Gazete Vatan Logo

Avrasya Tüneli’nin üçte biri kazıldı

Kazlıçeşme ile Göztepe arası ulaşım süresini 15 dakikaya indirecek Avrasya Tüneli son sürat ilerliyor. Tünelin İstanbul Boğazı’nın altındaki bölümünün yüzde 35’i tamamlanırken, kazılması gereken 2 bin 160 metrelik mesafe kaldı.

Asya ve Avrupa’yı ilk defa deniz tabanının altından karayoluyla birbirine bağlayacak Avrasya Tüneli Projesi (İstanbul Boğazı Karayolu Tüp Geçişi) projesinin çalışmaları yer altında ve yüzeyde devam ediyor. Toplam tünel uzunluğu 5 bin 400 metre olan projenin Boğazın altında kalan kısmı 3 bin 340 metreyi buluyor. Bağlantı yollarıyla toplamda 14 bin 600 metrelik uzunluğa sahip olacak Avrasya Tüneli Projesi’nin en derin noktası, İstanbul Boğazı’nın 106.4 metre derinliğinde yer alacak. Deniz altında 3 bin 340 metrelik bölümü bulunan Avrasya Tüneli’nin bin 180 metresi (yüzde 35) tamamlanırken tünelin deniz yüzeyi altında 2 bin 160 metrelik mesafesi daha kazılacak. Şantiyelerde çalışmalar 24 saat boyunca devam ediyor. Toplam 91 iş makinesi kullanılırken, projenin belkemiğini ise “Tırtıl” adı verilen 120 metre uzunluğundaki dev Tunnel Boring Machine (TBM) makinesinin çalışmaları oluşturuyor. Temeli 26 Şubat 2011’de atılan Avrasya Tüneli projesi için Türk-Güney Kore ortaklığınca 1.3 milyar dolar yatırım yapılacak.

Haberin Devamı

Sıfır ölümlü çalışma

Mavi ve beyaz yakalı toplam personel sayısı bin 310’a ulaşan projede, deniz tabanının altındaki tünelde tek vardiyada 40 kişi, bağlantı yolu tünellerinde ise tek vardiyada 50 kişi çalışıyor. Yetkililer, şantiyelerde şu ana kadar, ölüme ya da ciddi yaralanmaya sebebiyet verecek bir iş kazası meydana gelmediğini kaydetti. İş güvenliği uyarı levhaları olan şantiyede personel de düzenli olarak denetleniyor.