Gazete Vatan Logo

Avrupa Birliği’nden çıkmak istemiyormuş

İngiltere Başbakanı Theresa May’in, Avrupa Birliği’nden çıkış referandumu (Brexit) öncesinde katıldığı bir toplantıda, birlik üyeliğinin devamından yana olduğunu söylediği ortaya çıktı

Avrupa Birliği’nden çıkmak istemiyormuş

Haziran ayında düzenlenen referandumla, Avrupa Birliği (AB) üyeliğini sona erdirme kararı alan İngiltere’de Başbakan Theresa May’in, kamuoyu önünde yaptığı açıklamaların aksine, birlik üyeliğinin devamından yana olduğunu söylediği ortaya çıktı. Ülkenin saygın gazetelerinden The Guardian’ın dün manşetten verdiği özel haberine göre May, İngiltere’nin AB’den çıkmaya karar verdiği (Brexit) referandumdan bir ay önce, İçişleri Bakanı sıfatıyla katıldığı gizli bir toplantıda birlik üyeliğiyle ilgili gerçek görüşlerini ifşa etti.

May’in, ABD merkezli yatırım bankası Goldman Sachs’ın üst düzey yetkilileriyle katıldığı toplantıda yaptığı konuşmada, İngiltere’nin AB’den çıkmaya karar vermesi halinde şirketlerin de İngiltere’den çıkacağı uyarısını yaptığı belirtiliyor. Gazete May’in, ses kaydı sızdırılan toplantıdaki sözleriyle, kamuoyu önünde yaptığı açıklamaların ve son dönemde konuyla ilgili takındığı tutumun tezat oluşturduğu yorumunu yaptı.

Tepki çekecek

Haberde May’in, referandum kampanyası döneminde AB’de kalınması yönündeki görüşlerini yeterince yüksek sesle dile getirmediği için benzer şekilde düşünen diğer Muhafazakar milletvekillerinin tepkisini çektiği hatırlatıldı. Gazete, “Bu konuşmanın ortaya çıkması, referandum kampanyası sırasında geri planda kaldığı ve AB’de kalmayı savunan gruba zoraki destek verdiği için eleştirilen Başbakan’ı mahcup edebilir” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Referandumdan AB üyeliğine ‘hayır’ kararı çıkmasının ardından Başbakan David Cameron görevinden istifa etmiş, yerine o dönemki İçişleri Bakanı May gelmişti. May, başbakan olmasından bu yana yaptığı açıklamalarda, AB ile yollarının en kısa sürede ayıracakları mesajını vermişti.