı borsalardaki kan kaybından İMKB de nasibini aldı ve yüzde 1.72 değer kaybetti.

ABD’nin en büyük 8. iflası

Şirket İflas İflas tutarı

tarihi (Milyar $)

1- Lehman Brothers 2008 691

2- Washington Mutual 2008 327.9

3- WorldCom 2002 103.9

4- General Motors 2009 91

5- CIT Group 2009 80.4

6- Enron 2001 65.5

7- Conseco 2002 61.4

8- MF Global 2011 41

9- Chrysler 2009 39.3

10- Thomburg Mortgage 2009 36.5

G-20’ye göstericiler liderlerden önce geldi

İŞ dünyasının gözü 3-4 Kasım tarihlerinde G-20 liderlerini Cannes, Fransa’da bir araya getirecek olan zirvede. Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’nin ev sahipliğinde gerçekleşecek olan G-20 Zirvesi’nde Türkiye’yi Başbakan Recep Tayyip Erdoğan temsil edecek.

Euro Bölgesi liderlerinin 440 milyar euroluk Avrupa Finansal İstikrar Fonu’nu (EFSF) 1 trilyon euroya yükseltme kararını aldığı toplantıdan tam 1 hafta sonra, G-20 liderleri Cannes’da gerçekleştirecekleri zirvede krizle mücadele stratejilerini finansal desteğe çevirmenin yollarını arayacak. G-20 liderleri henüz toplanmadan, protestocular Fransa sokaklarını renklendirmeye başladı. Film festivaliyle ünlü Cannes şehrinde yapılacak G-20 Zirvesi öncesinde göstericiler ülke liderlerinin maskelerini takarak ilk eylemlerini gerçekleştirdi.

Özellikle gelişmiş ülke ekonomilerinin yaşadığı bunalım G-20’ye olan ilgiyi arttırdı. Krizden çıkışın reçetesi olarak gelişmekte olan ülkelerin gösterilmesi G-7 yerine G-20’nin öne çıkmasına neden oldu.

Credit Suisse’te 1.000 çalışana ‘yol’ göründü

İsviçre bankası Credit Suisse, 1.000 kişiyi işten çıkarmayı planlıyor. İsviçre’de yayım yapan Tages Anzeiger gazetesinin haberine göre, bugün üçüncü çeyrek sonuçlarını açıklaması beklenen Credit Suisse, özellikle yatırım bankacılığı biriminden 1.000 kişinin işine son vermeyi planlıyor. Banka yetkilileri işten çıkarmalara ilişkin haberler konusunda açıklama yapmayı reddetti. Credit Suisse, Temmuz ayında dünya genelinde çalışan sayısının yüzde 4’üne tekabül eden 2 bin kişiyi işten çıkaracağını belirtmişti. Küresel bazda 50 bin 700 çalışanı bulunan bankanın net karı yılın ikinci çeyreğinde bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 52 oranında azalarak 667 milyon euroya gerilemişti.

Japon TDK 11 bin kişiyi işten çıkaracak

Japon elektronik parça üreticisi TDK, dünya genelinde 11 bin çalışanını işten çıkaracak. TDK yetkililerince yapılan açıklamada, şirketin verimliliğini artırmak üzere dünya genelinde çalışan sayısının yüzde 12’sini oluşturan 11 bin kişiyi işten çıkarmayı planladığı bildirildi.

Halihazırda küresel bazda 87 bin 800 kişiye istihdam sağlayan TDK açıklamasında, üretimi en iyi seviyeye çıkarmak için verimli olmayan faaliyetler konusunda bir takım önlemler almayı öngördüklerini ve maliyetleri azaltmayı hedeflediklerini vurguladı. Şirket, 2008-2009 küresel finansal kriz döneminde Japonya dışında dünya genelinde 8 bin çalışanını işten çıkarmış, bazı üretim tesislerini kapatmıştı.

Haberin Devamı