Gazete Vatan Logo

Avusturya’da Türk düşmanları kazandı

Avusturya’daki erken seçimin galibi, Türkiye karşıtı açıklamalarıyla tanınan Sebastian Kurz’un liderliğindeki Avusturya Halk Partisi oldu. Aşırı sağcı Avusturya Özgürlük Partisi ise oylarını yüzde 5 artırdı

Avusturya’da Türk düşmanları kazandı

Avusturya’da halk, 22. dönem Federal Meclisi (Nationaltag) belirlemek için dün sandık başına gitti. Toplam 16 partinin katıldığı seçimlerde 20’si Türk kökenli 2 bin 55 aday yarıştı.

34 yıldır koalisyonlarla yönetilen ülkede, bu seçimlerin sonucunda da yine bir koalisyon hükümeti kurulması öngörülüyor. Sandık çıkış anketleri, seçimin favori adayı olarak gösterilen Dışişleri ve Entegrasyon Bakanı Sebastian Kurz’un geçen Mayıs ayında başına geçtiği ‘Avusturya Halk Partisi’nin (ÖVP) sandıktan birinci parti çıktığını gösterdi. 2013’teki seçimlerde yüzde 24 oranında oy alan merkez sağ parti bu seçimlerde oy oranını yüzde 31.6’ya çıkarmayı başardı.

Mevcut hükümet ortağı Sosyal Demokrat Parti (SPÖ) yüzde 26.9’luk oy oranıyla ikinci parti olurken, aşırı sağcı Avusturya Özgürlük Partisi’nin (FPÖ) ise bir önceki seçime göre oylarını 5.5 puan artırarak, yüzde 26’lık oy oranıyla üçüncü parti oldu.

İslam karşıtlığı yaradı

Merkez soldaki Sosyal Demokratlar, seçim kampanyalarını sosyal eşitsizliği azaltma üzerine inşa ederken, ÖVP ve FPÖ yöneticileri, göçmen ve İslam karşıtlığına dayalı kampanyalar yürütmüşlerdi.

Sosyal Demokratlarla büyük koalisyonu bitirip erken seçime giden ÖVP lideri Kurz, seçim kampanyası sırasında FPÖ ile koalisyonu tercih edeceğini söylemişti. Siyasi analistler seçim sonuçları ışığında, Avusturya’nın önümüzdeki yıllarda sağ popülist bir hükümete sahip olacağını, bu durumun da başta ülkede yaşayan göçmenler olmak üzere Avrupa Birliği’nde (AB) de endişelere yol açacağı yorumunu yapıyor.

EN GENÇ LİDER

Sandıktan birinci parti olarak çıkan merkez sağdaki ‘Avusturya Halk Partisi’nin (ÖVP) lideri Sebastian Kurz, koalisyon hükümetini kurmayı başarırsa dünyanın en genç lideri olarak adını tarihe geçirecek.

Haberin Devamı

Siyasilerden ilk açıklamalar

Avusturya Cumhurbaşkanı Alexander Van der Bellen, resmi olmayan sonuçların ardından ORF'e yaptığı açıklamada, seçimin galibi Sebastian Kurz'u arayarak tebrik ettiğini söyledi. Seçim sonuçlarının gelecek perşembe netlik kazanacağını belirten Van der Bellen, hükümet kurma yetkisini kime vereceğine ilişkin açıklamasını sonra yapacağını ifade etti.

Haberin Devamı

Seçimlerin galibi Kurz da parti merkezinde yaptığı açıklamada, seçmenlere teşekkür etti.

Kurz, ülkede büyük bir değişim için yola çıktıklarını ve halkın kendisine destek verdiğini söyleyerek "Bu sorumluluğu büyük bir alçak gönüllülükle kabul ediyorum, biz bir hedefin ardından gittik ve mümkün olmayanı mümkün kıldık." dedi.

Başbakan ve Sosyal Demokrat Parti Genel Başkanı Christian Kern de seçim sonuçlarının ülkenin menfati doğrultusunda en iyi şekilde kanalize edilmesi gerektiğini ifade ederek, "Burada önemli olan parti politikası ya da bencilce bir tutum değil, ülkenin ilerlemesini sağlayan ve herkesin bu ilerlemeden faydalanacağı bir tutum sergilemek." diye konuştu.