Gazete Vatan Logo

Auf Wiedersehen*

Alman halkı, iflas etmemek için gün sayan Yunanistan’ın Euro Bölgesi’nden ayrılmasını istiyor

Almanya’da yapılan ankete göre, katılımcıların yüzde 53’ü Yunanistan’ın eurodan vazgeçerek eski para birimi drahmiye dönmesinin daha iyi bir fikir olduğuna inanıyor. Alman halkının yüzde 80’i Yunanistan söz verdiği reformları uygulamadığı sürece 130 milyar euroluk yardım paketinin serbest bırakılmasına karşı

Alman halkı, iflas etmemek için hem IMF-AB yetkileriyle hem borç takası için özel sektörle görüşmeler yapan Yunanistan’ın Euro Bölgesi’nden atılmasını istiyor. Almanya’nın en çok okunan gazetelerinden Bild am Sonntag’da dün yayınlanan habere göre, Emnid anketine katılan Almanların yüzde 53’ü Yunanistan’ın eurodan vazgeçerek eski para birimi drahmiye dönmesinin daha iyi bir fikir olduğuna inanıyor. Katılımcıların sadece yüzde 34’ü Yunanistan’ın eurodan ayrılmaması taraftarı. Ankete göre Alman halkının yüzde 80’i Yunanistan söz verdiği reformları uygulamadığı sürece 130 milyar euroluk yardım paketinin serbest bırakılmasına karşı çıkıyor.

Yunanistan Başbakanı Lucas Papadimos’un tüm çabalarına rağmen; Avrupa Birliği, Avrupa Merkez Bankası ve Uluslararası Para Fonu heyetinden oluşan ‘Troyka’ ve Atina yönetimi arasında aylardır devam etmekte olan görüşmelerde istenilen sonuca bir türlü ulaşılamıyor. Papadimos önceki gün, ‘Troyka’ ile Atina yönetimi arasında 11 saat süren görüşmelerde uzlaşma sağlanamaması üzerine rest çekti ve hükümeti destekleyen siyasi parti liderlerinin, talep edilen önlemleri reddetmeleri halinde istifa edeceğini açıkladı. Dün, hükümeti destekleyen PASOK, Yeni Demokrasi (ND) ve Ortodoks Halk Partisi (LAOS) liderlerine acil toplantı çağrısında bulunan Papadimos, siyasi liderleri ‘Troyka’ tarafından talep edilen ekonomik önlemler konusunda ikna etmeye çalışıyor.

Liderlerin uzlaşmaya varması halinde alınan karar, Troyka tarafından onaylanmasının ardından Çarşamba’ya ertelenen Eurogroup toplantısında sunulacak. 130 milyar euroluk yardım paketi, Yunanistan’ın 20 Mart’ta gerçekleştirmesi gereken 14.5 milyar euroluk tahvil takasıyla ilgili ödemenin yapılması ve bu sayede ülkenin temerrüde düşmesinin engellenmesi için can suyu özelliği taşıyor.

Maaşlarda kesinti şart

Troyka’nın kurtarma paketini serbest bırakması için Atina’da uzlaşmaya varılması gereken ve en çok tartışılan konulardan biri özel sektörde asgari ücretin 750 eurodan 600 euroya düşürülmesi. Troyka buna ilaveten, özel sektörde Paskalya ve Noel dönemlerinde çalışanlara verilen 13 ve 14’üncü maaş ödemelerinin de iptalini talep ediyor. Yunanistan’ın içinde bulunduğu durumu ‘şantaj ortamı’ olarak tanımlayan LAOS Lideri George Karatzaferis, “Bunun görevlerimi en iyi şekilde yerine getirebilmem için uygun bir ortam olduğunu söyleyemem. Kurtarma paketini beğenmediğimiz takdirde kabul etmemiz söz konusu olamaz” dedi.

Junker: Yunanistan’ın temerrüt ihtimali gözardı edilemez

EURO Grubu Başkanı Jean-Claude Juncker, Yunan hükümetinin borçlarını ödeyememesi ve temerrüde düşmesi ihtimalinin tamamen göz ardı edilmemesini söyledi. Yunanistan’ın söz verdiği reformları uygulamaması durumunda, diğer Euro Bölgesi ülkelerinden dayanışma bekleyemeyeceğini vurgulayan Juncker,”Yunanistan’daki tüm uygulamaların yanlış olduğuna karar verirsek, kurtarma olmaz” dedi.

(*) Güle güle

Haberin Devamı