Gazete Vatan Logo

Avrupa AB’yi istemiyor

İngiltere’nin AB üyeliğini referanduma götürmesine haftalar kala yapılan anket, birlik genelinde Brüksel karşıtlığının yükselmeye başladığını ortaya koydu

Avrupa AB’yi istemiyor

Pew Araştırma Merkezi’nin düzenlediği son anket, Avrupa Birliği (AB) üyesi 10 ülkede birlik karşıtlığının yükselişte olduğunu gösterdi. Araştırma, İngiltere’de seçmenlerin, ülkenin AB’den ayrılıp ayrılmayacağının oylanacağı referandumdan iki hafta önce yapıldı. Ankete katılanların yüzde 51’i Avrupa Birliği üyeliğini tercih ettiğini söylerken, katılımcıların yüzde 42’si, ulusal yönetimlerinin AB karşısında daha fazla iktidar sahibi olmasını arzuladığını belirtti.

Destekte düşüş var

Ankette, Yunanistan’daki katılımcıların yüzde 71’i, Fransa’da ise katılımcıların yüzde 61’i, İngiltere’deki katılımcıların ise yüzde 48’i Avrupa Birliği’ne olumsuz baktıklarını aktardı. Almanya’da AB’den yana olanların oranı yüzde 50 iken karşı olduğunu beyan edenlerin oranı ise yüzde 48.

Veriler, önceki kamuoyu araştırmalarıyla kıyaslandığında ciddi bir düşüşü ifade ediyor.

AB’ye olumlu yaklaşımda düşüşün oranı Fransa’da yüzde 17, İspanya’da yüzde 16, İngiltere’de yüzde 8 ve İtalya’da yüzde 6.

Birlik üyeliğine en fazla destek veren ülke yüzde 72 ile Polonya olurken, Polonya’yı yüzde 61 ile Macaristan takip etti.

Haberin Devamı

Ayrılıkçılar önde

Fransız kamuoyu araştırma şirketi TNS ise İngiltere’de düzenlediği kamuoyu yoklamasında, katılımcıların yüzde 41’inin AB’yi desteklerken, yüzde 43’ünün ise ayrılmaktan yana olduğunu ortaya koydu. İngiltere’de seçmenler 23 Haziran günü, AB üyeliğinden ayrılıp ayrılmamayı oylayacak.

‘İskoçya ayrılır’

Cameron, ITV kanalında yayınlanan programda ülkesinin AB üyeliğinden ayrılması halinde İskoçya’nın Birleşik Krallık’tan çıkmak için yeniden referanduma gideceği uyarısında bulundu.

‘AB’nin bana ne faydası var?’

İngiltere’de AB referandumu öncesinde birlik üyeliğinin devamı için kampanya yürüten Başbakan David Cameron, önceki akşam televizyonda Brüksel karşıtı aşırı sağcı UKIP partisinin lideri Nigel Farage ile kozlarını paylaştı. Programa Muhafazakar Parti destekçisi Harry Boparai adlı adamın Başbakan Cameron’a çıkışı damgasını vurdu. Cameron’ı ülkeye ‘kontrolsüz bir göç akınına’ neden olmakla suçlayan 40 yaşındaki Boparai Başbakan’a, “Sağlık sigortam yok, konut sisteminden faydalanamıyorum, 3 çocuğum aynı odada yatıyor. AB ve kontrolsüz göçün bana ne gibi bir faydası var?” diye sordu. Soru karşısında bir süre duraksayan Cameron, “Eğer daha fazla konut inşa etmek, daha iyi bir sağlık hizmetine kavuşmak, çocuklarımız için daha güzel okullar istiyorsak ekonomimizi güçlendirmeliyiz. Ortak pazardan çıkmak tam tersine ekonomimizi zayıflatır” diye cevap verdi. Boparai ise, “Kusura bakmayın Bay Cameron, son seçimlerde size oy verdim çünkü seçim vaatleriniz arasında göçü azaltmak vardı. Bunu başaramadınız” şeklinde karşılık verdi.

Haberin Devamı