Gazete Vatan Logo

AVM’lerde Ramazan bereketi

AVM ciro endeksi, Nisan’da yüzde 18.3 arttı. Nisan’da Ramazan öncesi alışverişler nedeniyle hipermarket ve kurdaki yükselişin etkisiyle teknoloji kategorileri en çok ciro artışını yaşadı. AVM’lerde yüzler güldü.

AVM’lerde Ramazan bereketi

Alışveriş Merkezleri ve Yatırımcıları Derneği (AYD) tarafından hazırlanan AVM Endeksi’nin Nisan ayı sonuçları açıklandı. Ciro endeksi 2018 Nisan döneminde bir önceki yılın aynı ayı ile karşılaştırıldığında ve enflasyondan arındırılmadan incelendiğinde yüzde 18.3 artış gösterdi. AVM’lerde kiralanabilir alan metrekare başına düşen cirolar Nisan 2018’de İstanbul’da 1.122 TL, Anadolu’da 816 TL olarak gerçekleşirken, Türkiye geneli metrekare verimliliği 938 TL oldu.

Nisan’da kategoriler bazında metrekare verimliliğinde en yüksek artış teknoloji ve hipermarket kategorisinde yaşandı. Metrekare verimliliğinde yaşanan artışların sebebinin, teknoloji kategorisinde kurda yaşanan değişiklikler, hipermarket kategorisinde de yaklaşan ramazan ayının etkileri olarak gözlemlendi.

Hipermarket ilk sırada

Geçen yılın Nisan ayı ile karşılaştırıldığında AVM’lerdeki hipermarket kategorisi metrekare verimliliğinde yüzde 26.8, giyim kategorisi metrekare verimliliğinde yüzde 18.2, ayakkabı kategorisi metrekare verimliliğinde yüzde 15.5, diğer alanlar kategorisi metrekare verimliliğinde yüzde 15.3 ve yiyecek-içecek kategorisi metrekare verimliliğinde yüzde 11.8 artış yaşandı.

Haberin Devamı

Bir ay önceden hazırlık başladı

AYD Başkanı Hulusi Belgü, yüzde 18.3’lük yükselişin sebeplerini şöyle anlattı: “Hazırlıklarına bir ay öncesinden başlanan, AVM’lerin etkinlikleri ile markalarımızın kampanyaları ile destek olduğu bir dönem Ramazan ayı. Ramazan’a henüz girmeden AVM’lerde yaşanan hareketliliği endeksimizden ve hipermarket kategorisinin yüzde 26.8’lik yükselişinden gözlemlemek mümkün”