Gazete Vatan Logo

AÜTK 2 Aralık’ta toplanıyor! 2020'de Asgari ücret ne olacak? TÜRK İŞ'ten ilk öneri!

Asgari Ücret Tespit Komisyonu 2 Aralık’ta toplanıyor. İşçi, işveren ve hükümet temsilcilerinin bir araya geleceği komisyonda, 2020 Asgari ücret zam oranları belirlenecek. Zaman yaklaştıkça, 2020 asgari ücret zam oranları ile ilgili tahminler de artıyor. Peki, Asgari ücret ne kadar olacak? 2020 asgari ücret tahminleri nelerdir? TÜRK İŞ'ten ilk öneri geldi...

AÜTK 2 Aralık’ta toplanıyor! 2020'de Asgari ücret ne olacak? TÜRK İŞ'ten ilk öneri!

Aile, Çalışma ve Sosyal Politikalar Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun 2 Aralık’ta toplanacağını duyurdu. İnsanların en temel ihtiyaçları olan beslenme, barınma, ısınma ve ulaşım giderlerini karşılayabilecekleri asgari ücret, 2020 zam oranları merak ediliyor. İşçilerin gözü kulağı, 2 Aralık’ta gerçekleşecek Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nda. İşte detaylar, Asgari ücret ne olacak? Asgari ücret zammı belli oldu mu? 2020 asgari ücret tahminleri nelerdir?

ASGARİ ÜCRET NE OLACAK?

2019 en düşük asgari ücret, net 2.2020 TL. Merkez Bankası ve Yeni Ekonomi Programında açıklanan enflasyon hedefleri, asgari ücret tahminlerini güçlendirdi.

Yeni Ekonomi Programı’nda tahmin edilen 2020 yılı enflasyon hedefi, yüzde 8.5.

Merkez Bankası 2019 enflasyon oranı ise, yıl sonuna kadar yüzde 12 ile tamamlayacağı yönünde.

Asgari Ücret Tespit Komisyonu ise, yüzde 10’luk bir artış öngörüyor.

Bu tahminleri göz önünde bulundurduğumuzda, Yeni Ekonomi Programı’nın yüzde 8.5 tahmini tutarsa, brüt asgari ücret 2 bin 775 TL'ye, net asgari ücret de AGİ hariç 2 bin 191 TL'ye çıkacak.

Haberin Devamı

Merkez Bankası’nın yüzde 12 seviyesinde öngördüğü enflasyon oranı tutarsa, yeni yılsa asgari ücret 243 TL zam ile net 2 bin 262 TL olacak.

Asgari Ücret Tespit Komisyonu öngördüğü, yüzde 10’luk artış ile, asgari ücret net 2 bin 222 TL olacak.

TÜRK İŞ'TEN ASGARİ ÜCRET ÖNERİSİ

Türk-İş, yaptığı araştırma sonucuna dayandırarak asgari ücretin 2 bin 526 lira olması gerektiğini açıkladı.

ASGARİ ÜCRET TESPİT KOMİSYONU KAÇ KİŞİDEN OLUŞUYOR?

Komisyon ilk toplantısını Çalışma Bakanlığı'nın ev sahipliğinde yapacak. Daha ikinci ve üçüncü görüşmeleri yapacak olan komişsyon bu görüşmelerin birini TİSK ev sahipliğinde diğerini de Türk İş ev sahipliğinde yapacak. Görüşmelerin son toplantısı ise yine Çalışma Bakanlığı'nın ev sahipliğinde olacak.

Komisyonda, Bakanlık Çalışma Genel Müdürü ve yardımcısı, Bakanlık İş Sağlığı ve Genel Müdürü ve yardımcısı, Devlet İstatistik Enstitüsü Ekonomik, Fiyat İstatistikleri ve İndeksler Dairesi Başkanlığı, Hazine Müsteşarlığı temsilcisi, Devlet Planlama Teşkilatı Müsteşarlığı ile işçileri temsilen de Türk-İş, TİSK 'in olacak.

Haberin Devamı

‘’ASGARİ ÜCRET ÇOĞU ÜLKEDEN YÜKSEK’’

Asgari ücretle ilgili en son konuşan Bakan Selçuk şu açıklamayı yapmıştı:

“Şimdi ‘Satın alma paritesi üzerinden düştü’ diyorlar. Biz bakıyoruz verilere -bize inanmıyorsunuz, TÜİK’e inanmıyorsunuz- Eurostat’a bakıyoruz. 2018’de asgari ücretin satın alma paritesi sıralamasında 11’inci sıradayız. 2019’a geldiğimizde 10’uncu sıradayız. Dolayısıyla daha iyi bir durumdayız. Ve Türkiye satın alma gücüne göre asgari ücrette Temmuz 2019 değerlerine göre çoğu ülkeden Polonya, Yunanistan, Romanya gibi ülkelerden de yüksekte. Ben verilerle konuşuyorum ama inanıp inanmamak da sizin tercihiniz” diye konuştu.