Gazete Vatan Logo

Atlı Köşk’e tedbir

İhsan Sabancı’nın kızı olduğunu mahkeme kararıyla tespit ettiren Sevilay Sabancı Çınar’ın açtığı davada mahkeme Sabancı ailesinin ünlü Atlı Köşk’üne ‘tedbir konulmasına’ karar verdi

Atlı Köşk’e tedbir

Sabancı Holding’in kurucusu merhum Hacı Ömer Sabancı’nın en büyük oğlu olan İhsan Sabancı’nın Nevin Tenik ile yaşadığı evlilik dışı ilişkiden dünyaya gelen Sevilay Sabancı Çınar, Sabancı ailesine mirasçı olmak için uzun yıllar hukuk mücadelesi vermişti. Adana’da mahkemeye başvuran Çınar’ın dört yıl önce merhum Hacı Ömer Sabancı’nın mirasında pay sahibi olduğuna karar verilmişti. Bu kararın ardından Çınar, Hacı Ömer Sabancı’nın mirasçıları Şevket Sabancı’nın da aralarında bulunduğu 22 kişi ve kuruma tapu iptali, tescil, alacak ve ecri misil davası açtı. Avukatı Çağrı Bağatur aracılığıyla dava açan Çınar’ın dava dilekçesinde de, Sabancı’nın kesin mirasçısı olduğu anlatıldı, payına düşen hakkının verilmesini istedi. Mahkeme dava kapsamında Atlı Köşk’te (Sabancı Müzesi) keşif yapılmasına karar verdi. Ama keşif yapılmadı.

İkinci keşif kararı

Çınar’ın başvurusu üzerine bu kez Adana 1. Sulh Mahkemesi Atlı Köşk’le ilgili yeni bir keşif kararı daha verdi. Emirgan’da bulunan Atlı Köşk’ün bahçesindeki köşkün simgesi haline gelen başta ‘at heykelleri’ olmak üzere köşkün içinde yer alan mobilyalar, eski eserler koleksiyonu, avizeler, tablolar, biblolar, yemek takımları, antikalar, resim koleksiyonları, heykeller, hat sanatları vs. gibi taşınır malların tespitinin yapılmasını istedi. Mahkeme, keşif kararının ardından bu mallara tedbir konulmasını da talep etti. Mahkemenin kararıyla birlikte önümüzdeki günlerde Atlı Köşk’teki eserlerin sayımının yapılacağı ve tedbir kararı konulacağı öğrenildi.

Haberin Devamı

Değeri 2017’de 400 milyon lira

Atlı Köşk’le ilgili daha önce hazırlanan bilirkişi raporunda köşkün maddi değeri hesaplanmıştı. Bilirkişi köşkün 16 Ekim 2017 tarihinde değerinin 400 milyon lira, davanın açıldığı 23 Ekim 2009 itibarıyla değerinin 210 milyon lira olduğunu tespit etmişti. Davacı Sevilay Sabancı Çınar’ın 32/1152 payına isabet eden alacağının ise 11 milyon 111 bin lira olduğunu hesaplayan bilirkişi, 2009 yılından geriye dönük 5 yıl için alacağı ecri misil bedelinin de 86 bin 597 lira olarak hesaplamıştı.

Haberin Devamı