Gazete Vatan Logo

ATO'dan çarpıcı araştırma

ATO'nun araştırmasına göre, kişi başına bankalara olan tüketici borcu 2 bin TL'ye yaklaştı

ANKARA Ticaret Odası’nın araştırmasına göre, Türkiye’de tüketicilerin bankalara toplam 139.2 milyar lira borcu var. Bunun 99.4 milyar lirası tüketici kredileri, 37 milyar lirası ise kredi kartı borcu. Kişi başına düşen tüketici borcunun tutarı ise 2 bin lirayı buldu



ANKARA Ticaret Odası (ATO), Türkiye’de kişi başına düşen tüketici borcunun 2 bin liraya yaklaştığını açıkladı. ATO’dan yapılan yazılı açıklamada, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) verileri değerlendirildi. Buna göre Mart 2010 sonu itibarıyla tüketicilerin bankalara olan toplam borcu 139.2 milyar lira olarak gerçekleşti. Bu tutarın 99.4 milyar liralık kısmı tüketici kredileri, 2.7 milyar liralık kısmı kredili mevduat hesabı borcu, 37 milyar liralık kısmı ise kredi kartı borçlarından oluşuyor.

Türkiye’de kişi başına düşen tüketici kredisi, kredi kartı ve kredili mevduat hesabı borcu bin 947 lirayı buluyor. Birçok ailenin TOKİ’ye olan taksitli konut borçları da dahil edildiğinde kişi başına ortalama borç 2 bin lirayı aşıyor. Kişi başına borç miktarında son 6 yılda 10 kattan fazla artış yaşandığı dikkati çekiyor. 2003 yılı sonunda kişi başına düşen tüketici kredisi ve kredi kartı borcu 190 lira civarında kalıyordu.

Klasman lideri İstanbul

Ankara Ticaret Odası’nın hazırladığı “Tüketici’nin Boç Ligi” klasmanına göre, iller itibarıyla bakıldığında hem miktar olarak hem de kişi başına düşen borç miktarı açısından ilk sırayı İstanbul alıyor. Bankalara toplam 46.9 milyar liralık tüketici kredisi, kredi kartı ve kredili mevduat borcu bulunan İstanbul’da kişi başına borç miktarı 3 bin 690 lirayı buluyor. Borç Ligi’nde ikinci sırayı 15.3 milyar lirayla alan Ankara, kişi başına ortalama borç tutarında da 3 bin 363 lirayla İstanbul’u izliyor. Üçüncü sırada 2 bin 721 lirayla Muğla yer alıyor. Muğla’daki ailelerin bankalara toplam 2.2 milyar liralık kredi kartı, tüketici kredisi ve kredili mevduat borcu bulunuyor. Kişi başına en düşük kredi kartı ve tüketici kredisi borçlusu iller ise 242 lirayla Muş, 289 lirayla Bingöl, 294 lirayla Şırnak, 303 lirayla Ağrı, 317 lirayla Hakkari olarak sıralanıyor.

ATO Başkanı Sinan Aygün, “Kredi kartı borcunu ödeyemeyen vatandaş tüketici kredisine, tüketici kredisini ödeyemeyen vatandaş kredi kartına başvuruyor. Birçok vatandaş, son zamanlarda iyice yaygınlaşan kredili mevduat hesabı yüzünden maaşının yüzünü göremiyor. Çünkü ay sonuna kadar kredili mevduat hesabından maaşı kadar parayı borç olarak çekip harcamış oluyor” diye konuştu.



BORÇ TASARRUFU GEÇTİ


İLLERDEKİ kişi başına borç miktarı, bu illerde bankalar tarafından toplanan Türk parası ve döviz cinsinden tasarruf mevduatlarıyla (vatandaşlara ait mevduatlar) karşılaştırıldığında ise kişi başına borç miktarı düşük gözüken bazı illerde vatandaşların borcunun, sahip oldukları mevduatı geçtiği belirlendi. Örneğin, kişi başına 309 lira tasarruf mevduatı düşen Bitlis’te kişi başına tüketici borcu ise 437 liraya ulaştı. Kişi başına 881 lira mevduat toplanan Erzurum’da kişi başına borç 947 liraya çıktı. Kişi başına 307 lira mevduat toplanan Şırnak’ta borç 314 lirayı buluyor.



AİLELER GEÇİNEMİYOR



Sinan Aygün, tüketim harcamaları ve harcanabilir gelir reel olarak azaldığı halde 2009’da ailelerin borçlarının artmaya devam ettiğini, işsizliğin de etkisiyle birçok ailenin borçla geçinmeye başladığını söyledi.



Haberin Devamı