Gazete Vatan Logo

Atıştırmalıklar aslında hiç masum değil

Ruhsal durumda yapay bir yükseliş yaratan çikolata, yedikçe daha fazla yeme isteği sağlayan cips ve 9 gün boyunca uyutmayan enerji içeceği… Tüketmekten alıkoyamadığımız atıştırmalıkların dakika dakika, vücuda olan tatsız etkileri...

Atıştırmalıklar aslında hiç masum değil

Cips, içindeki yüksek tuz oranıyla birlikte kan basıncını saatlerce yüksek tutuyor.

Çikolata yemek, ruh halinizi değiştiren kimyasal maddeler sayesinde mutlu hissettiriyor.

Cin-tonik, içtikten sonra kendinizi yorgun, veya genel olarak iyi hissetmememize neden olabiliyor.Tuzlu cipsler daha fazla yeme isteğine neden oluyor

1-20 saniye sonra: Tuzlu cipsi ağzımıza atınca kabuğundaki tuz daha çok yeme isteği uyandırıyor. Vücuda akrilamid adındaki kanserojen kimyasal sızıyor.

2-15 dakika : Mide asidi cipsi hızla parçalıyor. Tuz, dolaşım sistemi tarafından emilmediğinden, vücut ne kadar tükettiğini anlayamıyor ve daha çok tüketme isteği oluşuyor.

15-30 dakika : Cips bağırsaklara yol alırken, tuz kanımız tarafından emiliyor ve susuyoruz. Kan basıncı yükseliyor, hipotalamus, bizi daha çok sıvı tüketmemiz için uyarıyor. Gıda tüketildiğinde salınan leptin hormonu tuz ve çeşitli yağlar nedeniyle etkisini kaybediyor ve avuç dolusu cips yesek de daha fazla cips istiyoruz.

30 dakika-2 saat : Vücut sodyumu seyreltmeye çalışırken kan basıncımız yükselerek kalbimizin daha hızlı çalışmasına neden oluyor. Kalan akrilamid vücuda alınarak tüm dokulara yayılıyor. Patates nişastası şekere dönüşerek kan dolaşımına girip, hafif bir şeker akışı gerçekleşiyor. Kan şekerinde yükselme riski oluyor.

Haberin Devamı

2-6 saat : Yağlar emilerek yağ hücrelerine dönüşüp depolanıyor.

6 saatten birkaç güne : Kan basıncımız böbreklerimiz tuzu vücuttan atmaya çalışırken saatler veya günler boyu yüksek kalabiliyor. Akrilamid’inde atılması zaman alıyor.

Mısır gevreği açlığı 20 dakika boyunca bastırıyor

10 saniye-10 dakika : Az yağlı ve az lifli mısır gevrekleri neredeyse besinden yoksundur ve daha sonra vitamin ve mineral eklenmiştir. Ama et ve süt ürünlerinin doğal demir kaynaklarından farklı olarak pek çok tahılda ilave edilen ucuz demir kolayca absorbe edilemez. Çoğu parçacıklar vücuda kolayca geçer.

10-40 dakika : Midemiz, mısır gevreğini zorlanmadan işler ve onları on dakika gibi kısa bir sürede sindirir. Özellikle yağsız sütü ile yerseniz bu süreç daha kısa sürebilir. Birkaç dakika içinde mide boşalmaya başlar. Şeker, geriye kalan gevreklerden emilir ve vücutta enerji artışı yaratır. Bu sırada rafine edilmiş mısır nişastası şekere hızla yayılır. Hepsi o kadar hızlı olur ki yemekten 20 dakika sonra tekrar acıkmaya başlayabiliriz.

Haberin Devamı

İlk kaşıktan sadece 40 dakika sonra kan şekerimiz zirveye ulaşır.

40 dakika-2 saat : Kandaki şeker seviyesi düşüşe geçer.

Az yağlı dondurma yemek çok daha iyi

2-10 saniye içinde : Ağzımıza attığımız ilk kaşıkta ne kadar tatlı olduğunu anlamasak da içindeki şeker daha fazla yememize neden oluyor. Çiğnemeye gerek duyulmadığı için çabucak yutulup zihnimizi, ne kadar süper tatlı dondurma yemiş olduğumuzu kabul etmemek için kandırıyor.

15 dakika-1 saat: Dondurma mideyi terk ettiğinde şeker yavaşça vücuda yayılıp, yağ direkt olarak depolanıyor. Bağırsaklar, dolduklarını beyne söylemek için ‘dolgunluk’ hormonlarını serbest bırakıyor.

1-3 saat : Dondurmadaki yağ vücuda şekerden daha yavaş bir şekilde giriş yapıyor. Bu yağ deri altında ve organların çevresinde depolanıyor.

Haberin Devamı

3-6 saat: Vücut bağırsaklarda kalan yağları emiyor. Bu süreç 6 saat sürüyor.

Çikolata yapay bir mutluluk yaratıyor

5-15 saniye sonra : İlk ısırıktan sonra alınan şeker, ağızda çözülüp, çikolata yağı eriyor, mutluluk hormonu dopamin beyni uyarıyor. 2-5 dakika arası : Çikolata midede eriyor. Kan şekeri ve enerji yükseliyor.

5-30 dakika : Enerji yarım saatte yağa dönüşüyor. Bu süreç 8 saate kadar çıkabiliyor. Çikolatadaki kafein uyanıklığı artırıyor.

30-90 dakika : Kafein seviyesi zirveye ulaşıyor, kan şekeri düşüyor, sinirlilik hissi oluşuyor.

90 dakikadan 2 saate : Fenolik adı verilen ve kalbi koruyarak kanser riskini düşüren antioksidanlar da vücuda giriş yapıyor.

5-6 saat : Yağlar dolaşıma katılıp, çoğu direkt olarak organlarda ve derinin altında depolanıyor.

9 günlük enerji içeceği kalıntısı oluşuyor

İlk yudum : Enerji içeceklerindeki yüksek miktardaki şeker birçok enerji içeceğinin de limon suyu kadar asidik olduğu gerçeğini maskeliyor.

Haberin Devamı

10 dakika : Kafein, kan dolaşımına girerek kalp atış hızını ve kan basınıcını yükseltiyor. Şeker kana karışıyor.

40-50 dakika : Karaciğer kafeini kan dolaşımından atmak için çalışmaya başlıyor ve 12 saat sürebiliyor.

1 saat : Kafeinin kattığı enerji azalıyor. Yorgun hissetmeye başlıyoruz.

5-6 saat : Kafein seviyesi yüzde 50 düşüyor. Karaciğer zorlanıyor.

12 saat : Kafein kan dolaşımımızdan tamamen atılıyor.

12-24 saat : Baş ağrısı, gerginlik ortaya çıkabiliyor.Bu hisler genellikle uzun süre kafein kullanıp aniden bırakan insanlarda 9 güne kadar sürebiliyor.