Gazete Vatan Logo

AVM’lere yarı yıl bereketi

AVM ciro endeksi Ocak’ta okulların yarı yıl tatili ve indirimlerle yüzde 22.6 arttı. En yüksek ciro artışı yüzde 41.7 ile teknolojide yaşandı.

AVM’lere yarı yıl bereketi

Alışveriş Merkezleri ve Yatırımcıları Derneği’nden (AYD) yapılan yazılı açıklamayla, Akademetre Research tarafından AYD ile ortaklaşa oluşturulan AVM Endeksi’nin Ocak ayı sonuçları paylaşıldı.

Buna göre, Alışveriş Merkezleri (AVM) ciro endeksi 2018 Ocak döneminde bir önceki yılın aynı ayı ile karşılaştırıldığında ve enflasyondan arındırılmadan incelendiğinde yüzde 22.6 artış kaydederek 244 puana çıktı.

AVM’lerde kiralanabilir alan metrekare başına düşen cirolar Ocak 2018’de İstanbul’da 1.097 lira, Anadolu’da 818 lira olarak gerçekleşti. Türkiye geneli metrekare verimliliği de Ocak 2018’de 929 lira oldu. Ocak’ta kategoriler bazında en yüksek ciro artışı teknoloji kategorisinde yaşandı. Teknoloji kategorisi geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre enflasyondan arındırılmadan yüzde 41.7’lik artış gözlemlendi.

Geçen yılın Ocak ayı ile karşılaştırıldığında AVM’lerdeki diğer alanlar kategori ciroları yüzde 25.6, giyim kategori ciroları yüzde 22.3, yiyecek içecek kategori ciroları yüzde 15.9, hipermarket kategori ciroları yüzde 13.1 ve ayakkabı kategori ciroları yüzde 6.2 artış kaydederken, ziyaret sayısı endeksinde de bir önceki dönemin aynı ayına göre yüzde 3.8’lik bir artış yaşandı.

Haberin Devamı

AYD Başkanı Hulusi Belgü, “Ocak ayının hem indirim döneminin başladığı hem de sömestir tatili alışverişlerin yapıldığı bir dönem olması bu artışı destekler nitelikte” diye konuştu.