Gazete Vatan Logo

Avrupa Birliği’ni Hitler’e benzetti

Eski Londra Belediye Başkanı Johnson, ‘Avrupa Birliği’ projesini Nazi Almanyası’nın lideri Adolf Hitler’in kıta Avrupa’sını ele geçirme planına benzetti

Avrupa Birliği’ni Hitler’e benzetti

Haziran ayı sonunda Avrupa Birliği (AB) üyeliğinin geleceğini belirlemek için referanduma gitmeye hazırlanan İngiltere’de, birlik üyeliğinden ayrılma taraftarı olan grubun önde gelen isimlerinden Boris Johnson, son röportajında AB’yi Nazi lideri Adolf Hitler’e benzetince ortalık karıştı. Başkent Londra’nın eski Belediye Başkanı olan Johnson, The Sunday Telegraph gazetesine verdiği röportajda, AB’nin bugünkü güç kazanma hamlelerini, Hitler’in kendi döneminde tek güç olma çabasına benzetti. Avrupa tarihinin son 2 bin yılının kıtayı tek bir yönetim altında birleştirme girişimlerine sahne olduğunu hatırlatan Johnson, “Napolyon, Hitler ve bazı insanlar bunu denedi, ancak bu trajik bir biçimde sonuçlandı” diye konuştu. Johnson, Brüksel’in tüm Avrupa’yı kapsayan ‘süper devlet’ yaratma planının da, geçmişteki girişimlerin bir benzeri olduğunu savundu.İngilizlerin yeniden ‘Avrupa’nın kahramanları’ olmasını istediğini söyleyen Johnson, AB ülkeleri arasındaki gerilimlerin, Almanya’nın İtalya ekonomisini ‘ele geçirecek’ ve Yunanistan’ı ‘yıkıma uğratacak’ bir güce ulaşmasını sağladığını iddia etti. Johnson’ın sözlerine iktidardaki İşçi Partisi’nin tepkisi gecikmedi. İngiltere’nin AB içerisinde kalmasını destekleyen İşçi Partisi vekillerinden Yvette Cooper, “Johnson kıtamızda onlarca yıldır barışı sağlayan bir kurumu, Hitler gibi milyonlarca masum insana soykırım uygulayan birisine benzetti” diye konuştu.

Haberin Devamı

Farage da destek verdi

İngiltere’nin AB üyeliğinden çıkmasını isteyen aşırı sağcı UKIP partisinin lideri Nigel Farage, 23 Haziran’daki referandumdan AB’ye ‘hayır’ oyu çıkması halinde, Başbakan David Cameron’ın koltuğunu bırakacağını öne sürdü. Farage, Cameron’dan boşalan koltuğa Boris Johnson’ın geçmesine destek vereceğini açıkladı. UKIP lideri, Johnson’ın ‘Brüksel fanatiği’ Cameron’dan daha iyi bir lider olacağına inandığını vurguladı.