Gazete Vatan Logo
Magazin ŞOK! Ünlü oyuncu paylaşınca ortaya çıktı...

ŞOK! Ünlü oyuncu paylaşınca ortaya çıktı...

ŞOK! Ünlü oyuncu paylaşınca ortaya çıktı...

'Bodrum Masalı' dizisinde 'Uzay' karakterine hayat veren Serhan Onat, ava giderken avlandı. Çekimlerden fırsat buldukça denize açılan ve avladığı balıklarla objektiflere poz veren genç oyuncunun, tuttuğu balığın avlanması yasak 'orfoz' olduğu ortaya çıktı.

Habertürk Gazetesi'nden Kadir Kaymakçı'nın, 'Orfoz avlarken avlanan oyuncu' başlıklı yazısı şöyle:

"Balık sevmem! Daha doğrusu balığı ağzıma sürmem... Ne ızgarası, ne tavası, ne buğulaması ne de suşisini yerim. 'Rakı-balık benim için rakı-köftedir' diyeyim de bu konuda ne kadar ciddi olduğumu anlayın! 'Eşek hoşaftan ne anlar' dediğinizi duyar gibiyim, haklısınız...

Ben balığı Sait Faik öykülerinde severim.

Fukaralıkta gururu seven, hasis insanın oltasının iğnesini bir vuruşta dümdüz eden ‘Sinağrit Baba’yı severim mesela. Ada açıklarında bir sandalda Sait Faik’in yanı başına oturup ‘kıraçaları istavritler, istavritleri uskumrular, uskumruları kolyozlar, kolyozları palamutlar, palamutları sinaritler, sinaritleri yunuslar, yunusları orkinosların kovalaması’nı izlemeye bayılırım. Sabahın köründe onunla ve Kalafat’la birlikte ‘su üstü karagözü’ avına gitmenin tadı çok az şeyde vardır sanırım.

Haberin Devamı

Ama favorim ‘birçok yerinde çiviye, kesere, kerpetene, testereye, eğeye benzer çıkıntıları, kemikle kılçık arası dikenleri’ olan dülger balığıdır...

Balıkçıların korkuyla, “Sandallarımızı kırdı, arkadaşlarımızı parçaladı. Balık tutamaz olduk, açlıktan kırılırız” diye Hz. İsa’ya şikâyet ettikleri, onun da iki elinin başparmağı arasına alıp kulağına bir şeyler fısıldadığı ve o gün bugündür ‘denizlerin görünüşü pek dehşetli, fakat huyu pek uysal ve pek zavallı yaratığı’ canımın için dülger balığı...

HABER AYAĞIMA GELDİ

Geçenlerde herkesin balıklardan konuştuğu bir masanın kenarına ilişmiş ufak ufak ortadaki salatadan otlanırken ‘Dülger Balığı’nın Ölümü’nü düşünüyordum. Gülşan birden “Bu ne ya her yer palamut!” diye isyan edince ahir ömrümde içinde lüfer ve palumut geçen ilk dört başı mamur cümlemi kurdum. Birkaç gün önce gazeteye koyduğumuz bir haberi, Kaptan Cousteau edasıyla masanın ortasına bırakıverdim: “Lüfer Boğaz’da palamudun önünü kesmiş. Bu nedenle Karadeniz’de av sezonu uzamış, İşte o yüzden her yer palamut!”

Haberin Devamı

Sait Faik beni görse gururdan gözleri yaşarırdı herhalde diye düşünüp sandalyeme yaslanıyordum ki ismi lazım değil lüzumsuz bir arkadaşım atıldı ordan: “Bodrum Masalı’nda oynayan Serhan Onat’ın tuttuğu balıklarla fotoğrafını gördün mü?”

Balıklar konusundaki cehaletimi bir yere kadar savunabilirdim ama bir magazin eki yazarı olarak Serhan Onat’ın adını ilk kez duyduğumu söyleyemedim. “Ne olmuş ona?” diye geveledim. “Balıkları tanıdın mı?” dedi. “Söylediğin oyuncuyu bile tanımıyorum balıkları nereden tanıyayım?” diyemedim! O devam etti zaten: “Adam avlanması yasak olan orfoz tutmuş, bir de gururla poz vermiş” dedi.

ORFOZ ‘KIRMIZI LİSTE’DE

Ertesi gün hem Serhan Onat’ın hem de orfozun neye benzediğini görmek için internette başvurdum. ‘Dizi çekimlerinden fırsat buldukça denize açılan Serhan’ın, elinde avladığı balıklarla ‘objektiflere gülümsediği’ fotoğrafı gördüm. Sonra da arkadaşımın dediği doğru mu diye küçük bir araştırma yaptım.

Haberin Devamı

WWF Türkiye’nin internet sitesinde ‘orfoz’ balığının Uluslararası Doğa Koruma Birliği’nin kırmızı listesinde ve durumunun tehlikede olduğu belirtiliyordu: “Orfoz balığının iç sular dahil bütün sularımızda avlanması, toplanması, gemilerde bulundurulması, karaya çıkarılması, nakledilmesi ve satılması yasaklandı.”

Yazıda WWF-Türkiye Doğa Koruma Sorumlusu Yaprak Arda, orfozun çift cinsiyetli bir balık olduğunu belirtip “12 yaşına kadar dişi, ardından erkek olur. Bu nedenle orfozun üreme yaşına gelene kadar avlanmaması gerekiyor. Orfozun neslinin devam etmesini istiyorsak bu yasağa harfiyen uymalı ve üremesine izin vermeliyiz” diyordu.

AVLAMANIN CEZASI 1.113 LİRA

Tanıdığı yegâne balıklar Jaws, Flipper, Moby Dick ve Free Willy olan ben, Serhan’ın elindeki balıklardan hangisinin orfoz olduğunu bir bilene danıştım. Ve üzgünüm Serhan o koyu renkli balık büyük bir ihtimalle bir orfozmuş... (Lahoz da olabilirmiş ama!) Neyse, gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın yayınladığı tebliğle 1 Eylül 2016’dan itibaren 31 Ağustos 2020’ye kadar avlanması yasak... Sayıları azalan orfoz stoklarının iyileştirilmesini amaçlayan düzenlemeye uymayanlara 1.113 TL para cezası kesiliyor. Serhan’cım ‘bir Bodrum masalı’ tadındaki haberde elinde görülen balık eğer orfozsa 1.113 TL borçlusun:)

Haberin Devamı

Balık çalan 12 yaşında çocuğun tutuklandığı bir ülkede çok da ağır bir ceza sayılmaz sanırım...

Ne diyeyim geçmiş olsun!"