Gazete Vatan Logo

AVM’de ‘kur’ savaşları!

Dolar kurunun 2.70 TL’ye çıkması buna karşılık piyasada işlerin durgun gitmesi, ağırlıklı ithal ürün satan perakendecileri zora soktu. Çok ünlü bir perakendeci, AVM yönetimlerine “3 aydan önce kira ödeyemem” dedi, AVM yönetimi ihtarname çekti.

AVM’de ‘kur’ savaşları!

Dolar kurundaki artış perakendecilerle AVM’ler arasındaki gerilimi tırmandırıyor. Dolardaki yükselişle hem kiraları hem de ortak alan giderleri artan markalar, kurun sabitlenmesi için bastırdı ama çok fazla sonuç alamadı. Geçen yıl başından bu yana yüzde 30 yükselen dolar kuru 2.70 TL seviyelerinde seyrederken aralarında çok büyük markaların da bulunduğu bazı perakendecilerle AVM yönetimleri arasında ödeme krizi çıktı.

Ödemeler öteleniyor

Dolardaki yükselişe karşın hava durumunun da etkisiyle piyasada işlerin durgun gitmesi; ağırlıklı ithal ürün satan perakendecileri zora soktu. Artan maliyetlerini fiyatlara yansıtamayan birçok marka kira ve ortak alan ödemelerini ötelemeye başladı. Kimi AVM yönetimi ortak yol bulmaya çalışırken kimi de ihtarname çekme noktasına geldi.

Örneğin ithal ürünleriyle öne çıkan çok ünlü bir perakendeci, bu krizi en yoğun yaşayanlardan... Maliyetleri çok yükselen marka, birçok AVM’ye ödeme yapamayacağını bildirdi. Marka; AVM yönetimlerine “3 aydan önce kira ödeyemem” dedi ama AVM yönetimleri de karşılık olarak ihtarname çekme yoluna gitti. Bu durum sadece söz konusu markaya özel değil. Yine perakende sektöründe çok tanınan markalar da aynı sıkıntıları yaşıyor.

Haberin Devamı

Daha büyük sıkıntı olur

Bu sıkıntının böyle devem etmesi halinde firmaların çok daha büyük sıkıntılara düşebileceği uyarısını yapan sektörün önde gelen isimleri, şu değerlendirmeyi yaptı: “Maalesef sektörde dolar kurundaki yükselişten dolayı ciddi sıkıntılar yaşanıyor. Bu kriz artık kira sabitleme olayından çıktı. Özellikle ithalat yapan markalarda sıkıntının boyutu çok yüksek. Bu markaların maliyetleri çok yükseldi, aynı oranda bu maliyet artışını perakende fiyatlarına yansıtamıyorlar. Yansıtamayınca da ödeme sıkıntısına giriyorlar. Birçok marka ödemelerde öteleme istiyor. Ancak bu talepler olumlu yanıtlanmıyor...”

Alışveriş merkezlerinde kiraların % 30’u dolarla

MAPTRİKS’İN AVM raporu’na göre 341 alışveriş merkezinin faaliyet gösterdiği Türkiye’de inşaatı devam eden 74 AVM var. 93 AVM ile yatırımların en fazla yoğunlaştığı kent İstanbul... Alışveriş Merkezleri ve Yatırımcıları Derneği (AYD) Hulusi Belgü’nün verdiği bilgiye göre, Türkiye’deki AVM’lerin yüzde 40’ı euro, yüzde 30’u dolar, yüzde 30’u ise TL ile kiralama yapıyor. İstanbul’da İstinye Park, Zorlu, Capitol, Palladium gibi AVM’lerde kiralar euro. Dolayısıyla burada kiracılarla AVM yönetimleri arasında problem yaşanmıyor. Akmerkez, Capacity, Cevahir, Galleria, Trump ve Carousel gibi alışveriş merkezlerinde ise kiralar dolarla...

Haberin Devamı