Gazete Vatan Logo

Atom bombamız olsa ne fark eder!

Dünya kamuoyunu nükleer çalışmalarının barışçıl olduğuna inandırmaya çalışan, defalarca “Nükleer silah dinimize aykırıdır” diyen İran ilk kez bomba konusunu dile getirdi. Nükleer müzakereci ve Meclis Başkanı Ali Laricani “Atom bombamız olsa da fark etmez, Batı bizi rahat bırakmaz” dedi.

Dünyada, İran uranyum zenginleştirmeyi başardığını açıkladığı 2006’dan beri en önemli gündem maddesi haline gelen “İran’ın nükleer programı”, yine İran’dan gelen bir açıklama ile başka bir boyut kazandı. Ülke ilk kez, “nükleer bomba elde etmeyi” dile getirdi. Yıllardan beri İranlı yetkililer, nükleer araştırmaların enerji elde etmek veya tıbbi alanda kullanmak için yapıldığını söylüyordu. Hatta dini lider Ali Hamaney ve Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinecad, defalarca “Nükleer bomba İslam’a aykırıdır. Bunun için istemiyoruz” diyordu.

Yüzde 90 zenginleştirme

Mehr Haber Ajansı’na göre, mecliste konuşan nükleer başmüzakereci ve Meclis Başkanı Ali Laricani, ilk kez nükleer bombadan söz etti. Laricani, “Batının Tahran’ın nükleer programıyla bir sorunu olmamalı. Bir atom bombası sahibi olsak bile bunun olumsuz etkisi olmaz. Onların problemi Filistinliler’e verdiğimiz destek” diye konuştu. Ayrıca İran, atom bombası elde edebilecek yani yüzde 90 uranyum zenginleştirmeye ihtiyacı olmadığını söylüyordu. Ancak İran Atom Enerjisi Kurumu Başkanı Ali Salihi, İran’ın yeni 4 nükleer reaktörü daha hizmete sokacağını ve uranyumu yüzde 90 zenginleştirebileceklerini açıkladı.

Haberin Devamı