Gazete Vatan Logo

Avrupa’da yeni terör dalgası

Avrupa ülkelerinde önümüzdeki 2 yıl içerisinde cezalarını tamamlayarak serbest bırakılacak 200’ü aşkın terör zanlısı bulunuyor. Ancak hiçbir ülke bu mahkumların yaratacağı olası tehditlere karşı hazır değil

Avrupa’da yeni terör dalgası

Son yıllarda terör örgütü DEAŞ’ın kanlı saldırılarına hedef olan Avrupa ülkelerinde gelecek 2 yıl içerisinde tahliye edilmesi beklenen yüzlerce terör zanlısı, güvenlik uzmanlarını endişelendiriyor.

Suriye’de 2011 yılında başlayan iç savaşta DEAŞ ve El Kaide saflarında savaşmak üzere ülkelerinden ayrılan 12 bine yakın Avrupa vatandaşı bulunuyor. Bunlardan yaklaşık 4 bininin ülkelerine geri döndüğü tahmin ediliyor. Polis kayıtlarına göre bahsi geçen militanların büyük bölümü özgür. Bazıları hakkında açılmış davalar bulunsa da çoğu delil yetersizliğinden ötürü ciddi bir ceza istemiyle karşı karşıya değil.

Avrupa Birliği (AB) genelinde terör suçlarından verilen hapis cezalarının ortalaması 5-6 yılla sınırlı. ABD’de bu rakam 12 yıla kadar çıkıyor.

Saatli bomba gibi

Europol verilerine göre gelecek 2 yıl içerisinde serbest kalacak terör zanlılarının ülkelere göre sayıları şöyle:

Fransa 57

İngiltere 25

Belçika 44

İspanya 21

Associated Press ajansı, konuya ilişkin haberinde AB genelinde serbest bırakılacak terör zanlısı sayısının 200’ü geçeceğini vurguladı.

Haberin Devamı

İzleme yok

Haberde bu zanlıların topluma yeniden kazandırılması için herhangi bir rehabilitasyon programı bulunmadığı, dahası polisin ve istihbarat servislerinin izleme listelerinde olup olmayacaklarının da netlik kazanmadığı kaydedildi. Fransa, Belçika ve Almanya’da son 3 yılda saldırı düzenleyen DEAŞ militanlarının terör geçmişleri bilinmesine karşın istihbarat ve güvenlik servislerinin yeterli önlem almadığı ortaya çıkmıştı.

Sınır dışı seçeneği
Kimi güvenlik uzmanları, serbest bırakılan terör zanlılarının doğdukları ülkelere sınır dışı edilmesinin sorunun çözümüne katkı sağlayabileceğini düşünüyor, ancak bahsi geçen zanlıların büyük bölümünün aynı zamanda AB üyesi ülkelerin vatandaşı olmaları, yasal olarak sınır dışı edilmelerini imkansız kılıyor.